Kriptolar:
32355
Bitcoin:
$97.775
% 0.52
BTC Dominasyonu:
%59.8
% 0.27
Piyasa Değeri:
$3.25 T
% 4.66
Korku & Açgözlülük:
82 / 100
Bitcoin:
$ 97.775
BTC Dominasyonu:
% 59.8
Piyasa Değeri:
$3.25 T

Fed’in şahin isminden varlık satışı önerisi

Kansas City Fed Başkanı Esther George, Fed’in yüksek enflasyona karşı önlem olarak 9 trilyon dolarlık varlık portföyünden tahvillerin bir kısmını satmayı düşünmesi gerektiğini belirtti.

George, Fed’in ekonomiyi canlandırmak için uyguladığı varlık portföyünü genişletme uygulamasının dezavantajlarından birinin yetkililerin faizler ve tahvil portföylerini kullanarak genişleme uygulamasına son vermesini daha da karmaşıklaştırması olduğunu söyledi.

“Parasal genişlemenin para politikasını karmaşıklaştıracağına dair net bir anlayış vardı” diyen George, “Dolayısıyla bu aracı kullanmamızla birlikte ortaya çıkan bu sorunu görmezden gelebileceğimizi sanmıyorum. ” ifadelerini kullandı.

Fed yetkilileri geçtiğimiz ay yaptıkları açıklamada son iki senede pandemi nedeniyle uygulanan genişleme kapsamında iki katından fazla artan varlık alımında kayda değer bir azaltım yapılması konusunda anlaşmıştı.

Yöneticilerin açıklamasında Fed’in politikasını uyarlama konusunda Fed’in kısa vadeli faiz oranlarını esas alacağı belirtilmiş ve tahvil portföyünü azaltmak için seçilecek başlıca yolun tahvillerin vadesini doldurmasını beklemek olacağı belirtilmişti.

“Fed eskisi gibi bekleme lüksüne sahip değil”

George tahvil politikasıyla ilgili endişelere de değinerek,“Benim tahminim, 9 trilyon dolarlık bir bilançonun uzun vadeli faizleri aşağı doğru baskılarken, vadesini dolduran hazine tahvillerine aşağı yönlü ne kadar baskıyla yüzleşeceğimizi düşünmek zorunda kalacağız. Aktif olarak mortgage tahvili satmak böylesi bir genişlemeyi azaltmak için bir yol olabilir fakat bu Fed’in 2017-2019 arasında varlıklarını azaltırken dahi yapmadığı bir şey. Ekonominin mevcut durumuna bakıldığında yüksek enflasyon ve düşük işsizlik oranları varken Fed’in birkaç yıl önce yaptığı gibi stratejisini belirlemek için bekleme lüksüne sahip olmadığını söylemek mümkün fakat bu Mart ayında ‘Hadi satışlara başlayalım’ diyeceğimiz anlamına gelmiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Fed’in bu yıl ne kadar faiz artıracağına dair henüz net bir görüşe sahip olmadığını kaydeden George Ocak’ta enflasyonun yüzde 7,5 gelmesi ve Fed’in faizlerinin sıfıra yakın bir yerde durması nedeniyle “Politikamız uyumsuz hale geldi” dedi.

Fed yetkilileri yakın zamanda yaptıkları açıklamalarda faiz oranlarını ekonomik büyümeyi olumlu ya da olumsuz anlamda etkilemeyecek şekilde nötr bir noktaya getirmeye odaklandıklarını söylemişlerdi. Birçok yetkili Fed’in hedef enflasyon olarak belirlediği yüzde 2’yi göz önünde bulundurarak bu oranın yüzde 2 ila 3 arasında olacağını tahmin ediyor.

“Nötr faiz seviyesine hızla gitmemiz gerekiyor”

“Yapmamız gereken şey sistematik olmak diyen” George, ”Kademeli olarak ilerlemek her zaman uygun bir seçenektir. Pandemi sonrası belirsizlikler ve diğer faktörlerle birlikte bulunduğumuz noktayı göz önünde bulundurursak nötr faiz seviyesine hızlı gitmemiz gerektiğini söylemek zorundayım” ifadelerini kullandı.

George Fed’in 15-16 Mart’ta yapacağı toplantıda geleneksel 25 baz puanlık artış yerine 50 baz puan artırım yapma ihitmaline de değinerek bunu söylemek için çok erken olduğunu söyledi. Geçtiğimiz hafta Perşembe günü gelen yüksek Ocak ayı enflasyonu sonrası vadeli faiz piyasaları yatırımcıları Mart ayında daha yüksek bir faiz oranı beklentisine girdiler.

“Mevcut durum kesin olarak bu tartışma için zemin hazırlıyor” diyen George genişlemeyi sona erdirmek için daha kapsamlı bir yaklaşıma odaklandığını belirterek, “Mart ayına geldiğimizde veriler bu ihtimali (50 baz puan) konuşmamızı gerektirirse, eminim bunu görüşürüz ama ben cevabın ya da hedefe ulaşmanın yolunun bu olduğundan emin değilim” yorumunda bulundu.

Bazı analistler geçen Perşembe gelen enflasyon raporu sonrası Fed’in belirlenen toplantı tarihi öncesi faiz artırabileceği ihtimali üzerinde durmuşlardı. George ise bu tip adımların acil durumlar için saklandığını ve mevcut durumun bunu gerektirmediğini düşündüğünü söyledi. “Piyasaların gelen veriyi acil durum olarak algılamasına ne diyeceğimi bilmiyorum çünkü dürüst olmak gerekirse enflasyonun yöneldiği noktaya baktığımda gelen oranın sürpriz olmadığını düşünüyorum” dedi.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir