Yazar – Geoffrey Smith
Investing.com – ABD tahvil getirileri, daha yüksek enflasyon ve daha fazla faiz artırımı korkusuyla Büyük Finansal Kriz öncesinden bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. İngiltere tahvilleri, yüksek faiz ve sosyal yardım maliyetlerinden dolayı kamu borçlanmasının patlamasıyla yine zarar görüyor. Snap, gelir için kötü bir görünüm yayımladıktan sonra piyasa öncesi dörtte bir oranında düşüş yaşarken Twitter hisseleri; Elon Musk’ın, sosyal medya sitesinde Rusya’nın yanında yer alarak satın alma anlaşmasından vazgeçmiş olabileceği yönündeki bir raporun ardından düştü. Avrupa’da doğal gaz fiyatları, Almanya’nın AB tavan fiyat mekanizmasına itirazını geri çekmesinin ardından yaklaşık %10 düştü.
İşte 21 Ekim Cuma günü finans piyasalarında bilmeniz gerekenler:
1. Tahvil getirileri faiz korkusuyla son 15 yılın en yüksek seviyesine ulaştı
ABD tahvil getirileri; daha yüksek enflasyon ve Fed’in faiz artışlarına devam etmesi korkusuyla Büyük Finansal Kriz öncesinden beri gördüğü en yüksek seviyelerine ulaştı.
10 yıllık Hazine tahvili getirisi %4,28 ile 15 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Fed’in, enflasyonu düşürmesinin beklenenden daha uzun süreceği varsayımlarını piyasaların giderek daha fazla fiyatlandırmasıyla, sadece bu hafta çeyrek puan üzerinde artış yaşadı. Piyasa şu anda Fed faizlerinin gelecek yıl %5 ile zirve yapacağını düşünürken bazı Fed yetkilileri, faizlerin yakın zamanda düşmesini beklememeleri konusunda uyarıda bulundu.
Perşembe günü Fed Başkanı Lisa Cook, ilk işsizlik başvurularındaki sürpriz düşüşün iş gücü piyasasının sıkılığının altını çizmesiyle, enflasyonun “inatçı ve kabul edilemez derecede yüksek” kaldığı uyarısında bulundu.
Fed’in bugünkü konuşmacısı, New York Fed Başkanı John Williams olacak.
2. İngiltere resesyona sürükleniyor
İngiltere ekonomisi hızla resesyona kayarak kamu maliyesinde hızlı bir bozulmaya yol açıyor. Perakende satış hacimleri Eylül ayında üst üste ikinci kez düştü – düşüş belki de Kraliçe II. Elizabeth’in ölümü ve ardından gelen yas dönemi nedeniyle biraz şişirilmiş olabilir.
Ancak daha endişe verici olan, geçen ay kamu sektöründeki borçlanmayı 20 milyar sterline yaklaştıran keskin artış oldu. Bunun nedeni, enflasyonla bağlantılı borçların faiz ödemelerindeki ve hanehalklarına verilen enerji sübvansiyonlarındaki büyük artıştır ki bu iki kalem önümüzdeki altı ayın önemli nitelikleri olacak.
Rakamlar, Westminster’da yaşanan kaos dolu bir günün ardından geldi. Liz Truss, göreve geldikten sadece altı hafta sonra başbakanlık görevinden istifa etti. Normale hızlı bir dönüş umutları, bu yılın başlarında kendisi de utanç içinde görevden alınan Boris Johnson’ın geri dönüş planları yaptığına dair haberlerden olumsuz etkileniyor.
3. Hisse senetleri, tahvil piyasasının baskısından dolayı düşüşle açıldı; Snap altüst oldu
ABD borsaları, tahvil getirilerindeki durmak bilmeyen yükselişin sermaye maliyetini artırması ve dolayısıyla tüm kote şirketler için kâr marjlarına zarar vermesiyle birlikte düşüşle açılmaya hazırlanıyor.
Dow Jones 150 puan düşerken S&P 500 %0,7 ve Nasdaq 100 %0,9 geriledi. Her ne kadar Ocak ayına kadar uzanan düşüş trendine hâlâ sıkı sıkıya bağlı olsalar da endeksler, haftayı hafif bir yükselişle kapatma yolunda ilerliyor.
İlgi çekebilecek hisse senetleri arasında reklam verenlerin harcamalarını kısması nedeniyle gelirin mevcut çeyrekte durgunlaşmasını beklediğini açıkladıktan sonra değerinin dörtte birini kaybeden Snap (NYSE:SNAP) yer alıyor. Haber, şirketin kâra geçip geçemeyeceği konusunda şüphe uyandırdı. Snap hisseleri, piyasa öncesinde yaklaşık dört yılın en düşük seviyesinden işlem gördü.
Whirlpool (NYSE:WHR) da dayanıklı tüketim malları piyasasının dibe vurması nedeniyle zarar ederken demir yolu hisseleri; CSX (NASDAQ:CSX) ve Union Pacific ‘ten (NYSE:UNP) gelen olumlu raporların ardından hâlâ yükselişte. Verizon (NYSE:VZ), Schlumberger (NYSE:SLB) ve American Express (NYSE:AXP) Cuma günkü kazanç listesinin başında yer alıyor. Avrupa devleri L’Oreal (EPA:OREP) ve – yine –Adidas (OTC:ADDYY) hayal kırıklığına uğrattı.
4. Almanya, gaz tavanı konusunda AB baskısına boyun eğdi
Almanya nihayet AB’nin doğal gaz fiyat sınırlaması baskısına boyun eğdi. Maliye Bakanı Olaf Scholz, diğer liderlerle 10 saat süren ve bugün de daha kapsamlı ekonomi ve Ukrayna’daki savaşla ilgili görüşmelerle devam eden bir maratonda planlara yönelik itirazını geri çekti.
Berlin, AB’nin toptan piyasa fiyatlarına sınır koyma yönündeki ilk planlarına direnmiş ve bunun, büyük tedarikçilerin piyasadan çekilmesine yol açacağından korkmuştu – Rusya’nın sevkiyatlara zaten fiili bir yasak getirdiği düşünüldüğünde bu karşılanamaz bir risk.
Avrupa’daki doğal gaz gösterge fiyatları, bu haber üzerine yaklaşık %10 düştü. Tavan fiyat mekanizmasının Salı günü yapılacak enerji bakanları toplantısında sonuçlandırılma ihtimali yüksek.
5. Twitter, Musk’ın satın alımının ulusal güvenlik incelemesine tabi tutulduğu haberleriyle düşüşe geçti
Bloomberg’in, Biden yönetiminin Elon Musk’ın devralma teklifini ulusal güvenlik incelemesine tabi tutmayı düşündüğünü bildirmesinin ardından Twitter (NYSE:TWTR) hisseleri piyasa öncesinde %8’in üzerinde düştü. Tesla (NASDAQ:TSLA) CEO’su son haftalarda platformu, Rusya yanlısı bazı göze çarpan yorumlar paylaşmak için kullandı.
Musk – Kremlin’in söylemleri doğrultusunda – Ukrayna’nın, Kırım’ı Rus İmparatorluğu’nun bir parçası olması nedeniyle Rusya’ya bırakması gerektiğini savunmuş ve Moskova’nın Ukrayna’nın dört eyaletini ilhak etmesini (hiçbiri %100 kendi kontrolünde değil) haklı göstermek için kullandığı göstermelik referandumların yeniden yapılmasını önermişti. Eurasia Group uzmanlarından Ian Bremmer, Musk’ın kendisine daha önce Putin ile konuştuğunu söylediğini belirtmiş ancak Musk bunu yalanlamıştı.
Raporlar ayrıca Musk’ın devralma teklifinin başarılı olması halinde Twitter’ın, iş gücünün dörtte üçünü işten çıkarmayı planladığını öne sürüyor.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.