Eski ICRF çalışanı Marat Tambiev’den alınan Bitcoin, bir donanım kripto cüzdanından Rusya devlet geliri olarak dönüştürülecek.
Rusya hükümeti, yerel raporlara göre, eski bir güvenlik yetkilisinden 10 milyon dolar değerinde Bitcoin’e el koydu.
Rusya Adalet Bakanlığı, büyük bir kripto para rüşvet davası kapsamında, Rusya Federasyonu Soruşturma Komitesi (ICRF) eski çalışanı Marat Tambiev’den Bitcoinlerine el koymaya başladı.
Memurlar, 2023’te kripto rüşvetinden mahkum edilen Tambiev’den 1 milyar Rus rublesi (yaklaşık 10 milyon dolar) yani yaklaşık 103 BTC’yi el koyma işlemine başladılar. Yerel haber ajansı TASS, 8 Ocak’ta bu durumu bildirdi.
Ele geçirilen Bitcoin, yasal işlemler kapsamında Rusya’nın devlet gelirine dahil edilecek. Memurlar, Tambiev’in Ledger Nano X donanım cüzdanına erişerek varlıklara el koydu.
Rüşvet, 2.718 BTC’yi Buldu. Bu, Rusya’da Görülen En Büyük Rüşvet Olayı
Yerel kaynaklara göre, Tambiev’in davasında ele geçirilen 103 BTC, toplam rüşvet miktarının sadece %4’ünü temsil ediyor.
Ekim 2024’te, Rusya mahkemesi Tambiev’i 2.718 BTC rüşvet kabul ettiği için 16 yıl hapis cezasına çarptırdı. Bu miktar, yaklaşık 258 milyon dolar değerinde. Yerel haber ajansı RBC’ye göre, dava, Rusya tarihindeki en büyük rüşvet olayı olarak tanımlandı.
Eski ICRF Çalışanı Marat Tambiev, Rusya’daki 2.718 Bitcoin’lik Rüşvet Skandalında Mahkum Oldu
2023’te Moskova Nikulinski Bölge Mahkemesi, Tambiev’den 98 milyon dolar değerinde 1.032 BTC’nin el konulmasına karar verdi ve bu varlıkların doğrulanmamış gelirle edinildiğini belirtti.
Rüşvetin Arkasında, Infraud Organization Adlı Hacker Grubu Bulunuyor
Tambiev’in, Mart 2022’de tutuklandığı ve enforcement memurlarının, Bitcoin cüzdanının özel anahtarlarını bilgisayarında “Emeklilik” adlı bir klasörde bulduğu bildirildi.
Memurlar ve mahkeme, Tambiev’in Infraud Organization adlı hacker grubundan binlerce BTC aldığını belirledi.
Grup üyeleri, Kazakistan vatandaşları Mark ve Konstantin Bergman ile Estonya vatandaşı Kirill Samokutyaev’in, Tambiev’e çeşitli prosedürel kararlar karşılığında rüşvet verdikleri bildirildi, bunlar arasında kendi ceza davaları da bulunuyor.
Soruşturma, rüşvet olayının, Infraud Organization hacker’larından rüşvet alan birkaç eski ICRF çalışanını da kapsadığını ortaya koydu.
Rüşvetin, hacker’ların suçlamalardan kurtulması ve en az 14 milyar ruble (138 milyon dolar) değerinde kripto varlıkları gizleme fırsatı karşılığında teklif edildiği bildirildi.
Son dakika kripto para haberleri için hemen tıkla!
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.