Kriptolar:
29739
Bitcoin:
$66.264
% 0.02
BTC Dominasyonu:
%54.6
% 0.12
Piyasa Değeri:
$2.35 T
% 1.30
Korku & Açgözlülük:
70 / 100
Bitcoin:
$ 66.264
BTC Dominasyonu:
% 54.6
Piyasa Değeri:
$2.35 T

7 Analist, Kritik Altın Fiyatı Tahminleri Yaptı: Mayıs’ta…

Altın fiyatı Cuma günü, ABD Merkez Bankası’nın agresif faiz artırımı beklentileri ve doların yükselmesiyle dar bir aralıkta işlem görürken, Rusya-Ukrayna savaşının körüklediği güvenli liman talebi sarı metali kısmen dengelendi.

Altın fiyatı destek ve engeller arasında salınıyor

OANDA kıdemli analisti Jeffrey Halley, hem ABD faizleri hem de ABD doları tarafından yapılan yüksek hareket göz önüne alındığında, altın fiyatının bu hafta nispeten iyi bir şekilde yükseldiğini belirtiyor. Analiste göre, aşağı tarafı destekleyen bazı temel güvenli liman ve enflasyon riskinden korunma satın alımları görülmeye devam ediyor.

ABD doları, döviz sepeti karşısında neredeyse iki yılın en yüksek seviyesine tırmandı ve bir ay içindeki en iyi haftasına girdi. Fitch Solutions 7 Nisan tarihli notunda şu değerlendirmeyi yapıyor:

Bununla birlikte altın fiyatı, Ukrayna belirsizliği, hızlı enflasyon ve hala devam eden Covid-19 pandemisi tarafından destekleniyor. Ancak Fed’in enflasyonla mücadele etme, tahvil verimini kurtarma, daha güçlü dolar ve daha yüksek aşılama oranları üzerindeki pandemik kısıtlamaların gevşemesi altın fiyatı üzerinde engel oluşturuyor.

Jim Wycoff: Altın, agresif Fed karşısında da çalışacak

Kitco Metals’dan kıdemli analist Jim Wycoff, enflasyon tekrar ısınmaya başladığında, agresif Fed para politikası karşısında bile, altının çalışacağını düşünüyor.

Coinmuhendisi.com olarak bildirdiğimiz üzere Fed’in Mart ayındaki toplantıya ilişkin tutanakları, enflasyonun ekonomik sorun olarak derinleştiğini ve politika yapıcılar arasında endişelerin arttığını gösteriyor. Birçok katılımcı, bir sonraki toplantılarda 50 baz puan faiz artışlarına hazırlanıyor. Bu arada yükselen ABD faiz oranları, dolar endeksini güçlendirerek külçe tutmanın fırsat maliyetini arttırıyor.

Bankaların altın fiyatı tahminleri

Commerzbank analistlerine göre ABD dolarının sağlam duruşu ve artan reel faiz oranları, şu anda altında yükselişi engelliyor. Analistler, negatif bölgede olsa da artan reel faiz oranlarına rağmen altının konumunu korumasını bir güç göstergesi olarak değerlendiriyor.

ANZ Bank stratejistleri ise Ukrayna merkezli jeopolitiğin piyasaya hakim olması nedeniyle güçlü doların etkisinin azalacağını belirtiyor. Stratejistler, altının yıl boyunca 1.900 dolar seviyesinin üzerinde kalmasını bekliyor.

Özellikle Rusya’nın Ukrayna’yı işgali kaynaklı jeopolitik risklere dikkat çeken OANDA kıdemli piyasa analisti Edward Moya’ya göre, jeopolitik riskler altın fiyatı için muhtemelen kısa vadeli birincil itici güç olacak. Analist, bunun altının bu işlem aralığını 1.900-1.950 dolarda tutacağını tahmin ediyor. Ayrıca analiste göre, değerli metal fiyatları buradan 1.975 dolara bile gidebilir.

Uzman, döviz ve emtia tarafında düşüş öngörüyor

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, döviz ve altınla borçlanılmaması gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor. Nisan ayında düşüş olacağını yönündeki tahminlerini koruyan uzman şunları söylüyor:

Nisan’da altın, dolar uçacak hikayelerini rafa kaldırın. Zaten bir tuzak vardı işledi. Yüksekten herkese aldırdılar. Yüksekten alan kaybetti. Nisan ayında ben döviz ve emtia tarafında düşüş öngörümü devam ettiriyorum.

“Gram altın yükselince herkes kuyumculara gidiyor, dolar artınca herkes dolar alıyor” diyen İslam Memiş, bunda çok büyük bir tuzak olduğunu düşünüyor. Uzmana göre malı alırken kazanmak gerekiyor. İslam Memiş, Fed’in Mayıs’ta 50 baz puanlık bir faiz artırımını yapacağı konusuna şüpheyle yaklaşıyor ve bir şekilde kenarda durmayı tercih edeceğini söylüyor. Doların, aşırı değerlendiğini belirten uzman, yatırım konusunda şu görüşlerini paylaşıyor:

‘Ev ve araba almak için param var. Eğer altın veya dövize yatırım yaparsam üzerine biraz daha koyar öyle alırım’ demek yanlıştır. Dolardan yükseliş bekliyorsak ev fiyatları da artacak demektir.

Pablo Piovano: Altın fiyatı 1.960 dolarla sınırlı kaldı

CME Group’un altın vadeli işlem piyasaları için son verileri, short pozisyonun Perşembe günü üst üste üçüncü seansta bu sefer yaklaşık 2 bin kontrat arttığını kaydetti. Bunun yerine hacim, art arda iki günlük inşanın ardından yaklaşık 26,7 bin kontrat küçüldü.

Piyasa analisti Pablo Piovano’ya göre Perşembe günkü altın fiyatlarındaki makul artış, artan açık faizin arkasındaydı ve çok yakın vadede daha fazla kazanıma izin verdi. Bununla birlikte analist, hacimdeki ılımlı düşüşün, bu görüşteki gücü ortadan kaldırabileceğini belirtiyor. Öte yandan analiste göre, değerli metalde sınırlanan daha fazla aralık, üst uç 1.960 dolar civarında sınırlı olarak şimdilik iyi ve sağlam kalıyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir