Kriptolar:
32937
Bitcoin:
$95.449
% 2.08
BTC Dominasyonu:
%57.7
% 0.64
Piyasa Değeri:
$3.34 T
% 0.30
Korku & Açgözlülük:
73 / 100
Bitcoin:
$ 95.449
BTC Dominasyonu:
% 57.7
Piyasa Değeri:
$3.34 T

Ukrayna’nın işgali korkusu, merkez bankası konuşmacıları, petroldeki artış – Piyasalarda neler oluyor?

 

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve olası sonuçları (Batı’dan yaptırımlar gibi) hakkında korkularla küresel hisse senedi piyasaları altüst olurken emtia fiyatları daha da yükseliyor. ABD hisseleri de açılışta düşmeye devam edecek gibi görünüyor. Fed’den Esther George, merkez bankasının tahvil portföyünü satması yönündeki çağrısını tekrarlarken şahin James Bullard bugün konuşacak. Trendi bozan sadece emtia fiyatları oldu. Küresel alıcılar enerji, tarım ve endüstriyel ürünler için çılgın bir alternatif kaynak arayışına girdi.

İşte 14 Şubat Pazartesi günü finans piyasalarında bilmeniz gerekenler:

1. Rusya korkuları, piyasaları Sevgililer Günü’nde bir katliama hazırlıyor

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal edeceğine dair korkular, küresel piyasaları sarsmaya devam etti. Beyaz Saray ile diğer hükümetlerin Moskova’nın yakında hamle yapacağına dair uyarılarının ardından Avrupa borsaları yoğun satış yaşadı.

Savaş çıkmasını engellemek için son diplomatik girişimlerin olduğu bir ortamda Avrupa’nın hisse senedi endeksleri, seansın ilk yarısında %3,2 düşüş yaşadı.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz Pazartesi günü görüşmek için hem Kiev’i hem de Moskova’yı ziyaret edecek ancak ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin arasında gerçekleşen bir telefon görüşmesinin ardından hissiyat Cumartesi günü belli olmuştu. Biden, işgal durumunda bunun Rusya’ya “hızlı ve ciddi” maliyetler olarak geri döneceği konusunda yine tehdit etti.

Görüşme sonrasında ABD’nin, “müttefikleri ve ortakları ile tam işbirliği içinde diplomatik görüşmelere devam etmeye niyetli olduğu ancak diğer senaryolara da eşit derecede hazır olduğu” belirtildi. Pazartesi günü G7 Maliye Bakanları tarafından da Rusya ekonomisi için işgalin “büyük ve hızlı” sonuçları olduğu uyarıları yapıldı.

2. George tahvil satışına başlanması gerektiğini savunurken gözler Bullard ve Lagarde’ın konuşmalarında

Geçen hafta ABD’nin enflasyon verilerinden gelen negatif şokların ardından merkez bankasından birçok yetkili konuşma yapacak.

Kansas City Fed Başkanı Esther George, Wall Street Journal ile gerçekleştirdiği bir röportajda Fed’in, ‘niceliksel genişleme’ yoluyla biriktirdiği 9 trilyon dolarlık tahvil portföyünde satışa başlaması gerektiğini yineledi. George, Fed’in bu devasa portföyünün, para politikasını yürütmeyi zorlaştırdığını ve varlık satışının, getiri eğrisini düzleşmekten kurtaracağını söyledi – bu, son zamanlarda getiri eğrisindeki düzleşmenin bir resesyon habercisi olmasından korkanlara bir gönderme.

İlerleyen saatlerde, enflasyon şahini olduğunu dünya aleme duyurmuş olan St. Louis Fed Başkanı James Bullard konuşma yapacak. Aynı şekilde Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde’ı da dinleyeceğiz. Lagarde geçen haftanın çoğunu, son basın toplantısında verdiği şahin sinyali geri almaya çalışmakla geçirdi. Bununla birlikte veri takvimi bugün nispeten boş – neyse ki!

3.Borsada Michigan endeksinin yarattığı düşüşler devam edecek gibi duruyor, gözler Lockheed Martin’de

ABD borsası, Michigan Üniversitesi’nin Şubat ayı tüketici hissiyatı verilerinden sonra negatife dönen bir hissiyatı daha da bozan savaş korkuları yüzünden düşüşle açılacak.

Dow Jones 273 puan düşerken S&P 500 %0,8 ve Nasdaq 100 %1,1 kayıp yaşadı. Yatırımcılar zayıflayan tüketici faaliyeti ile daha sıkı para politikasının baskısını aynı anda hissederken NASDAQ Cuma günü de düşük performans gösterdi.

İlgi çekebilecek hisseler arasında antitröst endişeleri nedeniyle Aerojet Rocketdyne’ı (NYSE:AJRD) satın alma anlaşmasından vazgeçen Lockheed Martin (NYSE:LMT) bulunuyor. Bu gelişme, Biden yönetiminin endüstrinin tek bir yerde yoğunlaşmasına karşı olduğunu gösteren son şey oldu. Daha önce de Nvidia’nın ARM’ı almasına ve Kansas City Southern’e (NYSE:KSU) gelen birçok teklife karşı çıkmıştı.

4. ABD-Kanada köprüsü açıldıktan sonra ticaret akışı yeniden başladı

ABD-Kanada sınırından daha iyi haberler geldi. Windsor’da Ambassador Köprüsü, bir Ontario mahkemesinin, Trudeau hükümetinin Covid-19 politikalarını protesto ederek köprüyü kapatan kamyoncuların köprüden zorla çıkarılmasına onay vermesinin ardından yeniden açıldı.

Omicron birçok ülkede artık ciddi hastalıkların azalmasına yol açarken son iki yıldır sosyal ve iktisadi hayata büyük zarar veren halk sağlığı politikalarını sürdürmek gittikçe zorlaşıyor.

Bununla birlikte pandemi etkisini hâlâ koruyor. Hong Kong yetkilileri, şehirdeki hastanelerin Covid-19 vakaları ile dolup taştığını söyledi. Bu, yüksek bulaşıcılığa sahip Omicron’un, yetersiz aşılama olan nüfusta hâlâ yangın gibi yayılabildiğini gösteriyor.

5. Emtialar – ve petrol – Rusya korkuları ile yükselişte

Ukrayna’nın işgal edilmesi durumunda Batılı ülkelerin yaptırım uygulama ihtimali ile Rusya’nın petrol ihracatının mevcudiyetine dair endişeler, ham petrolü yedi yılın zirvesine taşıdı.

WTI %0,2 düşüşle 92,88 dolar olurken Brent %0,2 kayıpla 94,22 dolara geriledi. WTI, kısmen ABD ve AB’nin Rusya bankalarını SWIFT finansal mesajlaşma sisteminden çıkaracağı korkularından dolayı 94,81 dolara kadar çıktı. Bu, neredeyse tüm uluslararası alıcıların Rusya’nın enerji ihracatı için ödemelerini gerçekleştirdiği sistem.

SWIFT’e erişim olmaması, uluslararası alıcıların kısa vadede alternatif enerji tedarikçileri aramasına yol açacaktır, hem de petrol piyasası halihazırda düşük yedek kapasiteye sahipken. Sıkışmalar, buğday, nikel ve paladyum gibi Rusya’nın kilit ihracatçı olduğu diğer ürünlerde de kendini gösterdi.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir