PROOF OF WORK
Blokchain teknolojisinin temel gereksinimlerinde birisidir aslında Proof Of Work yani ‘’iş kanıtı’’.
Bu işlem mining olarak ta bilinir. Daha önceden belirlenen özelliklere sahip bir bir özeti bulmak için madenciler deneme yanılma yöntemleri ile gidileri bulmaya çalışırlar.
İstenilen format yapısını bulan ilk miner blockchain deki yeni bloğu üretme hakkına sahip olur. Fonksiyon sonucu rastgele olduğu için aslında bütün minerlar ödülü alabilir ancak kim daha çok girdiyi daha hızlı test edebilirse onun şansı diğerlerine göre daha yüksek olur.
Blogu üretebilme hakkını alabilmek için bulunan özet fonksiyonunun sonucu belli formatta olmalıdır. Bu format zorluk (difficulty) denilen bir değişkenle ayarlanır. Zorluk degeri her 10 dakikada bir blok üretilebilecek şekilde ayarlanır. Zorluk derecesi arttikca verilen formatta özeti bulmak daha da zorlasmaktadir.
POW yani Proff Of Work dan nasıl faydalanırız ?
Örneğin Kötü amaçla bir kimse 1 blok değiştirmeye kalkarsa değiştirmek isteyeceği 1 blok ile bütün özetin gidişatını değiştirmek zorunda kalacaktır ve istenilen zorluk seviyesi sağlanamayacaktır. Zorluk dediğimiz olay ise Bloğu üretebilme hakkını alabilmek için bulunan özet fonksiyonunun sonucu oluşan format zorluk (difficulty) denilen bir değişkenle ayarlanır.
Blok değiştirmeye yeltenen kimse zorluk seviyesini sağlayan yeni bir özet bulmak zorunda kalır ve bütün POW işlemini baştan yapmak durumundadır. Kısacası blokları değiştirmenin tek bir yolu vardır ; O da son bloga kadar yapılan daha önceki bütün mining ya da özet bulma işlemlerini tekrar etmek. Bu da günümüz teknolojisiyle imkansızdır.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.
Pingback: DGB Coin Nedir? DigiByte Yorum ve Geleceği - Coin Mühendisi