Slovenya Maliye Bakanlığı, kripto para işlemlerinden elde edilen kazançlara %25 vergi getirilmesini öngören bir yasa tasarısı hazırladı. Tasarı, kamuoyu görüşüne açıldı ve kabul edilirse 1 Ocak 2026 tarihinde yürürlüğe girecek.
Tasarının Ana Hatları
Yeni yasa tasarısı, kripto paraların itibari para birimine dönüştürülmesi veya mal ve hizmet ödemelerinde kullanılması durumunda vergi ödenmesini zorunlu kılıyor. Ancak kripto-kripto işlemler ve aynı kullanıcıya ait cüzdanlar arası transferler vergi kapsamı dışında bırakıldı.
Vergilendirilecek kazanç, alış ve satış fiyatı arasındaki fark üzerinden hesaplanacak. Tüm işlemler, yıllık beyanname kapsamında kullanıcı tarafından belgelenmek zorunda olacak.
Maliye Bakanı’ndan Açıklama
Maliye Bakanı Klemen Boštjančič, mevcut durumda bireylerin yaptığı kripto işlemlerinden vergi alınmamasını “mantıksız” bulduklarını belirterek şu açıklamayı yaptı:
İlginizi Çekebilir: Mantra (OM) Çöktü: 24 Saatte %90 Değer Kaybı!
“Kripto varlıkların vergilendirilmesindeki amaç gelir sağlamak değil, en spekülatif finansal araçlardan birinin hiç vergilendirilmemesini mantıksız buluyoruz.”
Muhalefetten Tepki: “Treni Kaçırıyoruz”
Yeni Slovenya partisinden milletvekili Jernej Vrtovec, tasarıya sert tepki gösterdi. Verginin aşırı olduğunu ve gençlerin ve sermayenin yurtdışına kaçmasına yol açabileceğini savundu:
“Slovenya’nın kripto dostu ülke olma şansı var, ama bu önerilerle bu treni yine kaçıracağız.”
Slovenya’nın Kripto Geçmişi ve Potansiyeli
- 2023 yılında, kripto para çekimleri ve ödemelerine %10 vergi getirilmişti.
- Aralıklı kripto işlemlerden elde edilen sermaye kazançları hâlen vergiden muaf.
- Madencilik ve staking gibi faaliyetler ise gelir vergisine tabii tutuluyor.
- 2022’de önerilen %5’lik vergi tasarısı meclisten geçememişti.
- Slovenya, AB’de ilk dijital devlet tahvilini çıkaran ülke olarak dikkat çekti.
Statista verilerine göre, ülkedeki kripto kullanıcı sayısı 2025’te 98.000’e ulaşacak. Pazar gelirinin ise 2.8 milyon dolar seviyelerine çıkması bekleniyor.
Son Dakika kripto para haberleri için hemen tıkla.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.