Bir kripto finansal danışmanlık firmasının CEO’su, ayı piyasasının kendini dışlanmış hisseden yatırımcılar için bir satın alma fırsatı olduğunu söylüyor. Ünlü CEO, kripto para yatırımı için 3 kuralı paylaşıyor.
“Mevcut durum, kripto para konusunda geride kalanlar için bir fırsat”
Son piyasa düşüşü, kripto yatırımcıları arasında çok fazla korku, belirsizlik ve şüpheye neden oldu. Birçoğu, yüksek enflasyon ortamında kriptonun bir korunma işlevi göreceğini düşünüyordu. Ancak, hükümet düzenlemeleri yaklaşıyor. Ayrıca, teknoloji hisseleri bir düzeltmede. Dolayısıyla bu ortamda, kripto para hyp’ı soğumuş gibi görünüyor.
Onramp, finansal danışmanların müşterilerine kripto hizmetleri sağlamasına yardımcı olan bir fintech şirketi. Onramp’ın CEO’su Eric Ervin, Behind the Markets’ın yakın tarihli bir bölümüne katıldı. Eric Ervin, Wisdomtree’nin CIO’su Jeremy Schwartz ve Dijital Varlıklar Direktörü Ben Dean ile bu konuları konuştu.
Podcast’te yatırımcıların son kripto ayı piyasasından neden korkmamaları gerektiğini tartıştılar. Daha önce kripto para konusunda geride kaldığını hisseden birçok kişi vardı. Aslında üçü de, mevcut durumun bu kişiler için bir satın alma fırsatı olduğunu düşünüyor.
Eric Ervin, bu krizde kurallara dayalı bir yatırım tezi geliştirmenin neden ilkeli yatırımcılar için asimetrik getirilerle sonuçlanabileceğini açıklıyor. Ayrıca, kriptoya yatırım yapmanın üç kuralını paylaşıyor.
Ayı piyasası sıkıntıları ne ve neden bir fırsat?
Ervin, Dean ve Schwartz, bugünün ayı piyasasının aslında daha önce kripto piyasasına girişte geç kalanlar için mükemmel bir zaman olduğunu düşünüyorlar. Eric Ervin, şunları söylüyor:
Çoğu insan hiç olmadığı kadar olumlu, hatta biraz daha olumlu. Çünkü bence çiçeklerin bir kısmı gülün dışında. Kriptoya tahsis etmek istediler. Ancak uzun yıllardır içinde olduğumuz bu azgın boğa piyasasında biraz tereddüt ettiler. Bununla birlikte geri gelmeye ve “tamam, işler biraz daha mantıklı” demeye başlıyorlar.
Ayrıca yatırımcıların kripto portföylerini çeşitlendirme ihtiyacını da tartıştılar. Ervin, yakın tarihin, bir yatırımcının piyasa değeri açısından en büyük on kriptoyu satın alarak, varlıklarını neden çeşitlendiremeyeceğini gösterdiğini belirtiyor. Bunun nedeninin, kriptoda düzenli olarak meydana gelen ciro olduğunu kaydediyor.
Örneğin, Luna Aralık 2021’de piyasadaki en büyük 10. kripto para birimi haline geldi. Ancak, Coinmuhendisi.com haberlerinden takip ettiğiniz üzere sadece beş ay sonra kripto çöktü. Bu bağlamda Ervin, şu açıklamayı yapıyor:
Belirli varlıklardan neredeyse kaçınmak için biraz daha ihtiyatlı bir yaklaşımınız olmalı. Ancak günün sonunda her şeyden kaçınamazsınız. Bu oldukça spekülatif bir varlık sınıfı. Bu yüzden çeşitlendirmeniz gerekiyor.
Ervin’in üç kripto para yatırım kuralı
Ervin ve Schwartz, kriptonun bu ayı piyasası sırasında direncini gösterdiğine inanıyor. Ayrıca bunun, yatırımcıların bir sonraki boğa koşusuna hazırlanmaları için iyi bir fırsat olduğunu düşünüyorlar. Ek olarak yatırımcıların boğa piyasasından önce harika sonuçlar için zemin hazırlayabileceğini belirtiyorlar.
Bununla birlikte, akıllı bir yatırımcının, değişken bir kripto para piyasasında duygulara değil, ilkelere göre hareket etmesi gerektiğine dikkat çekiyorlar. Ervin, yatırımcıların tam da bunu yapmasına yardımcı olmak istiyor. Bu yüzden, kripto para piyasasına yatırım yapmak için üç kuralını paylaşıyor.
1-Portföyünüzün %3’ünden fazlasını kriptoya ayırmayın
Ervin, yatırımcıları portföylerinde çok fazla kripto bulundurmama konusunda uyarıyor. Bunun için toplam portföyünüzün ‘en fazla %3’ünü kriptoya ayırmanızı tavsiye ediyor.
Dean, yatırımcıların başlangıç ekosistemine yatırım yapmaya benzer şekilde davranmalarını belirtiyor. Bu şekilde kriptoya yatırım yapmayı düşünmeleri gerektiğini ifade ediyor. Kriptoyu bir risk sermayesi oyunu olarak düşünmeyi tavsiye ediyor. Benzer şekilde daha standart hisse senetlerine yatırım yapmak yerine, cesur fikirlere ve belirli bir sektördeki girişimcilere yatırım yapmayı öneriyor.
Schwartz ayrıca, başlangıçta bir portföyde kriptoya %1’lik bir tahsisi desteklediğini söylüyor. Ancak piyasalar muazzam bir şekilde yükselmeye başladığında, kazançların dışında kaldığını hissetmeye başladığını belirtiyor. Ervin ise, %3 ile kendinizi FOMO hissetmekten alıkoyduğunuzu söylüyor.
2-Daha uzun vadeli bir zihniyetle yatırım yapın
Ervin, birçok yatırımcının sorununun anında kar görme arzusu olduğunu belirtiyor. Bu nedenle, başarıyı değerlendirmek için en az üç yıllık bir zaman dilimi öngörüyor. Bununla birlikte, kripto gibi oynak bir varlığın, herhangi bir zaman diliminde dramatik kazanç ve kayıplara yol açacağını hatırlatıyor. Konuyla ilgili olarak Ervin, şu açıklamayı yapıyor:
Yatırımınızı belirli bir süre elde tutmayı taahhüt ederek, mantıksız davranmanızı engellersiniz. Çünkü, piyasadaki bir boğa veya ayı salınımına dayalı olarak ve kazanç peşinde koşmazsınız. Ek olarak, daha uzun vadeli bir zihniyetle yatırım yapmak gerekir.
Ervin, bu düşüncenin, yatırımcıları kripto yatırımlarını doğru bir şekilde analiz etmeye teşvik edeceğini belirtiyor. Ayrıca, hangi kriptoların uzun vadede getiri sağlama potansiyeline sahip olduğunu ve hangilerinin geçici olduğunu belirlemeye yardımcı olacağını kaydediyor.
3-Kriptoya dolar maliyeti ortalamasıyla bakın
Ervin ve Schwartz, alımlarda ‘dolar maliyeti ortalaması’nı tavsiye ediyorlar. Bunun değişken bir piyasaya yatırım yaparken duygularınıza hakim olmanın en iyi yollarından biri olduğunu belirtiyorlar.
Dolar maliyeti ortalaması, uzun bir süre boyunca düzenli aralıklarla sabit miktarda bir varlığın satın alınması anlamına geliyor. Bunu, yatırımınızı isteğe bağlı gelirin %3’ü ile sınırlandırmakla birleştirmenizi söylüyorlar. Bu şekilde, portföyünüz için temkinli, daha az duygusal ve daha ilkeli bir kripto alımı yapacağınızı vurguluyorlar. Ervin, konuyu şu şekilde açıklıyor:
Hesapları kapat, hesaplara bakma ve sonra geri gel. Böyle yaparsan kendine zarar vereceğini sanmıyorum. Çünkü bu sadece kurallara dayalı bir denklem. Yatırım yaparken yaptığım hataların çoğu insan kaynaklıydı. Ancak kurallarım ve sistemim olduğunda ona bağlı kalabiliyorum. Genellikle işler yolunda gidiyor.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.