Kriptolar:
32042
Bitcoin:
$67.992
% 1.72
BTC Dominasyonu:
%59.2
% 0.20
Piyasa Değeri:
$2.25 T
% 1.89
Korku & Açgözlülük:
70 / 100
Bitcoin:
$ 67.992
BTC Dominasyonu:
% 59.2
Piyasa Değeri:
$2.25 T

“2022’nin Ortalarına Dikkat” Diyen Analist, Bomba Altın Tahmini Yaptı!

Altın fiyatları, yılın geri kalanı için yatay fiyat hareketine bakıyor olabilir. DailyFX kıdemli stratejisti Christopher Vecchio’ya göre en büyük test, enflasyonun istikrar kazanmaya başladığı ve piyasaların daha yüksek faiz oranlarını emdiği 2022’nin ortalarında geliyor. Kıdemli stratejistin piyasa görünümüne ilişkin değerlendirmelerini ve altın tahminlerini coinmuhendisi.com okuyucuları için hazırladık.

“Altın fiyatının yükselişine çok fazla inancım yok”

Christopher Vecchio, ABD Hazine faizlerinde bir harekete işaret ederek, 1.850 doların üzerinde hızlı bir rallinin ardından altının zaten tükeniyor olabileceğini söylüyor:

Altının yükselişine çok fazla inancım yok. Altta yatan temeller önemli bir endişe olmaya devam ediyor. ABD Hazine faizlerinin hem nominal hem de reel olarak 2022’nin başında önemli ölçüde yükseldiğini gördük. Tarihsel olarak konuşursak, reel faizler yükseldiğinde altın fiyatları düşme eğilimindedir. Ve bu yıl boyunca daha sıkı para politikası ile tanımlanan bir ortamda, reel faizler yükselmeye devam edecek.

Stratejist, altının yılı 1.800 dolardan kapatacağını tahmin ediyor. “Altının buradan daha yüksek bir yolu olduğunu görmüyorum” diyen Christopher Vecchio, mali ve parasal canlandırma çabalarının ABD’de ve diğer Batılı ekonomilerde hızla söndüğünü belirtiyor ve şu şekilde izah ediyor:

Örneğin Birleşik Krallık, mali tarafta şimdiden kemer sıkma politikasına başladı. Ve İngiltere Merkez Bankası bu yıl üç ya da dört artırım ile ilerleyecek gibi görünüyor. Burada ABD’de, Demokratik Kongre’nin Build Back Better programı gibi yeni bir mali teşvik planı etrafında fikir birliğine varmasının giderek daha olası olmadığını görüyoruz.

Christopher Vecchio: Bu gelişmeler uzun vadede altının cazibesini azaltıyor

Daha sıkı para politikası ve yılın geri kalanı için önemli bir mali harcama öngörülmediği için, altın görünümü oldukça tarafsız görünüyor. Stratejist, ara seçimlere yaklaşırken, ABD’den herhangi bir büyük mali teşvik senaryosu beklemenin giderek zorlaşacağının altını çiziyor ve şu değerlendirmeyi yapıyor:

Eğer Cumhuriyetçiler Meclisin, Senato’nun kontrolünü geri alırlarsa, 2010’ların başında Beyaz Saray’da bir Demokratın ve Kongre’nin kontrolünü Cumhuriyetçilerin elindeyken sahip olduğumuz duruma geri döneriz. Altın fiyatları 2011’de zirve yaptı. Ardından yaklaşık beş altı yıl boyunca istikrarlı bir düşüş yaşadı.

Bu ortam, özellikle Fed’in kırk yıllık yüksek enflasyonu kontrol altına almayı başarması durumunda, yatırımcıları ralliler sırasında altın satmaya teşvik ediyor. Kıdemli stratejist, Fed’in Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında dört faiz artırımına devam etmesiyle enflasyonun yıl sonuna kadar dengeleneceğini tahmin ediyor. Stratejist, enflasyonun 2022’nin sonunda %3’ün altına geri döneceğini bir senaryoyu da dışlamıyor:

Aşı oranları artmaya devam ettikçe ve daha öldürücü Covid türleri daha yönetilebilir türlerle değiştirilirken, tüketiciler harcamalarını mallardan hizmetlere doğru kaydıracak. Ve bu harcama kayması meydana geldikçe, tedarik zinciri darboğazları hafifleyecek. 2022’nin sonunda ABD’de manşet enflasyonun %4’ün, hatta belki de %3’ün altına düşmesi beni şaşırtmaz.

Stratejistin bu makro görünümü, yatırımcıların artık güvenli liman aramaması ve küresel büyüme koşullarına sahip varlıkları tercih etmemesi nedeniyle, uzun vadede bir enflasyon riskinden korunma aracı olarak altının cazibesini azaltıyor. Christopher Vecchio, şu yorumu yapıyor:

Altın, ABD devlet borcunun yıldan yıla arttığı ve Fed’in piyasalara trilyonlarca dolar pompaladığı bir ortamda toparlanamıyor. O zaman neden tam tersi bir ortamda, bu mali teşvike sahip olmadığımız, Fed’in varlık satın alma programını sıkılaştırdığı ve geri çektiği bir ortamda bunu yapabilsin.

Stratejistin altının 2022’deki potansiyeline ilişkin tahminleri

Altınla ilgili uzun vadeli tarafsız görüşüne rağmen Christopher Vecchio, ilk çeyrekte 1.870 dolar seviyelerinin görülme şansı olduğunu söylüyor:

Mart ayında potansiyel 50 baz puanlık bir artışla ilgili piyasa konuşması yersiz. Piyasa bu aşırı beklentileri gevşettiğinden, altının yükselmeye devam etmesi için yer var. Bu yüzden daha fazla satış başlamadan önce 1.860 dolar civarında bir potansiyel zirve bekliyorum.

“Piyasalar, Fed’in sıkılaştırma döngüsünün ilk aşamalarında gerginleşiyor ve bu durum hisse senetleri için kötü ama değerli metaller için iyi olabilir” diyen stratejist, 2022’nin dönemlerine ilişkin şu beklentilerini paylaşıyor:

İlk çeyrek için burada iyi bir ortam yaratıyor. Ama yılın ortasına doğru yol alırken, özellikle yılın ikinci yarısında, altının gerçekten de kayıplarının biriktiğini görebileceğini düşünüyorum.

Altın fiyatlarını etkileyebilecek ekonomik görünüme yönelik riskler

Christopher Vecchio’nun görünümüne yönelik olası bir yukarı yönlü fiyat riski, Fed’in niceliksel sıkılaştırmayı (QT) çok erken başlatması ve bir politika tuzağına girmesi. Üç aşamalı bir süreci, “Önce QE’yi azaltıyoruz, sonra faiz artırımlarına geçiyoruz ve faiz artırım döngüsünün son kısmında niceliksel sıkılaştırmaya başlıyoruz” şeklinde ifade eden Christopher Vecchio, Fed’in üçünü de çok kısa bir süre içinde yapmasının, finansal piyasalarda önemli ölçüde istikrarsızlaştırıcı olduğunun kanıtlanabileceğini belirtiyor:

Potansiyel olarak işsizlikte ani artışlar gördüğünüz yerde zincirleme bir etkiniz olabilir. Ardından Fed, çok kısa vadede hala nispeten yüksek enflasyon ölçümlerine sahip olduğunuz ve işsizlik oranlarının tekrar yükseldiği bir politika hatasına zorlanır. İşte o zaman stagflasyon korkuları içeri sızmaya başlar.

Stratejist, bu riski olası olmayan bir risk olarak nitelendiriyor ve Fed’in 2022’de herhangi bir noktada bilanço küçültme ile ilerlemesinin şok etkisi yaratacağını düşünüyor. Kıdemli stratejistin altın görünümüne yönelik bir başka potansiyel yukarı yönlü risk ise, Omicron kadar bulaşıcı ancak Omicron’dan daha ölümcül olduğunu kanıtlayan ve daha fazla tedarik zinciri sorununa neden olan yeni bir Covid türü. Ayrıca Christopher Vecchio’ya göre, Rusya ile Ukrayna veya Çin ile Tayvan arasındaki artan jeopolitik gerilimler, altın için başka bir ralliyi tetikleyebilir:

Sosyal aktivite üzerindeki yeni karantina kısıtlamaları, insanları hizmetlerden çok mallara daha fazla para harcamaya zorlayacaktır. Küresel gerilimlerin sadece bir kelime savaşından daha fazlası olacağı ve karada botlar veya denizde gemiler gördüğümüz her türlü durum, altın ve gümüş gibi güvenli limanlara olan talebi artırabilecek bir şey.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir