Kriptolar:
32940
Bitcoin:
$95.490
% 1.81
BTC Dominasyonu:
%57.5
% 0.19
Piyasa Değeri:
$3.28 T
% 1.74
Korku & Açgözlülük:
73 / 100
Bitcoin:
$ 95.490
BTC Dominasyonu:
% 57.5
Piyasa Değeri:
$3.28 T

Teknoloji sektöründe hayal kırıklığı, Meta, Avrupa bankaları – Piyasalarda neler oluyor?

Yazar – Geoffrey Smith 

Investing.com – Hayal kırıklığı yaratan Microsoft ve Texas Instrument ile beklentileri nadiren kaçıran Alphabet, özellikle, kapanıştan sonra rapor sunacak olan Meta Platforms üzerinde kara bir gölge oluşturuyor. Avrupa bankaları daha iyi durumda – öyle ki hükümetlerin, ekonomik yavaşlamanın ortasında fon arayışına girmesinin sonucu olan beklenmedik kazanç vergilerine davetiye çıkarabilir. İngiltere, bütçesindeki açıkları kapatmanın yollarını bulmak için birkaç hafta daha bekleyecek.

İşte 26 Ekim Çarşamba günü finans piyasalarında bilmeniz gerekenler:

1. Alphabet ve Microsoft raporları hissiyata zarar verdi

Salı günü teknoloji devleri Microsoft ve Alphabet’ten (NASDAQ:GOOGL) gelen hayal kırıklığı yaratan güncellemeler, haftanın rallisi ile yükselen hisse senetlerinin kazançlarını kısmen vermesine yol açıyor.

Microsoft (NASDAQ:MSFT) beklentileri aştı ancak Bulut depolama işi Azure’daki büyümede belirgin bir yavaşlama olduğu uyarısında bulundu. Alphabet de satış büyümesinde analistlerin %9 beklentisi yerine sadece %6 (yani enflasyonun altında) bir büyüme oranı paylaşarak beklentileri büyük bir farkla kaçırdı. Özellikle YouTube’un geliri bir önceki yıla göre %2 düşerek hayal kırıklığı yaratırken ana Google arama markası yalnızca %4,2’lik bir artış sağladı.

Rakamlar, Snap (NYSE:SNAP) gibi reklamcılığa da bağımlı olan mali açıdan daha zayıf dijital şirketlerin yarattığı kasveti güçlendiriyor ve gözleri, Facebook sahibi Meta Platforms’un (NASDAQ:META) raporu üzerine çeviriyor.

2. Avrupa bankaları faizlerdeki yükselişten kârlı çıktı

Avrupa bankaları, Avrupa Merkez Bankasının (ECB) yaz aylarında faizleri artırmaya yönelik gecikmiş hamlesini yansıtan kazançlar paylaştı.

Deutsche Bank (ETR:DBKGn) tahvil piyasalarındaki dalgalanmadan da faydalanarak son on yılın en iyi 3Ç sonuçlarını açıkladı. İtalya merkezli Unicredit (BIT:CRDI) de güçlü rakamlar paylaşırken Santander (BME:SAN), net kârını yıllık bazda %11 artırdı.

Her üç rapor grubu da – Salı günü HSBC’de (LON:HSBA) olduğu gibi – tahminlerin üzerinde gerçekleşerek hükümetlerin; enerji krizi ve beraberinde getirdiği ekonomik yavaşlamanın, bütçelerinde yarattığı boşlukları doldurmak için beklenmedik kazançlara vergi koyma olasılığını arttırdı. Barclays (LON:BARC) ise piyasadaki dalgalanmanın ABD odaklı yatırım bankasını vurması nedeniyle beklentileri yakalayamadı.

3. Hisse senetleri düşüşle açılışa hazırlanıyor; Musk anlaşmayı tamamlamaya yakın

Ekonomik yavaşlamanın, uzun süredir piyasanın geri kalan sorunlarına karşı bağışıklığı olduğu düşünülen mega şirketlere bile ulaştığının kanıtı olan Microsoft ve Alphabet raporlarının ardından ABD borsaları düşüşle açılmaya hazırlanıyor.

Texas Instruments (NASDAQ:TXN), talep zayıflığının tüketici elektroniği segmentinden daha geniş endüstriyel segmente yayıldığını düşündüğünü söyleyerek bu kasvetli havaya katkıda bulundu. Bu arada Chipotle (NYSE:CMG), daha yoksul müşterilerin parası bittikçe müşteri trafiğini kaybettiği konusunda uyardı.

Dow Jones 41 puan düşerken S&P 500 %0,7 ve Nasdaq 100 %1,6 düşüş yaşadı.

Piyasa öncesinde paylaşılacak kazanç raporları listesinde havacılık ve savunma devleri Boeing (NYSE:BA) ve General Dynamics (NYSE:GD) ile birlikte Thermo Fisher (NYSE:TMO), ADP (NASDAQ:ADP), Bristol-Myers Squibb (NYSE:BMY), Kraft Heinz (NASDAQ:KHC) ve Norfolk Southern (NYSE:NSC) yer alıyor. Ford (NYSE:F) kapanış zilinden sonra Meta ile birlikte rapor sunacak. Bir gün önce bira devi Heineken (AS:HEIN) ve Mercedes (ETR:MBGn), faaliyetlerdeki zayıflığın devam edeceği uyarısında bulunurken Avrupa’nın en büyük gaz alıcısı BASF (ETR:BASFN) da tahminlerini yükseltti.

4. İngiltere’nin, bütçe açığını kapatmak için daha fazla zamana ihtiyacı var

Rishi Sunak, Gilt (devlet tahvili) dramasına yenilerini eklemek için acele etmiyor. İngiltere’nin yeni başbakanı, mali planlarını açıklamayı 17 Kasım’a erteledi ve yılda 30 ila 40 milyar sterlin arasında olması beklenen finansman açığını kapatmak için kendisine, iki haftadan fazla bir ek zaman tanıdı.

Daha yüksek vergiler yoluyla hesapları dengeleme konusundaki kararlılığını zaten kanıtlamış olan Sunak’ın, orta vadede borcun GSYİH’ye oranını düşürecek bir bütçe hedefine ulaşmak için en azından enflasyona göre düzeltilmiş harcama tasarrufları bulması gerekecek.

Sunak’ın kötü talihli Liz Truss’un yerine geçme ihtimalinin ortaya çıkmasından bu yana keskin bir yükseliş gösteren Gilt, kâr alımına teslim oldu ve 10 yıllık getiri 7 baz puan artışla %3,70’e yükseldi. Sterlin dolar karşısında %0,8 yükselerek Eylül ortasından bu yana en yüksek seviyesi olan 1,1564 dolara çıktı.

5. API raporunun stoklarda artış göstermesinin ardından petrol düşüşe geçti; şimdi gözler ABD’nin resmi verilerinde

Salı günü ABD’den gelen zayıf ekonomik verilerin, ham petrol stoklarında 4,5 milyon varillik büyük bir artış yaşandığını gösteren Amerikan Petrol Enstitüsü (API) raporu ile desteklenmesinin ardından ham petrol fiyatları düşüşe geçti. ABD hükümetinin resmi verileri her zamanki gibi TSİ 117.30’da açıklanacak ve sadece 1 milyon varillik bir artış olduğunu göstermesi bekleniyor.

Çarşamba günkü ekonomik verilerin risk iştahını artırması pek mümkün görünmüyor; yeni ev satışlarının daha da düştüğü ve toptan satış stoklarının nihai talepteki yavaşlama eğilimini teyit edeceği düşünülüyor.

WTI %0,5 artışla 85,70 dolardan işlem görürken Brent %0,2 artışla 91,88 dolara yükseldi.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir