Merkeziyetsiz çapraz zincir likidite protokolü THORChain, son günlerde kripto dünyasında tartışmaların odağında yer aldı. Bybit borsasından 1,4 milyar dolarlık varlık çalan hacker’ların fon hareketlerinde THORChain’i kullanması, protokolün yasa dışı transferleri kolaylaştırdığı iddialarını gündeme getirdi.
21 Şubat’ta gerçekleşen Bybit saldırısı, kripto tarihinin en büyük hack olaylarından biri olarak kayıtlara geçti. Blok zinciri güvenlik firmaları, saldırının arkasında Kuzey Kore bağlantılı Lazarus Group’un olduğunu belirtti. Hacker’lar, çalınan varlıkları aklamak için THORChain’i yoğun şekilde kullandı ve protokolün işlem hacminde patlama yaşandı.
- THORChain’in toplam işlem hacmi 5,4 milyar doları aştı.
- Protokol, hack sonrası 5,5 milyon dolar gelir elde etti.
- Saldırıdan sonra tek bir günde 1 milyar dolarlık işlem hacmi kaydedildi.
- 27 Şubat’ta THORChain’in günlük geliri 554.000 dolara ulaştı.
Kripto güvenliği konusunda tartışmaların arttığı bu süreçte, THORChain’in merkeziyetsiz yapısı nedeniyle hacker’ların işlemlerine engel olamadığı eleştiriliyor.
İlginizi Çekebilir: Binance, Avrupa’da USDT’yi Delist Ediyor
THORChain Geliştiricisinden İstifa Kararı
Protokolün hacker’lar tarafından kullanılması sonrası THORChain topluluğunda iç tartışmalar başladı. 28 Şubat’ta, bir geliştirici protokolden ayrıldığını duyurdu.
THORChain’in çekirdek geliştiricilerinden biri olan ve “Pluto” takma adını kullanan kişi, Kuzey Kore bağlantılı yasadışı fonların engellenmesine yönelik bir kararın geri çevrilmesi sonrası projeden ayrıldığını açıkladı.
27 Şubat’ta yaptığı paylaşımda Pluto, “Bundan sonra THORChain’e katkı sağlamayacağım” ifadelerini kullandı.
Bu tartışmalar devam ederken, Elliptic 26 Şubat’ta Bybit hack’iyle bağlantılı 11.084 cüzdan adresini tespit etti. Bybit CEO’su Ben Zhou ise 4 Mart’ta yaptığı açıklamada, çalınan fonların 280 milyon dolarının izinin tamamen kaybolduğunu belirtti.
Son Dakika kripto para haberleri için hemen tıkla.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.