Kriptolar:
30445
Bitcoin:
$63.163
% 2.61
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.12
Piyasa Değeri:
$2.29 T
% 1.42
Korku & Açgözlülük:
47 / 100
Bitcoin:
$ 63.163
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.29 T

Yeni Bitcoin Katman 2 Ödeme Ağı Geliştirmek İçin Ark Labs Kuruldu!

Bitcoin’in işlem hızını ve maliyetini iyileştirmeyi amaçlayan yeni bir Katman 2 ödeme ağı üzerinde çalışmak üzere Ark Labs kuruldu. Ark protokolüne dayanan bu ağ, kullanıcıların kendi fonlarının kontrolünü elinde tutmasını sağlarken Bitcoin ödemelerini basitleştirmeyi hedefliyor.

Ark Labs, Lightning Network’ün (LN) daha hızlı ve daha ucuz Bitcoin işlemleri gerçekleştirmesine olanak sağlayan faydalarını kabul etmekle birlikte, kanal yönetimi ve likidite ihtiyacının bir giriş engeline dönüştüğünü vurguluyor. Bu durum, kullanıcıları genellikle rahatlık için kendi fonlarının kontrolünü bıraktıkları merkeziyetçi LN cüzdanlarına yönlendiriyor.

Ark Protokolü: Basitleştirilmiş Katman 2 Çözümü

2023 yılında önerilen Ark protokolü, Bitcoin için alternatif bir Katman 2 ölçeklendirme çözümü sunuyor. Kullanıcıların kendi fonlarının kontrolünü kaybetmemesi için daha kullanıcı dostu bir deneyim sağlamayı amaçlayan protokol, Lightning Network ile birlikte çalışıyor.

Ark Labs ekibine göre, Ark ekosistemi içindeki kullanıcıların ödeme yapabilmeleri için kanal yönetimi veya gelen/giden likidite ile uğraşmaları gerekmez. Ayrıca kişisel Node kurulumu da gereksiz hale geliyor. İşlemler, yalnızca bir akıllı telefon cüzdanı kullanılarak gönderilip alınabilir.

Ark Nasıl Çalışıyor?

Ark ağı, kullanıcıların Ark uyumlu cüzdanları aracılığıyla bağlandıkları Ark Hizmet Sağlayıcılarına (ASP) güvenir. ASP’ler güvenilir olmayan sunucular olarak işlev görür. Bir depozito aldıktan sonra kullanıcılara “sanal işlemler” verirler. Bu sanal işlemler şunlar için kullanılabilir:

Aynı ASP içindeki kullanıcılar arasında minimum maliyetle transfer etme.

Lightning Network üzerinden farklı ASP’lerdeki kullanıcılara gönderme.

İstenilen herhangi bir zamanda doğrudan Bitcoin blok zincirinde geri alma.

Ark Labs ekibi, “Zincir üzerinde geri alma imkanı sunarak, kullanıcılar seçtikleri ASP çevrimdışı olsa bile fonlarının tam kontrolüne sahip olurlar.” diye vurguluyor. ASP’ler, Ark katmanı içinde ödeme yapan kullanıcılardan işlem ücreti toplama yetkisine sahip.

Bitcoin’de deneyimli geliştiricilerden oluşan bir ekip tarafından yönetilen Ark Labs, bitcoin-yerel finans hizmetleri şirketi Vulpem Ventures’ın verdiği bir hibe ile finanse ediliyor. Şirket, Ark protokolünün açık kaynaklı bir uygulamasının bakımını üstlenecek ve herkesin ASP veya Ark özellikli cüzdanlar oluşturmasına izin verecek.

Ark Labs, halihazırda Ark protokolünden yararlanan birkaç ticari hizmet üzerinde çalışıyor. İlk uygulamanın 2024 yılı içinde piyasaya sürülmesi bekleniyor.

Swan Bitcoin CEO’su ve Ark Labs danışmanı Cory Klippsten, “Bitcoin’in daha fazla ölçeklendirme çözümüne ihtiyacı olduğu giderek netleşiyor. Bitcoin hizmetlerimizi geliştirebilecek yeni teknolojileri sürekli olarak değerlendiriyoruz ve Ark listenin başında yer alıyor. Ark’ı entegre etmenin yollarını keşfederek kullanıcılara verimli mevduat, çekme ve ödeme seçenekleri sunmak için heyecanlıyız.” dedi.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir