Bitcoin, Ethereum gibi popüler ve yüksek hacimli kripto paralar ve diğer finansal varlıklar üzerinde, gelecek fiyat tahminlerini ön görmek amacıyla kullanılan Ichimoku indikatörü nedir? Nasıl kullanılır?
İlginizi Çekebilir: Temmuz Ayı Bitcoin için Yükseliş Getirecek mi?
Finans piyasalarında para kazanmak için her yatırımcının bilmesi gereken bazı temel terimler ve teknik göstergeler vardır. Bunların dışında ise temel analiz yöntemi ile de alım-satım işlemleri yapılabilir.
Bir ürünün gelecekteki fiyatını öngörebilmek ve ona göre bir pozisyon alabilmek için destek direnç noktaları, piyasa hacmi ve alım-satım seviyeleri değerlendirilebilir. Bunları baz alarak geliştirilen indikatörler yatırımcılara teknik analiz konusunda yardımcı olmaktadır. Bu yazı da ise Ichimoku indikatörünü ele alacağız.
Ichimoku İndikatörü Nedir?
Ichimaku kelimesinin kökeni Japonca’da “bir bakış” anlamına gelen bu indikatör yatırımcıların alım-satım seviyelerini kolayca anlamasına ve değerlendirmesine yardımcı olur.1960’ların sonlarında kamuya açıklanmadan önce bu analiz tekniğini geliştirmek için uzun süre harcamış gazeteci olan Goichi Hosoda tarafından geliştirilmiştir. Özellikle yüksek volaliteli olan kripto para piyasasında uzun vadeli trendleri belirlemek, piyasa koşullarını anlamak ve hangi seviyelerin işlem açmak için uygun olduğunu görmek için çok etkilidir.
Ichimoku İndikatörü Nasıl Kullanılır?
İchimoku 5 ana bileşenden oluşur.
- Tenkan-Sen = (En yüksek + En düşük) / 2, geçmiş 9 periyod
- Kijun-Sen = (En yüksek + En düşük) / 2, geçmiş 26 periyod
- Chikou Span = Bugünün kapanış fiyatının 26 bar geride çizilmesi
- Senkou Span A = (Tenkan-Sen + Kijun-Sen) / 2, 26 periyod ilerde çizilir
- Senkou Span B = (En yüksek + En düşük) / 2, son 52 periyod için, 26 periyod ilerde çizilir.
Bunlara ek olarak;
- Kumo: Senkou Span A ve Senkou Span B arasındaki alana “bulut” (Kumo) denir. Bu bulut, trendin yönünü ve gücünü belirlemek için kullanılır. Eğer fiyat Kumo’dan yukarıda ise trendin
yükselen bir trend olduğu, eğer aşağıda ise düşen bir trend olduğu söylenir. Fiyatlar üstteyken üst çizgi ilk destek seviyesini, alt çizgi ise ikinci destek seviyesini verir. Fiyat, Kumo’nun üzerinde olduğunda yükseliş trendi, altında olduğunda düşüş trendi, içinde olduğunda ise belirsizlik veya yatay piyasa trendi olarak kabul edilir.
Tenkan-sen ve Kijun-sen’in kesişimleri, olası alım veya satım sinyalleri verebilir. Tenkan-sen, Kijun-sen’i yukarı kestiğinde alım, aşağı kestiğinde ise satım sinyali oluşabilir.
Chikou Span’ın fiyatın üzerinde veya altında olması, mevcut trendin gücünü ve devam etme olasılığını değerlendirmek için kullanılır.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.