Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK), 7518 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nda yapılan değişikliklerle birlikte kripto varlık platformlarına yönelik yeni düzenlemeleri duyurdu. Bu kapsamda, Türkiye’de faaliyet gösteren kripto para borsalarının belirli kampanyalar yürütmesine yasak getirilirken, kaldıraçlı işlemlerin de yapılamayacağı açıklandı. Ayrıca, kripto paralar ve diğer varlık gruplarının bir arada bulunduğu sepetlerin platformlarda listelenemeyeceği belirtildi.
Yapılan düzenlemeler, kripto varlık platformları için bir dizi yeniliği beraberinde getiriyor. Özellikle müşteri varlıklarının korunması, P2P (peer-to-peer) işlemler, reklam ve tanıtım kampanyaları, NFT’lerin işleme tabi olup olmaması, teknik altyapı gereksinimleri gibi konularda önemli kurallar devreye giriyor.
Bu yeni kurallar doğrultusunda, müşteri paralarının platformlar tarafından fiziki olarak alınması veya teslim edilmesi yasaklanırken, bu işlemler yalnızca bankalar ya da yetkilendirilmiş kurumlar aracılığıyla yapılabilecek. Kripto varlık emirlerinin sadece platformun resmi internet sitesi veya mobil uygulaması üzerinden alınması zorunlu kılındı ve sosyal medya kanalları (WhatsApp, Telegram gibi) aracılığıyla emir alınması yasaklandı.
NFT’lerin Sermaye Piyasası Kanunu (SPK)’ya dahil edilmediği belirtilerek, bu varlıkları işleme koyan platformların müşterilere varlıkların kanun kapsamı dışında olduğunu bildirme zorunluluğu getirildi. Likidite sağlamak amacıyla faaliyet gösteren kuruluşların ise yatırımcılara doğrudan hizmet sunmadıkları sürece platform faaliyeti olarak değerlendirilmeyeceği belirtildi.
Bu yazı da dikkatinizi çekecektir: Trump’tan Tarihi Bitcoin Hareketi
P2P pazar yerlerinde, başkası adına ticaret yapmak izinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcılığı olarak kabul edilip, bu faaliyetlerin 8 Kasım 2024 tarihine kadar sonlandırılması zorunlu hale getirildi. Emtia, gayrimenkul gibi diğer varlık gruplarına yönelik kripto varlıkların da ilgili kurumların düzenlemelerine aykırı olması halinde platformlarda listelenemeyeceği belirtildi.
Kripto varlık platformlarına ayrıca, sermaye piyasası araçlarını ihraç etme yetkisi verilmeden önce bu varlıkların platformlarda listelenemeyeceği uyarısı yapıldı. Reklam ve tanıtım faaliyetlerinde yanıltıcı bilgilere yer verilmeyeceği, mutlak getiri garantisi sunulamayacağı gibi katı kurallar getirildi.
Platformların, müşterilere belirli bir getiri vadeden promosyonlar düzenleyemeyeceği gibi, referans programları da yasaklandı. Mevcut referans kampanyalarının ise 15 gün içinde sonlandırılması gerekiyor.
Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) ile sistem entegrasyonu yapmaları gereken platformlar, bu entegrasyonu belirlenen süre zarfında tamamlamak zorunda. Platformlar ayrıca müşterilere yalnızca kendi cüzdanlarında mevcut olan kripto varlıkları satabilecek ve işlem sırasında bu varlıkların sorunsuz bir şekilde transferini sağlamakla yükümlü olacaklar. Müşteri kripto varlıklarının saklanması konusunda ise platformların, saklama cüzdanlarının anahtar kontrolüne sahip olmaları gerekiyor. Bu gerekliliğin 8 Kasım 2024’e kadar sağlanması zorunlu kılındı.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.
Pingback: Bitcoin, Önemli Merkez Bankası Kararlarının Ardından Yükselişine Devam Ediyor!
Pingback: ABD Bitcoin ETF’leri, Önceki Günün Kayıplarının Ardından 158.21 Milyon Dolarlık Net Giriş Kaydetti
Pingback: Jupiter, SolanaFM ve Coinhall’ı Satın Aldı, Solana Breakpoint’te Büyük Güncellemeler Duyurdu
Hocam tek merakım phantom cüzdan yasalmı yasakmı
Hocam tek merakım phantom cüzdan yasalmı yasakmı bunun cevabıni bulamadım