Kriptolar:
32277
Bitcoin:
$96.429
% 1.68
BTC Dominasyonu:
%58.9
% 0.11
Piyasa Değeri:
$3.07 T
% 2.13
Korku & Açgözlülük:
83 / 100
Bitcoin:
$ 96.429
BTC Dominasyonu:
% 58.9
Piyasa Değeri:
$3.07 T

ABD SEC, bu hafta stabil kripto paraları düzenleme yetkisi kazanabilir

Investing.com – Bu hafta ABD Hazine Bakanlığı ve diğer düzenleme yetkisine sahip devlet kurumları tarafından birtakım yeni yasaların belirleneceği bir rapor yayımlanması bekleniyor. Bloomberg’in haberine yayımlanacak raporda ABD Menkul Kıymetler ve Borsalar Komisyonuna (SEC), stabil kripto para birimleri için geniş bir düzenleme yetkis verilmesinin muhtemel olduğu belirtildi. Ayrıca Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonuna da (CFTC) stabil coin düzenlemeleriyle ilgili bazı yetkilerin verilmesi söz konusu.

Stabil coin düzenlemelerinin SEC kontrolüne geçmesinin yanında raporun ayrıca kripto paraların bankacılık yasalarına tabi olmasını öneren bir taslağı da içerdiği söylentiler arasında. Kripto para sektörünü ilgilendiren bazı önemli planları içeren rapor henüz kamuoyuna sunulmadığı için haber kaynağının ismini vermek istemediği belirtildi.

SEC Başkanı Gary Gensler’in göreve başladığından beri kripto para sektörü ve özellikler stabil coin konusunda ajansa geniş yetkiler verilmesini talep ettiği zaten bilinen bir gerçek. Şimdi ise bu hafta yayımlanacak olan yetkili kurum raporunda Gensler’in istediği bu yetkilerin SEC’e verilme ihtimali güçleniyor. Söylentiler gerçeğe dönüşürse ABD’de kripto para endüstrisi düzenlemeleri için önemli bir adım atılması muhtemel.

Bazı piyasa yorumcuları, kripto piyasasında 131 milyar dolarlık sermaye değerine sahip stabil coin’lerin SEC tarafından düzenlenmesi, kripto para piyasasında kısa vadede bir panik etkisi yaratabileceği endişesini taşıyorlar. Zira SEC’in bu konuda agresif bir politika izleme olasılığı, piyasadaki dinamikleri olumsuz yönde değiştirebileceği görüşleri hakim.

Bunun yanında senatörlerin özellikle stabil coin ihraç eden şirketler için banka yasalarına tabi olması gerektiğine dair görüşleri söz konusuydu. Ayrıca SEC, yatırım alanına girmiş tokenleri denetleme yetkisine sahip olmak için baskı yapıyordu. Ancak yayımlanacak olan raporda çıkacak olan kararlar tavsiye niteliği taşıyacağı için kongrede fikir birliğine ulaşılıp tasarıların yasalaştırması uzun vadeye yayılabilir.

SEC, stabil coin düzenlemeleri konusunda neden ısrar ediyor?

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, stabil coin’leri yüksek volatil piyasalarda önemli riskler oluşturacak kripto paralar olarak görüyor. Ayrıca bu modele sahip kripto paraların yasal bir zemine oturtulmadığı sürece piyasa için yıkıcı etkileri olabileceğini düşünüyorlar.

SEC Başkanı Gary Gensler’in daha önce stabil coin’leri, kumar fişlerine benzeten bir açıklaması vardı. Bu benzetmesini her ikisinin de riskli yatırımlar için kullanılabilecek bir ürün olduğu şeklinde açıkladı.

SEC’in üzerinde durduğu ve endişe konusu olan stabil coin’lerin volatil piyasalarda çökme riski henüz yaşanmadı, ancak kısa vadeli fiyat oynaklıkları söz konusuydu. Diğer yandan kripto piyasası genişledikçe stabil coin’lerde çeşitlenmeler de gördük. Buna göre gelenek piyasa ürünleriyle, majör itibari para birimlerine bağlı stabil coinler yanında belirli bir algoritmaya sahip kripto paralarla destekli stabil coin ihraçları da gerçekleşti. Bu tarz kripto paralardan bazılarında ise algoritmalarındaki başarısızlıklarından dolayı kararlı formlarının bozulduğu görüldü.

SEC, önümüzdeki dönemlerde stabil coinler ve yatırıma yönlendirilen tokenler hakkında denetleme yetkisine sahip olursa bu kısa vadede piyasa tarafından olumsuz algılanma riski taşırken uzun vadede daha güvenli bir yatırım ortamı oluşturulması ve böylece piyasaya sermaye akımının artması gibi sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden bu haftaki yayımlanacak olan raporun detayı piyasa tarafından merakla bekleniyor olacak.

Yazar: Günay Caymaz

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir