Kriptolar:
32937
Bitcoin:
$95.670
% 1.88
BTC Dominasyonu:
%57.7
% 0.64
Piyasa Değeri:
$3.34 T
% 0.30
Korku & Açgözlülük:
73 / 100
Bitcoin:
$ 95.670
BTC Dominasyonu:
% 57.7
Piyasa Değeri:
$3.34 T

TÜBİTAK’tan Kripto Para Yasası Hakkında Kritik Açıklama!

TÜBİTAK

Türkiye’nin merakla beklenen Bitcoin (BTC) ve kripto para yasası, 2 Temmuz itibarıyla Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yeni kripto para yasası kapsamında, piyasayı, Türk kullanıcıları ve Türkiye’de faaliyet gösteren borsaları nasıl etkileyeceği konusundaki belirsizlik sürerken, Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) ardından TÜBİTAK da önemli bir açıklama yaptı. Yasaya göre, TÜBİTAK  çeşitli görevler verilmiş durumda.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kabul edilen kripto varlıklara ilişkin kanun teklifinde, TÜBİTAK’a teknik danışmanlık rolünde kritik görevler verildiği belirtiliyor. TÜBİTAK, her türlü onay ve karar yetkisinin SPK’da olduğunu vurguladı.

Kripto varlık düzenlemeleri içeren Sermaye Piyasası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM’de kabul edilerek yasalaştı. Kripto varlık piyasası, ekonomik değeri ve teknik derinliği olan bir konu olduğundan, yasada TÜBİTAK önemli bir rol üstleniyor. Yasada TÜBİTAK’a beş ayrı yerde atıf yapılıyor ve kurumun görevleri genel olarak teknik danışmanlık statüsünde olacak, tamamı SPK’nın talepleri doğrultusunda gerçekleştirilecek. Onay ve karar yetkisi tamamen SPK’ya ait olacak.

Santiment Açıkladı! Alım ve Satım Fırsatı Sunan Altcoin’ler

Yasa kapsamında lisans başvurusunda bulunacak Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcılarının (KVHS) sahip olması gereken teknik kriterleri TÜBİTAK belirleyecek. Platformlar, hangi kripto varlıkların listeleneceği veya listeden çıkarılacağı konusunda kendi inisiyatiflerini kullanacak, bu konuda merkezi bir otorite tarafından iyi-kötü şeklinde ayrım yapılmayacak. Bunun yerine bir esas ve ilke belirlenecek. TÜBİTAK, bu esaslar belirlenirken uyulması gereken asgari teknik kriterler konusunda görüş verebilecek.

Lisans alan KVHS’lerin denetimi bağımsız denetim firmaları tarafından gerçekleştirilecek. Denetim sırasında bilgi sistemleriyle ilgili usul ve esaslar konusunda TÜBİTAK görüş bildirebilecek ve SPK’nın talep etmesi durumunda denetimlere katılabilecek. Yasa kapsamında platformlar, gelirlerinin %1’ini SPK’ya, %1’ini ise TÜBİTAK’a aktaracak.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

TÜBİTAK’tan Kripto Para Yasası Hakkında Kritik Açıklama!” te bir düşünce

  1. Pingback: Bitcoin ve Kripto Paralarda Son Durum! – 4 Temmuz - Coin Mühendisi

  2. Pingback: Almanya, Bitcoin Piyasasında Dev Satış Gerçekleştirdi: Fiyatlar Sert Düşüşte - Coin Mühendisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir