25 Eylül’de Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı’na (DOJ) karşı bir dava açıldı ve Binance ile yapılan 4.3 milyar dolarlık önemli bir anlaşmadan elde edilen paranın, Devlet Destekli Terörizm Kurbanları Fonu‘na gitmesi gerekirken yasa dışı bir şekilde alıkonulduğu iddia edildi. Devlet destekli terörizmin kurbanları veya akrabaları olan dört davacı, Devlet Destekli Terörizm Kurbanları Yasası uyarınca, bu tür davalardan elde edilen sivil gelirlerin %75’inin ve ceza gelirlerinin %100’ünün bu fona yatırılması gerektiğini savunuyor.
Washington, DC federal mahkemesinde açılan davada, DOJ’un en az 1.5 milyar doları suç kurbanları fonuna tahsis etmeyi planladığı ileri sürülse de davacılar bunun yasa dışı olduğunu iddia ediyor ve şu ana kadar yaklaşık 898.6 milyon doların fona yatırıldığını belirtiyor. Davacılar, mahkemeden Binance davasından elde edilen tüm uygun paraların Devlet Destekli Terörizm Kurbanları Fonu’na aktarılmasını talep ediyor.
Bu Dikkatinizi Çekebilir: Vitalik Buterin’den Celo Yorumu Geldi
Davada sanık olarak listelenen kurumlar arasında Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC), Hazine Bakanlığı, Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu, ABD Başsavcısı Merrick Garland ve DOJ yer alıyor.
Binance, Kasım 2023’te ABD yaptırımlarını ve Uluslararası Acil Ekonomik Güçler Yasası’nı (IEEPPA) ihlal ettiği gerekçesiyle suçlamaları kabul ederek 4.3 milyar dolarlık bir ceza ödemeyi kabul etti. Eski Binance CEO’su Changpeng Zhao da Banka Gizliliği Yasası’nı ihlal dahil olmak üzere çeşitli suçlamaları kabul etti ve 50 milyon dolarlık bir ceza ile dört aylık hapis cezası aldı. Zhao’nun tahmini serbest bırakılma tarihi ise 29 Eylül.
DOJ, daha önce Binance’i Nisan 2022’de uygulanan yaptırımlar altında Ruslara hizmet sunmakla suçlamıştı ve bu da borsayı çevreleyen yasal durumu daha da karmaşık hale getirmişti.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.