Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin, son tweet dizisinde kripto endüstrisinin kurumsal sermayeye çok ihtiyacı olmadığını iddia etti. Buna ek olarak Buterin, kripto para düzenlemeleri konusuna da değindi.
Bu bağlamda Ethereum kurucusu, ABD SEC’in Bitcoin spot fiyatına dayalı bir fona onay vermemesini büyük bir sorun olarak görmüyor. Hatta böyle bir onayın gelmemesinden memnun olan Buterin, piyasanın bu tür ürünlerin geniş çaplı kullanımı için biraz daha olgunlaşması gerektiğini düşünüyor.
Bilindiği son boğa sezonun kripto paralar, ciddi miktarlarda kurumsal fon çekmiş ve toplam piyasa değeri 3 trilyon dolara kadar yükselmişti. Ardından bu fonların hızlı çıkışı kripto paraların ayı piyasasına girerek %70’i bulan değer kayıplarına yol açtı.
Bu süreçte kripto para endüstrisi, kurumsal fonlara maruz kaldıktan sonra küresel gelişmelerde çok daha fazla etkilenir hale geldi. Son 2 yıllık süre zarfında geleneksel piyasalar ile Bitcoin başta olmak üzere kripto paraların korelasyonu hızla yükseldi. Buna bağlı olarak kurumsal yatırımcı etkisiyle kripto varlık fiyatları, son dönemlerdeki olumsuz gelişmelere bağlı olarak baskılanmaya devam ediyor.
Vitalik Buterin, piyasanın henüz yeterli olgunluğa ulaşmadığını söyleyerek kurumsal yatırımlar konusunda çok hevesli olunmaması gerektiğini iddia ediyor.
Buterin, düzenlemelerin olumlu ve olumsuz yanlarına vurgu yaptı
Kripto para piyasaları için düzenleme konusuna da değinen Buterin, kripto varlıkların belirli yasalara tabi olmasının onları meşrulaştırarak varlık sınıfı olarak tanınması gibi olumlu bir etkiye neden olacağını düşünüyor. Diğer yandan düzenleme konusunun daha çok sansürlemek ve merkezsizlik ilkesiyle ilgili olduğu için endüstrinin doğasını değiştirebileceğini söylüyor.
Bu noktada özellik merkezsiz finans için müşteri tanıma (KYC) prosedürlerini zorunlu hale getirmeye çalışan düzenleme çalışmalarının bilgisayar korsanlarını engellemekten çok kullanıcıları rahatsız edeceğine inanıyor. Buterin, kötü niyetli kişilerin akıllı sözleşmelerle etkileşime geçerken özel kodlar yazdığını ve KYC’nin onları engellemeyeceğini iddia ediyor.
Bu konuda bir çözüm sunan Vitalik, tarafların kimliğini ifşa etmesine gerek kalmadan belirli bir ifadenin doğruluğunu kanıtlamak için sıfır bilgi (ZK) kanıtının kullanılabileceği dile getirdi.
Buterin’in kripto para endüstrisi için kurumsal yatırım ve düzenleme konusundaki fikirleri, sektörün önemli isimleri tarafından onay almış gibi gözüküyor. FTX CEO’su, Buterin’in görüşlerinin oldukça makul olduğunu yazarken Binance CEO’su Changpeng Zhao, Tweet dizisine cevap olarak düşünceleri onayladığına dair bir ifade kullandı.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.