Total Value Locked(TVL) DeFi projelerindeki popüler ölçümler arasında yer alır. Merkeziyetsiz finans projelerinde akıllı sözleşmeler ile kilitli tutulan toplam değeri temsil eder.
Diğer bir deyişle projenin likidite havuzundaki yatırılan tüm kripto para birimlerinin toplamını temsil ediyor. Bir projenin hacmini ve Defi ekosistemindeki kullanımda olan miktarı gösterir.
Total Value Locked’ın Defi’de Kullanım Alanları
Total Value Locked, merkeziyetsiz finans uygulamalarının temelini oluşturan 5 farklı işlemde bizlere veri sağlar.
Lending (Ödünç Verme)
Ethereum, Venus ve Aeve gibi coinlerin DeFi ekosisteminde en sık tercih edilen işlemlerden birisi olarak karşımıza çıkar. Türkçesi ödünç verme anlamına gelir. Ekosisteme yatırılan coinlerin diğer kullanıcıların kilitli varlıklarını ipotek ederek kullanmalarına imkan sağlar. Diğer bir deyişle Lending, ekosistemde kullanıcıların sistemdeki varlıklarını diğer kullanıcıların kullanabilmesi için kiralarlar.
TVL, sistemdeki ekosisteme yapılan yatırım ve sistemden kiralanan değerlerin toplamıdır. Lending platformları, Lending yapan kullanıcılara sisteme kilitledikleri coinin %60’ı kadar marjin kredisi verirler.
Decentralized Exchanges (Merkeziyetsiz Borsalar)
DEX’ler likidite havuzlarından oluşur. Akıllı sözleşmelerine bağlı yüksek hacme sahiptirler.
TVL Merkeziyetsiz Borsalardaki akıllı sözleşmelerde kilitlenen varlıkların toplamıdır. PancakeSwap, UniSwap ve Balancer gibi likidite havuzu temelli borsalar, TVL söz konusu olunca rekor kıran hacimlere sahiplerdir. Uniswap, hacmi ile DeFi protokolleri arasında kilitli varlık bakımından açık ara lider konumdadır.
Derivates (Vadeli İşlemler)
DeFi alanında yeni yeni büyüme gösteren bir kullanım alanıdır.
Bir çok kişinin, binance ve huobi gibi platformlarda yaptığı “stake” işlemi bu kullanım alanına örnektir. TVL bu işlemlde, sentetik değerleri ve finansal sözleşmeleri destekleyen akıllı sözleşmelere aktarılan varlıkların toplamıdır
Bu kategoride ise ipi Synthetix çekmektedir. Synthetix’in kullanıcıları, SNX tokenlerini USD, altın yada Bitcoin gibi sentetik değerler yaratmak için stake edebilirler. Daha sonra sistemde trade edilen ya da ters işlem gören SNX token’ları üzerinden kazanç elde ederler. Stake edilen miktar arttıkça kazanılan miktar da artış gösterir.
Payments (Ödemeler)
Kullanıcıların daha hızlı ve daha ucuza al-sat yapmasını amaçlayan ödeme protokolleri şu anda Layer-2 çözümü olarak karşımıza çıksalar da DeFi ekosisteminin merkezinde kendine yer edinmeyi başarmıştır. TVL, bu bölümde ödeme protokollerinin yan zincirin aktarılan varlıkların değerinin toplamıdır.
Flexa bu kategorinin lideridir. Flexa, kullanıcılarının kripto paralarını Starbucks ve GameStop gibi şirketlerde kullanması için geliştirilmiş bir protokoldür.
Assets (Varlıklar)
Bu alanda tokenizasyon yapılmış coinler ile olan işlemler görülür, diğer uygulamaların akıllı sözleşmelerinde kullanılmak üzere kilitlenmiş ve uygulamalar arası kullanım amacı taşıyan tokenler bu işlemlerde kullanılırlar.
Bitcoin ve stablecoin’ler bu işlemde kullanılabilirler. Çeşitli “yield” protokolleri ile yatırılan paralar değerince, diğer sistemdeki karşılığına çevrilirler.
Bu kategorinin lideri ise WBTC’dir (Wrapped Bitcoin). Bu işlemlerde ise coinlerin toplamı ile ölçülür. tokenizasyon yapılmış coinlerin değer ölçeği ise 1’e1 şeklinde hesaplanır.
Daha fazla içerik için bizleri Youtube, Telegram, ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.