Kriptolar:
32277
Bitcoin:
$98.567
% 5.21
BTC Dominasyonu:
%58.9
% 0.11
Piyasa Değeri:
$3.07 T
% 2.13
Korku & Açgözlülük:
83 / 100
Bitcoin:
$ 98.567
BTC Dominasyonu:
% 58.9
Piyasa Değeri:
$3.07 T

YATIRIMCI PSİKOLOJİSİ

Covid-19’un hayatımıza girmesiyle beraber karantina sürecinde bir çok kavram daha hayatlarımızdaki yerlerini aldı. Bu kavramlar arasında en çok öne çıkanlar şüphesiz ki ‘’Bitcoin, kripto, yatırım, borsa’’ gibi kavramlar oldu. Bu kavramların amatörü olan bir kişi gözünden kripto para piyasasını incelediğimizde aslında herşey çok basit , teknik analiz öğrenmenin , temel analiz yeteneğini geliştirmenin ve ekran başında geçirilen birkaç dakika bize iyi kazançlar sağlayacağı şeklinde genel bir inanışın maalesef bir çok insanın ana sermayesini kaybetmeye kadar  giden çok yüksek bir maliyeti oldu. Peki temel analiz ve teknik analiz konularını çok başarılı bir şekilde halletse bile , bir kişinin para kaybetmesine neden olan unsur nedir? Yatırımcı psikolojisi!

  Bir çoğumuzun gözden kaçırıp üzerine düşünmediğimiz kendimi geliştirme ihtiyacı hissetmediğimiz fakat piyasadaki can simidimiz konumuna gelen bu konuyu basit düzeyde ele aldığımızda volatilitesi yüksek ve manipülasyona çok açık bir piyasada işlemlerimizi gerçekleştiriyoruz ve bu durum bir çoğumuzu FUD (Korku, Belirsizlik, Şüphe), FOMO (Fırsat kaçırma korkusu) gibi olumsuz duygular içeren bilişşsel süreçlere sürükleyebiliyor. Bunun tam tersi aşırı iyimserlik ve aşırı kendine güven konularıda diğer  olumsuz duygular hissettiren süreçlerde olduğu gibi para kaybetmemize neden oluyor. İlerleyen günlerde tek tek işleyeceğimiz bu başlıklara gelmeden önce beynimizin bir özelliğinden bahsetmekte fayda olduğuna inanıyorum ki kontrol mekanizmamızda bir takım iyileştirmeler yapabilelim.

  İlk bisiklete binmeye çalıştığımızda defalarca düştük, kalktık , düştük kalktık…. Ta ki tamamen dengede durabilip rahatlıkla ve keyifle sürebilene kadar. Beynimiz aynı bu örnekte olduğu gibi yetenek ve beceriler geliştirip onlara adapte olabilirken bu durum bize zevk ve haz veren konular içinde geçerlidir.Zevk ve hazza beynimizin adapte olma yeteneğine ‘’Hedonik Adaptasyon’’ adı verilmektedir. Borsaya ilk başladığımız günlerdeki %5’lik kazanç bizi göklere uçuracak kadar mutlu ederken, ilerleyen günlerde +%10’luk  kazançlar bizi tatmin etmemeye başlıyor ve gözü bütünüyle yükseklere dikiyor ve birçok zaman potansiyel pozisyonun fazlasını elde etmeye çalışabiliyoruz . Sosyal medya, pump grupları vb. diğer dış etmenlerinde katkısıyla kripto para borsası tabiriyle ‘’FOMO’ya kapılma’’ durumu gerçekleşiyor.

 Aksi durum olarak adlandırebileceğimiz ‘’FUD’a kapılma’’ durumuda buna benzer bir süreçtir. FOMO’da olduğu gibi hırs ve kazancın peşinde koşmanın verdiği o anlık sahte haz durumun haz durumundan farklı olarak  kaygılı, mevcut anaparayı kaybetme duygularıyla hareket edip çoğu zaman yanlış kararlar almamıza kadar giden bir süreç olarak adlandırabiliriz. Kısaca bunu formülize etmek gerekirse; KAYGI = KORKU / KONTROL

  • Peki hocam herşey teorikte iyi güzel fakat pratikte bunu uygulayamıyorum ne yapmalıyım?
  • Kontrol alanımızı genişletmek adına gerek temel gerek teknik analiz konusunda(kanalda mevcut) kendimizi tam anlamıyla eğitmek bu yolda yapabileceğimiz en birincil adım.
  • Peki hocam bu becerileri edinirken ya anaparamı kaybedersem?
  • En başta paramızın tamamıyla değil hayatımızı çok etkilemeyecek bir miktar ile işlemlerimizi gerçekleştirmek mantıklı bir seçim olacaktır. Hatırlatmakta fayda var; En şanlı gladyatörler bile bir zamanlar tahta kılıçlarla; dövüşü kaybetse bile hayatını  etkilemeyecek yaralar alarak gerçek birer savaşçı olduğu arenaların tanınan simaları olduğu günlere geldi.

Soru, yorum ve diğer tüm düşüncelerinizi lütfen altta yorumlarda belirtmekten çekinmeyin.

Kaygı denkleminizin sonucunun 1’den küçük olması dileğiyle 😊

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir