Kriptolar:
32937
Bitcoin:
$95.372
% 2.04
BTC Dominasyonu:
%57.7
% 0.64
Piyasa Değeri:
$3.34 T
% 0.30
Korku & Açgözlülük:
73 / 100
Bitcoin:
$ 95.372
BTC Dominasyonu:
% 57.7
Piyasa Değeri:
$3.34 T

Uluslararası Ödemeler Bankası’na göre DeFi’nin merkezsiz yapısı bir yanılsama

Investing.com – Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS), son raporunda Merkezsiz Finans (DeFi) sektörünü ele alarak detaylı bir değerlendirme yaptı.

Bu raporuyla düzenleme tartışmalarına katılan Uluslararası Ödemeler Bankası, DeFi’nin düzenlenmesi gerekliliğini ele alarak gerekçesini merkezileşme sorunu olarak gösterdi.

Kripto para endüstrisinde Yılın ilk aylarından bu yana yükselişini sürdüren DeFi sektörü, Aralık ayı itibarıyla 160 milyar doların üzerinde bir Pazar değerine ulaştı. Merkez bankaları arasında koordinasyonu sağlayan kuruluş, gelecek 3 ayda bir yayınladığı son raporunda gelecek vadeden banka dışı finansal işlemlerin yürütüldüğü bu sektörü etraflıca ele aldı.

Defi’nin kontrolsüz büyümesi finansal istikrar için tehdit olarak görülüyor

BIS raporunda merkezsiz finans endüstrisinin şu anki haliyle küresel finans sistemini bozma potansiyelinin düşük olduğu öngörülüyor. Ancak sektör büyümesinin devam etmesi durumunda önemli güvenlik açıklarının oluşabileceğine vurgu yapılıyor. Bu güvenlik açıklarının ise finansal istikrara zarar verebileceği üzerinde duruluyor.

Üzerinde durulan güvenlik açıkları, DeFi sektöründe kullanılan stabil kripto varlıkların olası likidite sorunları üzerinde yoğunlaşıyor. Diğer güvenlik açıkları arasında ise DeFi platformlarının kriz dönemlerinde birbirlerini hızlı etkileme ve sermaye yapılarından dolayı bankalar kadar sağlam duramayacakları yorumu bulunuyor.

“DeFi’nin merkeziyetsiz özelliği sadece bir yanılsama”

DeFi hakkındaki eleştiriler arasında sektörün doğası gereği sahip olduğu merkezsizlik yapısı da vardı. BIS, DeFi’nin merkezsiz yapısının sadece bir illüzyon olduğu kanaatinde.

Merkezi olmayan yapının gerçek olmadığı yorumu ise bu platformlardaki yönetim tokenlerine bağlanıyor. Kuruluş, oylama gücünü etkileyen yönetim tokeni sahiplerinin ellerinde yeterince kripto varlık olması durumunda alınacak kararlarda söz sahibi olabileceğine inanıyor. Bu demokratik yapı ise DeFi’nin merkezsiz doğasına aykırı bir özellik olarak görülüyor.

BIS, DeFi sektörünün düzenlenmesi konusundaki acil konuları ise tüketicinin korunması, kara para aklamanın önlenmesi ve finansal istikrar başlıkları altında topladı. Bu önlemlerin ise DeFi sektörünü daha fazla büyümeden alınması gerekliliği ortaya konuldu. Geç kalınması durumunda ise finansal istikrar üzerinde baskının artabileceği endişesi paylaşıldı.

DeFi hakkındaki endişelerin paylaşıldığı raporda genel olarak piyasanın dağınık bir yapıda olduğu yorumu yapılıyor. Bu şekilde büyümesi bir risk olarak görülürken sektörün yasalara tabi olmasının finansal sisteme fayda sağlama potansiyelini de ön plana çıkaracağı düşünülüyor.

Yazar: Günay Caymaz

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir