Kripto para piyasasında yaşanan çöküşle birlikte dolara peg’ini kaybeden algoritmik stablecoin Terra USD (UST) toparlanmayı başaramadı ve beraberinde bire bir bağlı olduğu projenin yönetişim tokeni LUNA’yı da sürükledi. Dünkü Terra ağ güncellemesinden sonra Blockchain tekrar devreye alındı ve bazı değişiklikler yapıldı. Bugün de Terra kurucusu Do Kwon, yeni gelişmelere ilişkin bazı açıklamalar yaptı.
Terra Blockchain, güncelleme sonrası yeniden devrede
Coinmuhendisi.com haberlerinde de yer verdiğimiz üzere Blockchain’in kapatılmasından sonra Terra ekibi dün, Blockchain’in blok üretimine yeniden başladığını açıkladı. Bununla birlikte ekip, doğrulayıcıların on-chain takaslarının devre dışı kaldığını ve IBC kanallarının artık kapalı olduğunu belirtti.
Ayrıca ekip, bETH gibi off-chain varlıkların kendi yerel Blockchain’lerine bağlı olacağını söylüyor. Ekip ilk açıklamasında, solucan deliği köprüsünün kullanım dışı olduğunu belirttikten sonra bir güncelleme ile artık solucan deliği köprüsünün de aktif olduğunu duyurdu.
Terra Blockchain, blok üretimine yeniden başladı. Doğrulayıcılar, on-chain takasları devre dışı bırakmaya karar verdiler ve IBC kanalları artık kapalı. Kullanıcılar, bETH gibi off-chain varlıkları kendi Blockchain’lerine bağlamaya teşvik edilecek.
LUNA ve UST hala daha ölüm uykusunda
Yaşanan süreçte LUNA ve UST değerinin neredeyse tamamını kaybederek sıfırlandı. Her ne kadar ekip ve projenin kurucusu Do Kwon açıklamalarla kızgın yatırımcıları yatıştırmaya ve projeyi yeniden ivmelendirmeye çalışsa da maalesef başarılı olunamadı. İlk başta LUNA Foundation, çözüm olarak piyasaya Bitcoin (BTC) borç vermeyi teklif etti. Ancak Do Kwon, bu planı iptal etti ve fazla basılan LUNA’ları stake ederek ve bu tokenleri yakarak UST arzını artırmanın çözüm getireceğini savundu.
Ancak, LUNA yakımı yapılmadığı için UST’nin dolar peg’ini yeniden kazanmadı. Bunun ardından UST ile bağlı olan yönetişim tokeni LUNA 1 doların altında dahi tutunamadı ve değeri neredeyse sıfıra eşdeğer hale geldi. Bu durumun borsaların zarar vereceğini değerlendiren Binance ve CryptoCom gibi kripto para borsaları, sayısı artan ancak dolaşımda olmayan LUNA’nın risk oluşturduğunu ileri sürerek, borsalarını LUNA işlemlerine kapatmayı tercih etti.
LUNA yatırımcıları Terra’nın, ağını yeniden aktif hale getirmesinden umutlansa da, henüz LUNA yakımları gerçekleşip UST sabiti sağlanamadığı için bu durum onlar için bir anlam ifade etmiyor. Yazının yazıldığı sıralarda LUNA fiyatı, bu gelişmeye tepki vermiş görünmüyordu ve UST hala daha 0,16 dolar civarında bulunuyordu. Anlaşıldığı kadarıyla sabitlenme işi zor olacak veya hiç gerçekleşmeyecek.
Terra kurucusu Do Kwon’dan çözüm için yeni açıklamalar
Terra UST ve LUNA çöküşüyle ilgili son saatlerde de bazı gelişmeler oldu. Projenin kurucusu Do Kwon, akşam saatlerinde bazı açıklamalar yaptı. Açıklamaya göre, UST’nin kaybettiği peg sorununu çözülmesi amacıyla Terra topluluk üyeleri ve doğrulayıcılar bir çatallama üzerinde çalışıyor. Tepkilerin odağındaki isim Do Kwon güven kaybına da dikkat çektiği şu ifadeleri kullandı:
Peg, son marjinal alıcılar ve satıcılar teslim olduktan sonra eninde sonunda eski haline getirilse bile, Luna’nın sahipleri o kadar ciddi bir şekilde tasfiye edildi ve azaltıldı ki küllerden yeniden inşa edilecek ekosistemden yoksun kalacağız. Merkezi olmayan bir ekonomi, merkezi olmayan paraya ihtiyaç duysa da, UST, kullanıcılarının rolü oynamak için çok fazla güven kaybetti.
“Peki geriye ne kaldı?” diye soran Do Kwon da bu saatten sonra yatırımcıların projeye güvenemeyeceğini kabul ediyor. Terra kurucusu, ekosistemin kuruluşundan, başarılarından bahsettikten sonra, ekosistemi korumak için Blockchain’in yeniden oluşturması gerektiğini söylüyor. Bu kapsamda Do Kwon, çözüm olarak ilk önce şu şekilde bir dağımdan bahsediyor:
- UST‘de 1 dolar sabitinin kaybetmesinden önce LUNA holder’larına 400 milyon (%40)
- Yeni ağ yükseltmesi sırasında orantılı olarak UST holder’larına 400 milyon (%40)
- Blockchain’in durmasının son anındaki LUNA holder’larına 100 milyon (%10)
- Gelecekteki gelişimi finanse etmek için Topluluk Havuzuna 100 milyon (%10)
Bundan sonra ise ağ çatallanacak ve eski tokenler çöpe atılacak. Bununla birlikte bahsedilen dağıtımdan faydalanabilmek için şartları sağlayanların tokenlerini cüzdanında tutması gerekiyor. Bu çözümün işe yarayıp yaramayacağını ise zaman gösterecek.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.