Kriptolar:
32355
Bitcoin:
$98.669
% 0.48
BTC Dominasyonu:
%59.8
% 0.27
Piyasa Değeri:
$3.25 T
% 4.66
Korku & Açgözlülük:
82 / 100
Bitcoin:
$ 98.669
BTC Dominasyonu:
% 59.8
Piyasa Değeri:
$3.25 T

“Veriler TCMB Başkanı’nın ‘sanayicinin dövize eğilimi’ var ifadesi ile uyumlu değil”

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı ile sanayiciler arasındaki stokçuluk ve krediye erişim zorluğu tartışmasının yankıları devam ediyor.

Bloomberg HT yayınına katılarak konuya ilişkin değerlendirme yapan Plastik Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı (PAGDER) Selçuk Gülsün, verilerin sanayicinin Döviz varlığının aşırı bir şekilde arttığını göstermediğini dile getirdi.

Gülsün, sanayicinin kendi sektörlerinde yapısal olarak yoğun hammade ve ara mali ithalatı yaptığını, fiyatlamaların da yerel para değil dövizle olduğunu hatırlattı.

Bu nedenle sanayicinin dövize ihtiyaç duyduğunu söyleyen Gülsün, “Veriler sanayicinin ara mallarına yatırımı azalttığını gösteriyor. Sanayici döviz pozisyonu artırdı mı? Verilere bakıldığında tüzel kişilerin pozisyonunda çok küçük bir artış var. Pandemi öncesi 70 milyar dolar iken geçen yıl bu miktar 86 milyar dolara çıkmış. Şimdi ise 76 milyar dolar. Yani Sayın Başkanın ifade ettiği dövize eğilim var ifadesi ile uyumlu görmedim.” ifadelerini kullandı.

“Yüzde 40 faiz ile kredi veriliyor”

Finansmana erişim konusunda da sıkıntılar yaşandığını dile getiren Gülsün, kurların yüzde 350 arttığı bir dönemde kredilerin yüzde 300’ün altında arttığını belirterek, “Bankalar gösterge faizi ile borçlanıp, yüzde 40-45 ile para sunuyor. Sanayici önünü göremediği için bu krediye almaya pek de istekli olmuyor. Son yapılan düzenlemelerle de vadeler iyice kısaldı. İçeride şirketlerin piyasa dışında borçlanması imkansız hale geldi. Bu anlamda piyasada ciddi bir daralma yaşanabileceğini düşünüyorum” dedi.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir