Kriptolar:
32936
Bitcoin:
$97.020
% 1.44
BTC Dominasyonu:
%57.1
% 0.55
Piyasa Değeri:
$3.35 T
% 1.03
Korku & Açgözlülük:
74 / 100
Bitcoin:
$ 97.020
BTC Dominasyonu:
% 57.1
Piyasa Değeri:
$3.35 T

Teknik Analizde Kullanılan En Önemli 5 Gösterge

Bitcoin ve diğer kripto paralarda yatırımcılar marketin yönünü öngörebilmek adına çeşitli teknik göstergeleri kullanırlar. Yatırımcılar ve analistler, teknik göstergelerin yanında çeşitli temel analiz stratejilerini de kullanarak marketin yönünü yorumlamayı çalışırlar.

Teknik analizler sayesinde yatırımcılar al-sat sinyallerini yakalamaya ve yatırımlarını belli başlı dayanaklara bağlamaya çalışırlar. Özellikle kripto paralar gibi fiyat dalgalanmalarının yüksek olduğu piyasalarda, teknik analiz yöntemlerinden yararlanmak bir yatırımcının destek görebileceği en güzel bilgilerden olduğunu söyleyebiliriz. Neden mi? Gelin beraber öğrenelim.

Teknik Analizin Önemi Nedir?

Finansal piyasalarda kişinin kârlı bir ticaret stratejisi oluşturabilmesi için öncelikle bazı teknik analiz yöntemlerini ve terimlerini bilmesi gerekmekte. Ancak en baştan belirtmek isterim ki finansal piyasalarda kişi bu süreçte teknik analiz becerilerinden daha çok psikoloji ve portföy yönetimine ihtiyaç duyacaktır. Duygularını kontrol edip sabır gösteremeyen, aynı zamanda risklerini önceliklendirmeye ve sadece teknik analiz becerilerini kullanan birisinin başarı oranı düşük olabilir.

En Önemli Teknik Göstergeler Hangileridir?

Teknik göstergeleri yatırımcılar birçok farklı amaç ve strateji ile kullanabilir. Örneğin bazı yatırımcılar kısa vadede (günlük al-sat) işlemlerinde kullanırken bazı yatırımcılar ise uzun vade yatırımlarında piyasa yönünü tayin etmek için kullanabilir. Hatta profesyonel yatırımcılar kendi göstergelerini de kodlayabilir.

Şimdi gelin başarılı bir teknik analiz stratejisi kurarken göz önünde bulundurmamız gereken en önemli teknik göstergelere değinelim:

1. Göreceli Güç Endeksi (RSI): RSI, işlem yapmak istediğimiz paritenin aşırı alımda ya da aşırı satımda olduğunu anlamamızda yardımcı olan bir göstergesidir. RSI bir momentum göstergesidir ve fiyatın değişim hızı hakkında fikir sahibi olmamıza yardım eder. RSI’ın yorumlanırken eğer değer 70’ten yüksekse paritenin aşırı alımda olduğunu ve 30’dan düşükse paritenin aşırı satımda olduğunu anlayabiliriz.

2. Hareketli Ortalama (MA): Fiyatın geçmiş verilerinin ortalaması alınarak gürültüsünün azaltıldığı bir göstergedir. Daha düz bir grafik yorumu elde edilir ve fiyatın trendini hakkında fikir sahibi olmada bize yardımcı olur. Örneğin, eğer market 200 günlük hareketli ortalamanın (MA) üzerinde uzun süre boyunca kapanış yaparsa birçok yatırımcı paritenin trendinin yukarı yönlü olduğunu kabul eder.

3. Hareketli Ortalamanın Yakınsaması / Iraksaması (MACD): MACD, iki farklı hareketli ortalamanın birbirleri arasındaki ilişkiyi göstererek paritenin momentumunu belirlerken bize yardımcı olur. İki çizgiden ve bir histogramdan oluşur. Histogram momentumun gücünü anlamamızda yardımcı olur. Fiyat daha yüksek bir tepe yaparken MACD fiyata göre düşük bir tepe yapıyorsa piyasanın trendi yakın zamanda değişebilir. MACD genel olarak trendin gücünü ve muhtemel dönüş yerini belirlemede bize yardımcı olur. MACD’yi yatırımcılar bir diğer momentum analizi olan RSI ile birlikte kullanır.

4. Stokastik RSI (StokRSI): Bir paritenin aşırı alımda ya da aşırı satımda olup olmadığını belirlemek için kullanılan bir momentum göstergesidir. RSI göstergesinden yola çıkılarak farklı hesaplama türleri ile elde edilmiştir. Ancak çıkış noktaları aynıdır. Stokastik RSI değerleri ise 0 ve 1 arasındadır. 0,8’den yüksek bir Stokastik RSI değeri genellikle aşırı alım, 0,2’den düşük bir değer de aşırı satım olarak değerlendirilir.

5. Bollinger Bantları (BB): Piyasadaki fiyat dalgalanmalarını ölçmek için kullanılan Bollinger Bantları, orta bant, üst bant ve alt banttan oluşur. Orta bant SMA olarak kullanılır. Fiyat üst banda geldiğinde artık aşırı alım bölgesi olduğunu düşünebiliriz. Alt banda geldiğinde ise aşırı satım bölgesinde olduğumuzu düşünebiliriz.

Yukarıda anlatmış olduğumuz tüm bu teknik göstergelerin birbirleri ile uyum içerisinde kullanılması gerektiğini unutmayalım. Hiçbir gösterge tek başına sağlıklı bir al-sat bölgesi belirleyemez. Tüm bu analizleri harmanlamak ve bu yorumlama kabiliyetinin de günün sonunda öznel bir yargı olduğunu unutmamak önemlidir. Bu analizler her ne kadar nesnelde olsa analizleri kullanan insanlar öznel yorumlar yapmaktadır. Ayrıca teknik analiz yöntemlerinin dışında, temel ekonomik süreçlerin takibini ve yorumlamasını da yapmak başarı oranınızı arttıracaktır.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir