Küresel piyasalarda risk iştahı, petrol fiyatlarındaki sert yükseliş ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırabileceğine yönelik beklentilerin güçlenmesiyle zayıfladı. Brent petrol 1 ayın en yüksek seviyesine çıkarken, Asya borsaları dalgalı bir seyir izledi. Yatırımcıların odağı ise bugün açıklanacak ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verisi ile Fed’den gelecek mesajlara çevrildi.
Petrol Fiyatları 1 Ayın Zirvesini Gördü
Piyasalardaki hareketliliğin merkezinde Orta Doğu’da yeniden tırmanan gerilim yer aldı. ABD Başkanı Donald Trump’ın, İran’a yönelik deniz ablukasını yeniden devreye alacağını açıklaması ve Hürmüz Boğazı’ndan geçen yük gemilerinden %20 ücret alınacağını duyurması enerji piyasalarında endişeleri artırdı.
Brent petrolün varil fiyatı %2,6 yükselerek 85,49 dolara çıkarken, gün içinde 85,64 dolar ile haziran ortasından bu yana en yüksek seviyesini gördü.
Enerji fiyatlarındaki yükseliş, enflasyon baskısının yeniden güçlenebileceği beklentisini artırırken yatırımcıların riskli varlıklardan uzaklaşmasına neden oldu.
Asya Borsaları Dalgalandı, Çin Pozitif Ayrıştı
Asya piyasaları gün boyunca yön arayışını sürdürdü. Japonya hariç Asya-Pasifik borsalarını takip eden MSCI endeksi dalgalı seyrin ardından %0,2 yükselirken, Güney Kore piyasasındaki toparlanma Tayvan borsasındaki kayıpları dengeledi. S&P 500 vadeli endeksleri ise %0,1 yükseldi.
Bölgede en güçlü performans Çin’den geldi. Haziran ayına ilişkin ihracat ve ithalat verilerinin ekonomist beklentilerini aşmasının ardından CSI 300 Endeksi %2 değer kazandı. ING analistleri, Çin’in dış ticaret verilerinin teknoloji sektöründeki büyümenin desteğiyle pandemi sonrası dönemin en güçlü seviyelerine ulaştığını belirtti.
Güney Kore piyasalarında ise dalgalı bir görünüm öne çıktı. Bellek çipi üreticisi SK Hynix hisseleri, gün içinde yönünü birkaç kez değiştirerek önce geriledi, ardından %4,9’a varan yükseliş kaydetti. Reuters’a göre hisselerdeki oynaklık, şirketin geçen hafta Nasdaq’taki halka arzının ardından bir önceki işlem gününde yaşanan sert düşüşün etkisiyle devam etti.
Buna karşılık Tayvan borsası son bir ayın en düşük seviyesine gerilerken, yatırımcılar çip üreticisi TSMC’nin bu hafta açıklayacağı finansal sonuçları beklemeye başladı. Japonya’da ise Nikkei 225 Endeksi, hükümetin emeklilik fonuna ilişkin yatırım stratejisinde değişiklik yapılabileceği yönündeki açıklamaların ardından %0,8 yükseldi.
Fed Beklentileri Piyasaları Baskılıyor
Petrol fiyatlarındaki yükselişin yanı sıra Fed cephesinden gelen şahin mesajlar da piyasalardaki baskıyı artırdı.
Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, enflasyonun %2 hedefinin üzerinde kalmaya devam etmesi halinde merkez bankasının yakın vadede faiz artırmak zorunda kalabileceğini söyledi. Açıklamanın ardından yatırımcılar, bugün açıklanacak ABD TÜFE verisi ile Fed Başkanı Kevin Warsh’ın Kongre’de sunacağı yarıyıl para politikası raporuna odaklandı.
CME FedWatch verilerine göre Fed’in 28-29 Temmuz tarihlerindeki toplantısında 25 baz puanlık faiz artışı ihtimali %43,3’e yükseldi. Cuma günü bu olasılık %34,2 seviyesinde bulunuyordu.

ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi 4,6156 seviyesine yükselirken, dolar endeksi 101,18 seviyesinde işlem gördü. Güvenli liman talebinin artmasıyla altının ons fiyatı ise %0,8 yükselerek 4.031,60 dolara çıktı.
Pepperstone Araştırma Başkanı Chris Weston, ABD-İran gerilimine ilişkin son gelişmelerin piyasalarda sert tepkiye yol açtığını belirterek, enerji fiyatlarındaki yükselişle birlikte daha sıkı para politikası beklentisinin riskli varlıklar açısından destekleyici bir tablo oluşturmadığını ifade etti.
Eastspring Investments Baş Yatırım Yetkilisi Vis Nayar ise kalıcı yüksek petrol fiyatlarının Fed’in yıl içinde faiz artırma ihtimalini güçlendirebileceğini ve bunun özellikle Asya piyasaları üzerinde baskı oluşturabileceğini söyledi.
Wall Street Geriledi, Kripto Piyasası Makro Gelişmeleri İzliyor
Haftanın ilk işlem gününde ABD borsaları da satış baskısıyla karşılaştı. S&P 500 Endeksi %0,8, Nasdaq Composite Endeksi ise %1,6 değer kaybederek günü düşüşle tamamladı. ABD ile İran arasında yeniden yükselen gerilim ve Hürmüz Boğazı üzerinden geçen ticaret akışına yönelik endişeler yatırımcıların risk iştahını zayıflattı.
Kripto para piyasasında ise hareketler daha sınırlı kaldı. Bitcoin haberin yazıldığı sırada %0,8 artışla 62.633 dolar, Ethereum ise %1,1 yükselişle 1.784 dolar seviyesinde işlem gördü.
Yatırımcılar şimdi gözlerini ABD’den gelecek TÜFE verisine ve Fed yetkililerinin açıklamalarına çevirmiş durumda. Açıklanacak veriler, yalnızca hisse senedi ve emtia piyasalarının değil, Bitcoin ve diğer kripto varlıkların kısa vadeli yönü açısından da belirleyici olabilir.
Bu içerik genel piyasa verilerine dayanır ve yatırım tavsiyesi değildir. Kendi araştırmanızı yapmanızı öneririz.
Son Dakika kripto para haberleri için hemen tıkla.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.


