Yazar – Ambar Warrick
Investing.com – Altın fiyatları, Fed’den gelen şahin sinyallerle ciddi bir şekilde düştükten sonra Salı günü yıllık bazda en düşük seviyelerin üzerinde seyrederken bakır fiyatları, Çin talebinin son ekonomik sıkıntılara rağmen devam edeceği umuduyla yükseldi.
Spot altın 0,1 yükselerek 1.669,76 dolar olurken altın vadeli işlemleri %0,1 değer kazanarak 1.676,75 dolara ulaştı. Her iki enstrüman da Pazartesi günü yaklaşık %2 değer kaybederek iki haftayı aşkın bir sürenin en kötü düşüşünü yaşadı.
Pazartesi günü Fed Başkan Yardımcısı Lael Brainard, kısıtlayıcı para politikasına duyulan ihtiyacı vurguladı ve faizlerdeki son artışların ekonomik zararının henüz hissedilmediğini söyledi.
Bankanın, büyük faiz artışlarını ancak “enflasyonun düştüğüne dair güven” oluştuğunda azaltacağını da sözlerine ekleyen Brainard, merkez bankasının şahin duruşunu yumuşatmaya niyetli olduğu yönünde bir sinyal vermedi.
Bankanın yorumları doları güçlendirdi ve çoğu varlık sınıfında sert satışlara neden oldu. Ayrıca bu yorumlar, artan faiz oranlarının bu yıl sarı metali elde tutmanın fırsat maliyetini artırması nedeniyle altın üzerinde daha fazla baskı yaşanacağının da habercisi oldu.
Dolar, Rusya-Ukrayna arasındaki savaş kötüleştikçe güvenli liman talebiyle de desteklendi. Öte yandan altın, çatışmanın ilk günleri dışında bu yıl pek güvenli liman alımı görmedi.
Külçe altın fiyatları, artan faiz oranlarının metal talebini azaltmasıyla, yıllık zirvelere göre keskin bir düşüş yaşadı. Fed’in yanı sıra Avrupa ve Asya’daki başlıca merkez bankaları da yükselen enflasyonla mücadele etmek için faiz artırım döngüsüne girdi.
Bu durumun, altın ve diğer değerli metaller için yakın vadeli görünümü olumsuz etkilemesi bekleniyor.
Endüstriyel metaller arasında bakır, büyük alıcı Çin’deki bir haftalık tatilin bitmesiyle Pazartesi günü %1,5’lik bir artış göstererek trendi tersine çevirdi.
Bakır, haftaya güçlü bir başlangıç yaptıktan sonra Salı günü 3,4410 dolar civarında yatay seyretti.
Çin’in bakır talebi, yavaşlayan ekonomik büyümeye rağmen bu yıl değişmedi ve yerel tüketiciler, bakır fiyatlarındaki son düşüşleri stoklarını artırmak için kullandı.
Bakır, dünya genelinde yavaşlayan ekonomik büyümenin talep üzerinde baskı yaratacağı endişesiyle bu yıl sert bir düşüş yaşadı. Ancak dünyanın en büyük bakır ithalatçısı Çin’in talebi, şu ana kadar çok az yavaşlama belirtisi gösterdi.
Bu hafta açıklanacak olan Çin ticaret verileri, ülkenin bakır ithalatıyla ilgili yeni ipuçları verebilir.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.