Kriptolar:
32042
Bitcoin:
$70.199
% 3.45
BTC Dominasyonu:
%59.2
% 0.20
Piyasa Değeri:
$2.25 T
% 1.89
Korku & Açgözlülük:
70 / 100
Bitcoin:
$ 70.199
BTC Dominasyonu:
% 59.2
Piyasa Değeri:
$2.25 T

Sanal Para Nedir, Sanal Para Birimleri Nelerdir?

Sanal para, kâğıt ya da madeni paralar gibi bir değeri ve satın alma gücü olan ancak yalnızca sanal ortamda kullanılabilen ve fiziksel olarak “ele alınamayan” bir para çeşididir. Elektronik para, sanal para, dijital döviz veya elektronik döviz olarak da adlandırılır.

Dijital paraların özellikleri ve yapısı kullanıcılarına yüksek işlem hızı ve işlem kolaylığı sağlamaktadır. Elektronik ortamlarda online olarak ödeme yapılabilen paralar sadece bu ortamlarda bulunan kişiler tarafından kullanılabilmektedir. Dijital para kullanarak fatura ödemek, para transferi gerçekleştirmek ya da alışveriş yapmak mümkündür. Kâğıt yerine bilgisayar dosyaları kullanan dijital paraların şifrelenmiş yapıları geleneksel paralara oranla daha güvenlidir. Geleneksel paralara oranla kopyalanması ve çalınması çok daha zor olan dijital paranın örneklerinden bir tanesi de banka hesaplarında duran paralardır.

Sanal para birimi kullanıcıdan kullanıcıya aktarılabilir. Cüzdan veya bulut gibi çeşitli cihazlarda saklanabilir. Sanal para birimleri herhangi bir banka veya kamu otoritesi tarafından düzenlenmez. Bu nedenle, herhangi bir geleneksel para birimleriyle ilgisi yoktur. Geliştiriciler sanal parayı düzenler ve kontrol eder. Geliştirilen her sanal biriminin kendine özgü bir algoritması vardır. Kullanılan blokzincir teknolojisi bu sanal para birimlerini oluşturur.

Dünya genelinde sanal paralar ile internetten oyun ve müzik gibi ihtiyaçlar da alınabiliyor. Dünya genelinde bazı ülkelerde ise restoranlar, bar ve otellerde sanal paralar ile ödeme yapılıyor.

Sanal Para Birimleri Nelerdir?

Son dönemlerde sanal paralara olan ilgi artmıştır ve yatırım da bu alanlara kaymıştır.

Sanal para birimleri, BTC, USDT, SOL, XRP, DOGE, AVAX, ETH, ADA, USDC, LTC, XLM, DAI, HBAR, FTT, XTZ, XMR, MATIC, EOS olarak bilinmektedir.

Üç ana sanal para birimi türü vardır:

Dönüştürülebilir para birimi, kapalı para birimi, eşler arası para birimi. Kripto para borsaları ve Bitcoin ATM’leri (yalnızca birkaç ülkede kullanılabilir), dönüştürülebilir para birimi için değişim aracıdır.

Kapalı para birimi yalnızca sanal topluluklarda bulunur ve reel ekonomiyle herhangi bir bağlantısı yoktur.

Eşler arası para birimi, merkezi bir bankacılık otoritesi tarafından oluşturulmayan para birimlerinin değişimini ifade eder. Özellikle yaygın bir uygulaması Bitcoin gibi kripto paralar sayesinde gerçekleşmektedir. Sanal para birimleri taraflar arasında elektronik olarak aktarılır. Eşler arası alışverişler, bireylerin bir finansal kuruma gitmeye gerek kalmadan para birimlerini hesaplarından başkalarının hesabına taşımasına izin verir. P2P ağları dijital aktarımlara dayanır ve bu da internet bağlantısının kullanılabilirliğine bağlıdır.

Sanal Paranın Avantajları

Sanal paranın avantajları şu şekildedir:

  • Sanal para birimlerinde ham madde ve baskı gibi giderler olmadığı için herhangi bir maliyet yoktur.
  • Sanal para ile yapılan alışverişlerde ödeme işlemi, üçüncü bir tarafın onayı beklenmediği için daha hızlı ve pratiktir.
  • Üçüncü bir tarafa komisyon, hizmet bedeli vb. ödenmediği için sanal para ödemelerinde bir masraf ortaya çıkmaz.
  • Sanal paralar ile yapılan tüm işlemler sanal ortamda kayıt altına alındığı için şeffaf bir sistemdir.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir