Kriptolar:
32940
Bitcoin:
$96.057
% 0.73
BTC Dominasyonu:
%57.5
% 0.19
Piyasa Değeri:
$3.28 T
% 1.74
Korku & Açgözlülük:
73 / 100
Bitcoin:
$ 96.057
BTC Dominasyonu:
% 57.5
Piyasa Değeri:
$3.28 T

Talep korkularının OPEC+ kesintisinden daha ağır basması, petrolün kayıplarını artırdı

Petrol fiyatları Çarşamba günü daha da düşerek durgun ham petrol talebine ilişkin endişelerin, OPEC+ tarafından alınan üretim kesintisi kararından daha ağır basmasıyla bu hafta elde ettiği tüm kazançları geri verdi.

Londra’da işlem gören Brent petrol vadeli işlemleri %0,5 düşüşle 92,39 dolara gerilerken ABD WTI ham petrol vadeli işlemleri %0,5 azalarak varil başına 86,41 dolara düştü. Her iki sözleşme de Salı günü sırasıyla %3 ve %2,4 değer kaybetmişti.

Çin’deki yeni COVID-19 karantinaları, ülkenin büyük petrol ithalatı nedeniyle ham petrol talebi için en büyük endişe kaynağı gibi görünüyor. Hükümet kısa süre önce güneybatıdaki Chengdu kentindeki karantina süresini uzattı.

Çin ticaret verileri, günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak ve ülkenin ham petrol talebine ilişkin daha net bir resim çizmesi bekleniyor.

Ayrıca Fed’in yeni faiz artırımı yapacağına dair beklentilerin artmasıyla güçlenen ABD doları da petrol fiyatları üzerinde baskı oluşturuyor. Daha güçlü bir dolar ham petrol ithalatını daha pahalı hale getirerek talep üzerinde zincirleme bir etki yaratıyor.

Hindistan ve Endonezya gibi büyük ithalatçılar, rupi ve rupiah’daki son değer kaybını düşünürsek ham petrol talepleri üzerinde zaten baskı ile karşı karşıya.

Yavaşlayan talep ve güçlü dolar ile ilgili korkular, OPEC+’nın günlük 100.000 varillik arz kesintisini büyük ölçüde gölgede bıraktı. Bu rakam küresel günlük talebin %0,1’ine tekabül ederken büyük ölçüde sembolik olarak nitelendirildi. Ancak kesintinin ardından petrol fiyatları kısa süreliğine de olsa yükselmişti.

Bununla birlikte OPEC lideri Suudi Arabistan’ın daha düşük üretimle ham petrol fiyatlarını destekleme sözü verdiği göz önüne alındığında yapılan bu arz kesintisi, daha büyük bir azalma bekleyen yatırımcıları epey hayal kırıklığına uğrattı.

ABD ve Avrupa tarafından belirlenen fiyat sınırlamalarına cevaben Asya’ya sevkiyatları artırma sözü veren Rusya’dan gelen ek petrol arzının da ham petrol fiyatları üzerinde baskı oluşturması bekleniyor.

ABD’nin ham petrol talebinin ise kışa girerken düşmesi bekleniyor. Ancak ABD benzin talebi, yakıt fiyatlarının düşmesiyle son haftalarda iyileşme gösterdi.

Rusya’nın Avrupa Birliği’ne giden ana gaz hattını kapatmasının ardından Avrupa’da patlak veren enerji krizi, bu kış petrol talebini artırabilir. Bloktaki bazı ülkelerin, dördüncü çeyrekte ısıtma yakıtına geçmesi bekleniyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir