Altın fiyatları haftanın ilk dört gününü negatif bölgede kapattı. Cuma günü ise 1.790 doların altında Ocak ayının sonundan bu yana en zayıf seviyesine dokundu. Ancak, daha sonra 1.800 doların üzerine çıktı. Riskten kaçınma ortamında doların gücü yenilendi. Bu da altın üzerinde ağırlık yarattı ve üst üste üçüncü haftayı negatif bölgede kapatmasına neden oldu.
Merkez bankası başkanlarının konuşmaları takip edildi
Coinmuhendisi.com’dan takip ettiğiniz üzere Pazartesi günü, G7’nin dört üyesi Rus altını ithalatını yasaklamaya karar verdi. Altın fiyatları ise buna ilişkin haberlere rağmen destek alamadı. Dünya Altın Konseyi’ne göre Rusya, 2021’de 330,9 tonla dünyanın en büyük ikinci altın üreticisi konumunda. Bu arada, makro açıdan ABD’den gelen veriler, Dayanıklı Tüketim Malları Siparişlerinin Mayıs’ta geçen yılın aynı dönemine göre %0,7 arttığını gösterdi. Piyasa beklentisi se %0,1 artıştı.
Salı günü altın, 1.820 dolar civarında nispeten dar bir aralıkta dalgalandı. Ancak sonunda küçük günlük kayıplar verdi. Konferans Kurulu Salı günü, ABD’de Tüketici Güven Endeksi’nin Mayıs’taki 103,2’den Haziran’da 98,7’ye düştüğünü bildirdi. Yayın ayrıca, bir yıllık tüketici enflasyon oranı beklentisinin Mayıs’ın revize edilmiş %7,5 baskısından %8’e çıktığını ortaya koydu. Bu raporun ardından ABD Dolar Endeksi’nin (DXY) kuzeye dönmesiyle birlikte altın düşmeye devam etti.
FOMC Başkanı Jerome Powell, Çarşamba günü ECB’nin yıllık Merkez Bankacılığı Forumu’nda bir konuşma yaptı. Powell, ABD ekonomisinin politika hareketlerine dayanabileceğini yineledi. Ayrıca, doların gücünün ‘marjlarda dezenflasyonist’ olduğunu kaydetti. Wall Street’in ana endeksleri, Powell’ın şahin açıklamalarıyla ağır kayıplar yaşadı. Bu arada dolar güvenli liman olarak talep bulmaya devam etti.
Fed’in dikkate aldığı PCE nispeten yumuşak geldi
Perşembe günü, ABD Ekonomik Analiz Bürosu Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) Fiyat Endeksi’nin Mayıs ayında yıllık bazda %6,3’te değişmeden kaldığını açıkladı. Fed’in tercih edilen enflasyon göstergesi olarak kullandığı yıllık Çekirdek PCE Fiyat Endeksi, beklendiği gibi aynı dönemde %4,9’dan %4,7’ye geriledi. Piyasa analist Eren Sengezer, şu yorumu yapıyor:
PCE enflasyon raporu, nispeten yumuşaktı. Buna rağmen, ay sonu akışları altının düşen ABD Hazine tahvil faizlerinden faydalanmasına izin vermedi.
Altın fiyatları 1.800 doların altını gördü
Cuma günü dolar, riskten kaçınan piyasa ortamında rakiplerinden daha iyi performans göstermeye devam etti. Altın fiyatları, Avrupa seansı sırasında kilit 1.800 dolar seviyesinin altına düştü. Analiste göre, bu nedenle teknik düşüş baskısı arttı.
Haftanın son verisi, ABD imalat sektöründeki ticari faaliyetin Haziran ayında Mayıs ayına göre çok daha yumuşak bir hızda büyüdüğünü gösterdi. ISM İmalat PMI’sinin 56,1’den 53’e düştü. Gösterge 10 yıllık ABD T-tahvil faizi, hayal kırıklığı yaratan PMI anketinin ardından %7’den fazla kaybetti. Bu da altının kayıplarını sınırlamasına yardımcı oldu.
FOMC, toplantı tutanaklarını yayımlayacak
Yatırımcılar, Çin’den Caixin Services PMI verileri Salı günü taze ivme için inceleyecek. Haftanın başlarında, iyimser Çin İmalat PMI, altının talep bulmasına yardımcı olamadı. Bu nedenle analiste göre, bu raporun altın üzerinde ciddi bir etkisi olmayacak.
Çarşamba günü, ISM Hizmetleri PMI, ABD ekonomik programında yer alacak. Günün ilerleyen saatlerinde FOMC, Haziran ayı politika toplantısının tutanaklarını yayınlayacak. CME Group FedWatch Tool’a göre, piyasalar şu anda, bir hafta önceki %84’e kıyasla, Temmuz ayında Fed’in 75 baz puanlık (bps) bir faiz artırımı daha yapma olasılığını %66,5’lik bir olasılıkla fiyatlıyor. Analist, şu tahmini yapıyor:
FOMC’nin yayınının 75 baz puanlık bir artış olasılığını artırması durumunda, altının ek düşüş baskısı ile karşılaşması muhtemel. Öte yandan, güvercin tonunun dolar üzerinde baskı oluşturması ve bir toparlanma için kapıyı açması mümkün.
“Altın fiyatları ile ABD faizi ters korelasyonu zayıflamaya devam etti”
Son olarak, ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu, Cuma günü Haziran ayı Tarım Dışı İstihdam (NFP) verilerini yayımlayacak. İşgücü piyasasının, Mayıs ayındaki 390.000’lik artışın ardından NFP’nin 250.000 artış göstermesi bekleniyor. Bu da Haziran ayında bir büyüme ivmesi kaybı anlamına geliyor.
Yatırımcılar, ücret enflasyonu verilerini de yakından takip edecek. Tahminler, yıllık bazda, Ortalama Saatlik Kazançların Mayıs ayında olduğu gibi %5,2 artacağı yönünde. Analiste göre, NFP verisinde olumsuz bir sürpriz olmadıkça, tahmin edilenden daha yüksek bir ücret enflasyonu artışının doları artırması olası. Tabi ki bunun tersi de geçerli. Analist, genel olarak şu değerlendirmeyi yapıyor:
Altının 10 yıllık ABD T-tahvil faizi ile ters korelasyonunun bu hafta zayıflamaya devam etti. Ayrıca, piyasalar, enflasyon görünümünü yeniden değerlendiriyor. Enflasyonun şimdiden zirve yaptığı konusunda daha iyimser olması muhtemel. Bu, geleneksel bir enflasyon koruması olarak altının ve ABD faizlerinin bu hafta nasıl birlikte düştüğünü açıklıyor.
Altın fiyatları teknik görünümü ve altı duygu anketi
Piyasa analist Eren Sengezer, altının teknik görünümünü şu şekilde analiz ediyor. Günlük grafikteki Göreceli Güç Endeksi (RSI) göstergesi 40 yakınlarında kalıyor. Bu da altının düşüş eğiliminde olduğuna işaret ediyor. Ayrıca, teknik olarak aşırı satıma geçmeden önce aşağı yönde daha fazla alana sahip olduğunu gösteriyor. Ancak satıcıların, altın günlük 1.800 doların (psikolojik seviye) altında bir kapanış yapana kadar kenarda kalması muhtemel. Bu senaryoda, 1.780 dolar (statik seviye), 1.767 dolar (statik seviye) öncesinde bir sonraki düşüş hedefi olarak duruyor.
Artış yönünde, 1.810 dolar (statik seviye, eski destek), 1.832 dolardan (20 günlük SMA) önce ilk teknik engel olarak duruyor. Ayrıca, Mart ayının başından itibaren azalan trend çizgisi bozulmadan kalıyor. Buna ek olarak 200 günlük SMA’nın bulunduğu 1.840 dolarda sert direnç oluşturuyor.
FXStreet anketine katılan uzmanların çoğu, altının önümüzdeki hafta konsolidasyon aşamasına girmesini bekliyor. Bir aylık görünüm, ortalama hedefin 1.790 dolar olduğu karışık bir tablo çiziyor.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.