Kriptolar:
32940
Bitcoin:
$94.648
% 2.43
BTC Dominasyonu:
%57.5
% 0.19
Piyasa Değeri:
$3.28 T
% 1.74
Korku & Açgözlülük:
73 / 100
Bitcoin:
$ 94.648
BTC Dominasyonu:
% 57.5
Piyasa Değeri:
$3.28 T

Rusya’nın arz kesintisi nedeniyle piyasada “görülmemiş” belirsizlik – IEA

Yazar – Scott Kanowsky

Investing.com – Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) Pazartesi günü yayımladığı yeni bir rapora göre Rusya’dan gelen arzın azalması fiyatları artırıp ticaret akışını sekteye uğratırken gaz piyasaları bu kış ve 2023’te “benzeri görülmemiş” bir belirsizlikle karşı karşıya kalacak.

IEA, bu yıl küresel gaz tüketiminde %0,8’lik bir düşüş öngörürken bu düşüşün başlıca nedenini, Rusya’nın arz kesintilerine “doğrudan maruz kalan” Avrupa’daki rekor küçülme olarak açıkladı.

IEA tarafından Avrupa gaz piyasasının dayanıklılığına ilişkin yapılan bir analiz, Rusya’nın 1 Kasım’da arzı tamamen durdurması ve Avrupa Birliği’nin talebi azaltacak adımlar atmaması halinde depolama seviyelerinin gelecek yılın başlarında yoğun baskı altında kalacağını gösterdi.

Çalışmaya göre Rusya’dan gelen gazın azalmasıyla, Avrupa’da satışları artan sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) miktarı yüksek olursa AB’deki depolar Şubat ayında %20’den daha az dolu olacaktır. Ancak LNG ithalatı düşük olursa rezervler yalnızca %5’e yakın olacaktır.

IEA, depoların bu seviyelere düşmesi halinde kış sonundaki soğuk hava dalgası nedeniyle arz sıkıntısı riskinin artacağını söyledi.

IEA dördüncü çeyrek gaz piyasası raporunda, “Rusya’nın Avrupa’ya akışının tamamen kesilmesi göz ardı edilemeyeceğinden Avrupa ve diğer ithalatçı bölgelerde arz güvenliği en büyük öncelik haline geldi, bu da tüm rakip LNG ithalatçıları için daha fazla gerilim ve talep tahribatı yaratacak.” diye yazdı.

IEA, Ukrayna’daki savaşın patlak vermesinin ardından uygulanan yaptırımlara yanıt olarak batıya gaz akışlarını durduran Kremlin’in, gelecekte alacağı kararların da gelecek yıla taşınabilecek büyük gerilimler yarattığını söyledi. Dünya genelinde gaz tüketiminin 2023 yılında sadece %0,4 oranında artacağı tahmin ediliyor.

IEA’nın enerji piyasaları ve güvenliği direktörü Keisuke Sadamori, yaptığı açıklamada Moskova’nın sadece Avrupa’da değil, yükselen ve gelişmekte olan ekonomilerde de tüketicilere, işletmelere ve ekonomilere “önemli zararlar” verdiğini sözlerine ekledi.

Sadamori, “Rusya’nın güvenilir bir tedarikçi olarak itibarını yerle bir eden pervasız ve öngörülemez tutumu nedeniyle gaz piyasalarının görünümü karanlıkta kalmaya devam ediyor” dedi.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir