Kriptolar:
32940
Bitcoin:
$94.620
% 2.51
BTC Dominasyonu:
%57.5
% 0.19
Piyasa Değeri:
$3.28 T
% 1.74
Korku & Açgözlülük:
73 / 100
Bitcoin:
$ 94.620
BTC Dominasyonu:
% 57.5
Piyasa Değeri:
$3.28 T

Tüfe Nedir? Tüfe Nasıl Hesaplanır ?

TÜFE Nedir?

Tüketici Fiyat Endeksi, tüketim malları ve hizmetlerinin fiyat değişimlerini izleyen bir endekstir. TÜFE, sabit bir yaşam standardını sürdürmek için yapılan harcamalardaki değişiklikleri yansıtır.

8 ana harcama kategorisi ile 200’den fazla alt kategoriye dayanmaktadır: Konut, Giyim, Ulaşım, Eğitim ve İletişim, Yiyecek ve İçecek, Tıbbi Bakım, Dinlenme ve Diğer Mal ve Hizmetler.

 

Tüketici Fiyat Endeksi, enflasyonun temel göstergelerinden biri olarak kullanılmaktadır. Mal ve hizmet fiyatlarının nasıl değiştiğini değerlendirerek enflasyon ve para biriminin satın alma gücü çıkarılabilir.

Aynı zamanda, TÜFE, Federal Rezerv tarafından ülkenin para politikasını buna göre ayarlamak için de kullanılır. Bu nedenle, TÜFE, kripto gibi diğer finansal piyasalarla birlikte doğrudan ekonominin durumu ile ilgilidir.

 

TÜFE Formülü

Basit bir şekilde, TÜFE aşağıdaki formül kullanılarak hesaplanabilir:

Yıllık TÜFE = (Cari yıldaki pazar sepeti değeri / Bir önceki yıldaki pazar sepeti değeri) * 100

Hesaplanan TÜFE daha sonra enflasyonu şu şekilde hesaplamak için kullanılabilir:

Enflasyon Oranı = [(Yeni TÜFE – Eski TÜFE) / Eski TÜFE] * 100

tüfe

Neden önemlidir?

TÜFE, enflasyon gibi birçok faktörü doğrudan etkilediği için önemlidir, oysa enflasyon ülke ekonomisinde olduğu kadar işletmelerde veya finansal piyasalarda da vazgeçilmez bir rol oynamaktadır.

Enflasyon için en yaygın kullanılan gösterge olan TÜFE, çok sayıda politika yapıcı, finansal piyasa, işletme ve tüketici tarafından her zaman yakından takip edilmiştir.

Ekonomiyi nasıl etkiler?

Çoğu zaman, TÜFE doğrudan enflasyon oranını hesaplamak için kullanılır. Enflasyonun ekonomi üzerinde doğrudan bir etkisi olduğu gibi, TÜFE de öyle.

Kısacası:

Sağlıklı bir ekonomi, düşük ve istikrarlı enflasyon ile kolaylaştırılır. Her yıl, Birleşik Krallık hükümeti fiyatların genel olarak artması gereken miktar için bir hedef belirler. İstenen yüzde %2’dir. İngiltere Merkez Bankası, enflasyonu bu seviyede tutmaktan sorumludur.

Az miktarda enflasyon faydalıdır. Bununla birlikte, çok yüksek veya istikrarsız olan enflasyon zarar verebilir. İnsanlar, fiyatlar belirsiz olduğunda ne kadar harcayabileceklerini, tasarruf edebileceklerini veya yatırım yapabileceklerini planlamakta zorlanırlar.

 

TÜFE ve Bitcoin fiyatı arasındaki korelasyon

Yukarıda bahsedildiği gibi, TÜFE’nin finansal piyasalar üzerinde bir etkisi vardır ve kripto da bunlardan biridir. Bu nedenle, aşağıdaki infografikte görüldüğü gibi, TÜFE ile Bitcoin fiyatı arasında yakın bir ilişki vardır.

Her yeni TÜFE açıklandığında Bitcoin fiyatının takip edeceği açıkça görülüyor. Çoğu zaman, TÜFE ayarlaması olumluysa, Bitcoin fiyatı yükselir ve bunun tersi de geçerlidir.

 

TÜFE enflasyonla aynı şey mi?

TÜFE ve enflasyon tanımlarına göre farklılık gösterse de bazen TÜFE enflasyonun tek ölçüsü olarak kullanılmaktadır.

TÜFE yüksek mi yoksa düşük mü daha iyi?

Yukarıda belirtildiği gibi, TÜFE veya enflasyon oranı yüksek veya düşük değil, orta düzeyde tutulmalıdır. Her iki durumda da, diğer faktörlerle birlikte ekonomi büyük ölçüde etkilenecektir.

Konu hakkındaki düşüncelerini bizlere yorum olarak sunabilirsiniz ayrıca bu tür anlık haberler için bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir