Kriptolar:
32042
Bitcoin:
$68.035
% 1.66
BTC Dominasyonu:
%59.2
% 0.20
Piyasa Değeri:
$2.25 T
% 1.89
Korku & Açgözlülük:
70 / 100
Bitcoin:
$ 68.035
BTC Dominasyonu:
% 59.2
Piyasa Değeri:
$2.25 T

Ripple (XRP) Nedir?

Ripple, şirketin adı olmakla birlikte işlemlerin hızlı ve ucuz biçimde gerçekleşmesi için tasarlanmış açık kaynaklı bir protokoldür. Platformda kullanılan yerel kripto para birimi XRP’dir.

Ripple (XRP) Nedir?

Fikir temeli 2004 yılında atılan Ripple, 2012 yılında şirket olarak hayata geçmiştir. Aynı yıl yerel kripto para birimi olan XRP piyasaya sürülmüştür. Ripple, bankacılık ve finans sektöründe daha az masraflı bir ödeme sistemi kurmayı amaçlamıştır. Kripto parası olan XRP, gündelik kullanıma uygun oluşu ve geniş kullanım alanı ile saniyeler içinde transfer imkanı sunmaktadır.

XRP’yi diğer kripto para birimlerinden ayıran bir diğer özelliği, tek bir şirket tarafından kontrol edilmesidir. Bankalar ve diğer kurumlarla Ripple şirketinin yakın bir ilişkisi bulunmaktadır. Ripple’ın açık kaynak protokolü ve ağı, bankalar ve diğer kurumlar tarafından mevcut durumda kullanılmaktadır.

Diğer kripto para birimlerine doğrudan bir rakip olmadığı belirtilen Ripple ağı, bankalar tarafından kullanılan SWIFT sisteminin güncellenmiş bir hali olarak tanımlanmaktadır. Ripple’ın oluşturulmasında temel amaç, birçok işlemin aynı anda üst düzey hızlı çalışmasına izin veren bir ağ kurmaktır.

Hedeflerinden biri de, teknoloji ile ilgilenen büyük bankaların, havale hizmetlerinin ve ödeme sağlayıcılarının ilgisini çekmektir. Belirtildiği gibi Ripple, diğer kripto birimlerine değil, SWIFT gibi finansal altyapı hizmetlerine rakip olarak görülmektedir.

Ripple Nasıl Çalışır?

Ripple, Bitcoin veya Ethereum’un aksine, bir blokzincir üzerinde çalışmamaktadır. Bunun yerine Ripple, kendi patentli teknolojisi olan Ripple Protokolü Konsensüs Algoritması’na sahiptir. Yerel kripto para birimi olan XRP, POW algoritmasına bağlı değildir.

Bu sebeple, işlemlerin daha hızlı gerçekleşmesine izin verirken, çok fazla enerji ve bilgi işlem gücüne ihtiyaç duymamaktadır. RippleNet, uluslararası ölçekte para göndermek ve almak amacıyla Ripple tarafından geliştirilen bir ağ olarak tanımlanmaktadır.

Ripple ağındaki işlemler bilgileri sürekli karşılaştıran ve ortak bir deftere işleyen doğrulama sunucularından geçmektedir. Platformda tüm para birimleri ile ödeme yapılmasına izin verilir. İşlem ücreti olarak sembolik bir komisyon ücreti ister. DDos saldırılarını önlemek amacıyla, tamamen ücretsizdir.

Avantajları

Ripple başlangıçta günlük bir ödeme sistemi olarak tasarlanmıştır. Bitcoin’den daha güçlü altyapısı oluşturulmuştur. Bu sebeple, işlemler çok daha hızlı ve daha ucuz gerçekleşmektedir. Ripple resmi bir organizasyon olarak hayata geçmiştir. Bankalar tarafından tercih edilmeyi hedeflemiştir. Bu sebeple, diğer birçok kripto para birimlerindeki düzenlemelere uyumluluk konusu, Ripple için endişe edilen bir konu değildir.

Ripple’ı Destekleyen Bankalar

Ripple’ın ana hedefi büyük bankalar tarafından tercih edilmektir. Ripple’a destek veren bankalar; Santander, Axis Bank, Yes Bank, Westpac, Union Credit, NBAD, UBS olarak sıralanabilir.

XRP Coin Nedir?

XRP, merkezi olmayan bir eşler arası ağ tarafından yönetilen ve tek bir kişi veya kurum tarafından kontrol edilmeyen Bitcoin’in aksine, Ripple adlı tek bir şirket tarafından yaratılmıştır. Bitcoin veya diğer kripto para birimlerinin aksine XRP, bir İş Kanıtı (Proof of Work – PoW) ya da Hisse Kanıtı (Proof of Stake – PoS) mekanizmalarıyla çalışmamaktır. Bunun yerine Ripple ağındaki katılımcılar, birbirleri tarafından bilindiği ve güvenildiği için bir konsensüs algoritması kullanmaktadır.

Bu konsensüs mekanizması, XRP’yi farklı kılan ve öne çıkan özelliklerin başında gelmektedir. XRP, Ripple ağı üzerinden yapılan değer aktarımlarını temsil etmek için kullanılan bir token olarak tanımlanmaktadır. XRP’nin temel amacı, kripto para birimleri ile geleneksel para birimlerinin aracılığını yapmaktır. Örneğin eldeki dolar, euroya çevirmek istendiğinde XRP, komisyonu en aza indirmek için çalışır. Dolar ve euro için bir joker görevi görür ve bunu sembolik bir komisyon ücreti karşılığında yapar.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Ripple (XRP) Nedir?” te bir düşünce

  1. Pingback: Dengeli Bir Kripto Portföyü Nasıl Oluşturulmalıdır ? | COİN MÜHENDİSİ

  2. Pingback: XRP'nin Yükselişi İçin Her Şey hazır mı? Zamanı Geldi Mi? - Coin Mühendisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir