Kriptolar:
32355
Bitcoin:
$97.806
% 3.51
BTC Dominasyonu:
%59.8
% 0.27
Piyasa Değeri:
$3.25 T
% 4.66
Korku & Açgözlülük:
82 / 100
Bitcoin:
$ 97.806
BTC Dominasyonu:
% 59.8
Piyasa Değeri:
$3.25 T

Savaş korkusunun gölgesindeki Avrupa borsaları düşüşte

Avrupa piyasaları geçen haftaki satışını sürdürerek Pazartesi gününe sert düşüşlerle başladı. Yüksek enflasyon ve Fed’in faiz artırımı beklentileri konusundaki endişelere bir de Ukrayna’daki savaş tehdidi eklendi.

DAX %3,1 düşerken CAC 40 %3,1 ve FTSE 100 %1,9 değer kaybetti.

Rus askerlerinin sayısı arttıkça Ukrayna sınırında yükselen tansiyon, özellikle ABD Milli Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın röportajından sonra yatırımcıların endişelerini artırdı. Sullivan, Pazar günü CNN’e yaptığı açıklamada “çok yakında büyük bir askeri harekat başlamasının çok bariz bir olasılık” olduğunu söyledi. ABD ve batılı diğer birçok ülke, vatandaşlarına Ukrayna’yı terk etme tavsiyesinde bulundu.

Batılı liderler, bir işgal durumunda Rusya’ya şiddetli yaptırımlar uygulamakla tehdit etti. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, günün ilerleyen saatlerinde Ukrayna’yı, bir gün sonra da Moskova’yı ziyaret ederek diplomatik ataklarını sürdürecek.

Bu tarz yaptırımlar, EVRAZ plc (LON:EVRE) gibi şirketlere ciddi etki edecektir; Rusya’nın Londra borsasında listeli bu çelik grubu, Rus işgaline misilleme olarak Batı’nın uygulayabileceği finansal yaptırımlar için bariz bir potansiyel hedef. Evraz hissesi %30 düşüş yaşadı. Tüm majör alt sektörler de kırmızı bölgedeydi.

Öte yandan Clariant (SIX:CLN), muhasebesel meselelerinden dolayı soruşturmaya alınmasından dolayı 2021 sonuç raporunu paylaşmayı erteledikten sonra hisse senedi %14 düşüş yaşadı. Emtia devi Glencore (LON:GLEN), kömür işini devretmesi yönünde dış yatırımcılardan gelen baskı haberleri arasında %1,8 değer kaybetti.

Commerzbank (DE:CBKG) %6,5 düşüş gösterdi. Almanya’nın Maliye Bakanı, hükümetin artık bu bankadaki hissesini uzun vadede tutamayacağını söyledi. Bu yıl şimdiye kadarki rallisine rağmen hisse senedi, on yıl önce Angela Merkel hükümetinin onun için ödediği seviyenin çok altında.

Geçen hafta, yükselen ABD enflasyonunun Fed’i, Mart ayında 50 puanlık bir artışla başlayarak daha agresif adımlar atmaya iteceğine dair korkular nedeniyle küresel piyasalarda satış yaşandı. Michigan Tüketici Hissiyatı Endeksi’ndeki düşüşle bu korkular daha da arttı.

Petrol, yedi yılın zirvesinden geri çekildi. Pek çok kişi, Ukrayna’nın işgal edilmesi ile Rusya’nın finans sistemi üzerinde çeşitli yaptırımlar uygulanması olasılığı ile bunun Batılı şirketlerin Rusya’dan ithal ettiği ham petrolün ödemesini imkansız kılmasından ve onları küresel pazarda başka tedarikçi kovalamak zorunda bırakmasından korkuyor.

Rusya dünyanın en büyük ham petrol üreticilerinden biri ve küresel arza yönelik böyle bir risk, tam da OPEC+’nın, artan talebi karşılamakta zorluk çektiği bir zamanda meydana geldi.

2014 Eylül’ünden beri en yüksek seviyesini gördükten sonra WTI %0,1 düşüşle 93,03 dolar olurken Brent %0,2 kayıpla 94,21 dolardan işlem gördü. Brent de 2014 Ekim ayından bu yana gördüğü en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

Öte yandan altın vadeli işlemleri %0,9 artarak 1.858,00 dolar olurken EUR/USD %0,4 düşüşle 1,1309’dan alıcı buldu.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir