Upbit’in ana şirketi olan Dunamu, Upbit’in doğrulama sürecinde bir hata olduğunu öne süren davacılara karşı dava açarak kararı durdurmak için harekete geçti.
Upbit Düzenleyicilerin Yaptırımlarını Kaldırmak İstiyor
Upbit’in ana şirketi olan Dunamu, Güney Kore’nin Finansal İstihbarat Birimi (FIU) tarafından uygulanan yaptırımları kaldırmak için karşı dava açtı. FIU, ülkenin en büyük piyasa düzenleyicisi konumunda olan Finansal Hizmetler Birimi (FSC) bünyesinde faaliyet göstereiyor. Dunamu, FIU’nun kısmi iş durdurma kararını iptal ettirmek için kolları sıvadı. Dunamu, FIU’nun kararını durdurmak için 27 Şubat’ta Seul İdare Mahkemesi’ne başvuruda bulundu. Yapılan karşı dava ile yaptırımları durdurmayı amaçlıyor.
Upbit’in operasyonlarını kısmen askıya alınmasının ardından şirket harekete geçti. Borsanın yeni müşteriler için harici kripto işlemleri gerçekleştirmesini engelleyen bu karar eski müşterilerinin hizmetlerini çok fazla etkilemese de şirketin geleceği için büyük bir sorun haline geldi.
Upbit’in Kısmı İş Yasağı ve Tekel Şüpheleri
2017 yılında kurulan Upbit, Güney Kore’nin en büyük kripto para borsası olarak hizmet vermekteydi. Ekim 2024’te yapılan bir parlamento denetimi sırasında, FSC’nin Upbit’in olası tekelleşme ihtimallerine karşı araştırma planları sorgulandı. FIU, Kasım ayında yaptığı denetimde Upbit’te KYC uyumluluğuna ait en az 500.000 ihlal tespit ettiğini açıkladı. Açıklanan bu karar sonrası Ocak 2025’te tespit edilen ihlallerin denetimi sonrası Upbit’e iş durdurma kararı geldi.
Upbit Borsasında KYC İhlalleri ve Şüpheli İşlem Transferleri
FIU, Upbit Borsasının kayıt dışı olan yabancı kripto para borsalarıyla yaklaşık 45.000 işlem gerçekleştirdiğini iddia ederek Belirli Finansal İşlem Bilgilerinin Bildirilmesi ve Kullanılması Yasası‘nı ihlal ettiğini öne sürerek davayı başlatmıştı. Düzenleyiciler, Upbit’in müşteri doğrulama sürecinde (KYC) ciddi eksiklikler olduğunu tespit etti. Bu eksikliklerin başında da kullanıcıların orjinal kimlik kartları yerine fotokopilerinin kabul edilmesi ve temel kimlik bilgilerinin gizlendiği belgelerin onaylanması gibi ciddi ihlaller olduğu tespit edildi.
Bir başka örnek olarak müşterilerin sürücü belgesini doğrulama işlemleri için kullanılması kabul edildi. Sürücü belgesinde bulunan şifreli seri numaraları kullanılması gerekiyordu. Fakat şirket bu şifreli seri numaralarının kullanılmadan sadece kişisel bilgilere dayalı bilgileri kabul ederek 190.000 işlemi kabul ettiği tespit edildi. Müşteriler için yeniden doğrulama sürecinde gerçekleşen denetimde, resmi kimlik belgelerinin toplanmadığı 9 milyondan fazla vaka olduğu belirlendi.
Coinmuhendisi.com üzerinde yer alan tüm içeriklere ve detaylı haberlere ulaşmak için, bizleri Google Haberler üzerinden takip etmeyi unutmayın!
*YATIRIM TAVSİYESİ İÇERMEMEKTEDİR*
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.