Petrol fiyatları, dalgalı bir haftanın ardından Pazartesi günü yatırımcıların yavaşlayan talep ve Rusya’nın ham petrol ihracatına ABD öncülüğünde getirilen fiyat sınırlamalarına ilişkin endişeleri değerlendirmesiyle geriledi.
Londra’da işlem gören Brent petrol %0,3 düşüşle 92,14 dolara gerilerken ABD WTI %0,9 düşüşle 86,05 dolara indi. Her iki sözleşme de geçen haftaki dalgalı seyrin ardından OPEC+ tarafından yapılan minimal arz kesintisinin, Çin’de yavaşlayan talep korkularını dengelemekte yetersiz kalması nedeniyle hafif düşüşle kapandı.
Ticaret verileri Çin’in petrol ithalatının Ağustos ayında COVID-19 kaynaklı kesintiler nedeniyle ciddi şekilde yavaşladığını gösterdi.
Bu hafta piyasalar, Washington’un Rus petrol ihracatına Aralık ayında getirmeyi planladığı tavan fiyat uygulamasına ilişkin detay bekliyor. Moskova, bu hamleye karşılık olarak Asya’ya ham petrol ihracatını artırma sözü verdi – bu eğilim gelecek yıl ham petrol fiyatlarını düşürme potansiyeli taşıyor.
Petrol fiyatları, küresel ekonomik faaliyetlerin yavaşlamasına ilişkin endişelerin Rusya-Ukrayna çatışmasının neden olduğu arz kesintilerinden daha ağır basması nedeniyle bu yıl, çatışmanın ilk günlerinde ulaştığı yüksek seviyelerden düştü.
Ancak bu eğilim, özellikle Avrupa Birliği’nin Rusya’dan petrol ithalatını azaltmasıyla birlikte kış aylarında tersine dönebilir. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Amerikalıların kışın daha yüksek benzin fiyatlarıyla karşılaşabileceği konusunda uyardı ve Rus petrolüne önerilen fiyat sınırlamalarının böyle bir senaryoyu dengelemeyi amaçladığını söyledi.
ABD, bu yılın başlarında rekor seviyelere yükselen yerel benzin fiyatlarını dengelemek için Stratejik Petrol Rezervi’nden (SPR) sürekli olarak faydalanıyor. Bu durum SPR’nin son 40 yılın en düşük seviyesine inmesine neden olurken yatırımcılar SPR’den kullanımın durdurulması halinde petrol fiyatlarında büyük artışlar yaşanacağını tahmin ediyor.
ABD’de benzin talebi de sabit seyretti.
Bu hafta ayrıca Salı günü açıklanacak olan ABD TÜFE verilerine odaklanılacak. Bu verinin, Fed’in faiz oranlarını artırma planlarını etkilemesi ve bunun da ham petrol piyasalarında fiyatlanması bekleniyor.
Dolardaki güçlenme, petrol ithalatını daha pahalı hale getirdiği için bu yıl ham petrol fiyatlarını olumsuz etkiledi. Özellikle büyük ithalatçılar Hindistan ve Endonezya, güçlenen doların baskısını hissetti.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.