Kriptolar:
32042
Bitcoin:
$68.769
% 0.11
BTC Dominasyonu:
%59.2
% 0.20
Piyasa Değeri:
$2.25 T
% 1.89
Korku & Açgözlülük:
70 / 100
Bitcoin:
$ 68.769
BTC Dominasyonu:
% 59.2
Piyasa Değeri:
$2.25 T

Tartışmalı Bitcoin Güç Yasası: Bilgilendirici mi, Yanıltıcı mı?

bitcoin

Bitcoin fiyatının zamanla sürekli olarak artacağını öngören matematiksel model olan Bitcoin güç yasası, oldukça tartışıldı. Danışman Adrian Morris gibi eleştirmenler, bu yaklaşımın temelde kusurlu olduğunu ve güvenilir bir tahmin aracından ziyade bir “burç yorumu” gibi olduğunu savunuyor. Paradigmanın sınırlamalarını reddedenlerin ise bu modelin geçerliliğini abarttığını düşünüyorlar.

Bitcoin güç yasasını keşfeden İtalyan fizikçi Giovanni Santostasi, modelin net ve tartışmasız olduğunu savunuyor. Güç yasası, tarihsel fiyat verilerini log-log ölçeğinde çizerken, Santostasi ve matematikçi Fred Krueger gibi savunucular, Bitcoin fiyatının zamanla sürekli artması gerektiğini iddia ediyor. Doğada yaygın olan güç kavramları, hayvan özelliklerinin gelişiminden para dağılımına kadar birçok olguyu açıklamak için kullanıldı.

Öte yandan, Morris modeli, temelinde insan süreçlerini açıklamaya çalışırken “aşırı uyum” göstermesi nedeniyle eleştiriyor. Fizik, madde ve enerjinin doğası ve özellikleriyle ilgilendiğinden, Bitcoin üzerine çalışmanın istatistikler üzerine odaklanması gerektiğini savunuyor. Güç yasasını, yasal bir bilimsel modelden ziyade bir istatistiksel hile olarak gören Morris, modelin “sonradan görme yanlılığı”nı kullanarak geniş, öngörücü olmayan tahminler sunduğunu iddia ediyor.

Bu Dikkatinizi Çekebilir: Bitcoin Yeniden 60 Bin Doları Gördü!

Santostasi ise, bireyler Bitcoin ağını ve piyasa değerini etkileseler bile Bitcoin’in enerji tüketimi ve zorluk değişiklikleri gibi özelliklere sahip bir fiziksel sistem olarak görülebileceğini belirtiyor. “Sosyal fizik” perspektifinden, sosyal ağları incelemek için matematiksel teknikler kullanan bir yapı önererek, Bitcoin verilerini anlamak için bir yapı sunuyor.

Morris hala şüpheci, güç yasasını anlamlı tahminler sunmayan bir burç yorumu ile karşılaştırıyor. Modelin altında, Bitcoin’in 2045’teki fiyatının 200.000 ile 10 milyon dolar arasında olabileceği gibi geniş bir yelpazede sonuçlar öngörmenin, modelin güvenilirliğini zayıflattığını savunuyor. Santostasi, Bitcoin fiyatındaki kayda değer değişikliklerin güç yasasını geçersiz kılabileceğini, modelin kusursuz olmadığını kabul etmekle birlikte, aksi ispatlanana kadar Bitcoin’in potansiyel büyümesini anlamak için faydalı bir araç olduğunu belirtiyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Tartışmalı Bitcoin Güç Yasası: Bilgilendirici mi, Yanıltıcı mı?” te bir düşünce

  1. Pingback: Memecoin FOMO'su Büyük Kayıplara Sahne Oldu - Coin Mühendisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir