Kriptolar:
32042
Bitcoin:
$69.877
% 2.38
BTC Dominasyonu:
%59.2
% 0.20
Piyasa Değeri:
$2.25 T
% 1.89
Korku & Açgözlülük:
70 / 100
Bitcoin:
$ 69.877
BTC Dominasyonu:
% 59.2
Piyasa Değeri:
$2.25 T

Profesyonel Analistler: Altın İçin Haftaya Bu Seviyeleri Bekleyin!

Piyasaların faiz artırımı beklentilerini yeniden fiyatlaması ve güçlü ABD dolarının güvenli liman çekiciliğinin çoğunu altından çalmasıyla altın zor bir hafta geçirdi. Gelecek hafta analistler, ons başına 1.700 dolar seviyesinin altın için tehlikeli bir alan olması nedeniyle temkinli olmaya devam ediyor.

Altın için bu hafta nasıl geçti?

ANZ’nin kıdemli emtia stratejisti Daniel Hynes, “Yatırımcıların piyasalardaki riskten kaçış tonuyla USD lehine değerli metalden kaçınmasıyla altın 11 ayın en düşük seviyesine geriledi” dedi. Kıymetli metal, haftayı yüzde 2’den fazla düşüşle kapatıyor. Birkaç yıldır gerçekleşmeyen ardışık beşinci kayıp haftasını geride bıraktı. Yılbaşından bugüne kadar altın yüzde 7 civarında düştü. Yazma sırasında, Ağustos Comex vadeli işlemleri ons başına 1.702.50 dolardan işlem görüyordu.

Bu haftaki 40 dolarlık satışın arkasındaki ana tetikleyici, Haziran ayında yıllık fiyat baskılarının yüzde 9,1 arttığını gösterdi. Temmuz ayı için faiz artırımı beklentilerinin yeniden fiyatlandırılmasına yol açan şaşırtıcı ABD enflasyon raporuydu. Veriler yayınlanmadan önce piyasalar 75 baz puanlık bir artış bekliyordu. Ancak, enflasyon rakamlarının ardından piyasalar artık 100 baz puanlık büyük bir artışı dışlamadı.

Bu da Bank of Canada’nın piyasayı 100 baz puanlık artışla şaşırtmasının ardından geldi. Kanada Merkez Bankası Başkanı Tiff Macklem Çarşamba günü gazetecilere verdiği demeçte, “Bu büyüklükteki artış çok olağandışı. Enflasyon çok yüksek ve daha fazla insan yüksek enflasyonun burada kalacağından endişe ediyor.” Buna karşılık, ABD doları endeksi 20 yılın en yüksek seviyelerinde işlem gördü, getiriler yükseldi. Altın düştü ve kısa bir süreliğine ons başına 1.700 dolar seviyesinin altında işlem gördü.

TD Securities, altında negatif faktörlere işaret ediyor

Hynes, “Küresel bir ekonomik yavaşlama olasılığından endişe duyan yatırımcılar, USD’ye sığınmak yerine varlıktan kaçınıyor. Yatırımcılar, değerli metale olan maruziyeti azaltıyor” dedi. TÜFE’deki bir artış, Fed’in bu ayın sonlarında faiz oranlarında bir başka büyük artışa devam etme kararlılığını güçlendirebilir. Comex’teki net uzun pozisyonlar üç yılın en düşük seviyesine ulaşırken, külçe destekli ETF’ler geçen hafta varlıklarını 29 ton azalttı.

TD Securities küresel emtia stratejisi başkanı Bart Melek, ister 100 baz puanlık ister 75 baz puanlık bir artış olsun, Fed’in Temmuz toplantısında enflasyonla mücadele konusundaki kararlılığını göstereceğini söyledi. Melek, “Enflasyon sorun olmaya devam edecek ve Fed’in sıkılaşmasını gerektirecek, bu da altın için negatif” dedi.

Haziran bireysel satışlarının Haziran ayında beklentileri aşmasıyla birlikte Fed’in sıkılaştırma alanı var. Melek, “Fed gerçekten yüzde 2 enflasyona bağlı kalırsa, faiz oranları insanların düşündüğünden daha yüksek olabilir” dedi. Ancak, Fed sonunda çok fazla sıkılaştırmadan uzaklaşmak zorunda kalacak. Melek, “Ve diğer yöne döndüklerinde Altın parlayacak” dedi.

1.700 dolarlık alan altın için neden tehlikeli?

Altının ons başına 1.700 doların altında işlem görmesinin üzerinden çok uzun zaman geçtiği için, bunun hemen altında çok fazla destek seviyesi yok ve bu nedenle analistlere göre daha büyük bir satış gerçekleşebilir. Gainesville Coins değerli metaller uzmanı Everett Millman, “Altın beklediğimden daha fazla düştü. Haftalardır çoğumuz 1.700 doların olası bir destek seviyesi olduğunu söylüyoruz, şu anda bulunduğumuz nokta bu” dedi. “Aşağı yönlü risk oldukça yüksek. Piyasaların yeni Fed beklentilerini ve yüksek doları tamamen sindirmesi biraz daha uzun sürecek.”

Kısa vadede altının 1.600-1.550 dolara ulaşma şansı var, ancak bu Millman’ın altının yıl sonuna doğru yükseleceğine dair uzun vadeli görünümünü değiştirmiyor. Altının ons başına 1.700 doların altında en son işlem gördüğü zaman, pandemi vurmadan hemen önceydi. Ve şimdi, fiyatları bir kez daha oraya götüren olumsuz geri besleme döngüsü tehlikesiyle karşı karşıya, diye uyardı Millman ve aşağıdaki ifadeleri kullandı:

“Piyasa beklentisi ve anlatımı bu yaz daha güçlü dolar için yeniden fiyatlandırıldığından, bu teknik görünümü etkileyecek. Fiyatlar düştüğünde olumsuz geri bildirim döngüsü, daha fazla teknik tüccar aralıkları güncelleyecek ve altına daha az yükseliş gösterecek.”

RJO Futures kıdemli emtia komisyoncusu Bob Haberkorn, 1.700 doların altın için kritik bir nokta olduğunu ve pazarlık avcılarının şu anda dipten satın aldığını söyledi. Haberkorn, “Altın bu ortamda mücadele edecek” dedi. “Fed’den 100 baz puanlık artış, alıştığımızdan önemli ve altını etkileyecek.” Melek, ilk büyük destek seviyesi olarak 1.679 dolar ve direnç seviyeleri olarak 1.818-1.812 dolar izlediğini sözlerine ekledi.

Getiri eğrisinin tersine çevrilmesi altına yardımcı olabilir

Analistler, ileriye dönük altın için potansiyel bir pozitif itici güç, getiri eğrisinin tersine çevrilmesi olduğunu ekledi. ABD, 10 yıllık ve 2 yıllık Hazine getirilerinin tersine döndüğünü gördü, bu da iki yıllık ABD Hazine tahvillerinin getirilerinin artık on yıllık getirilerden daha yüksek olduğu anlamına geliyor. Geçmişte bu, piyasaların bugünlerde giderek daha fazla fiyatlamaya başladığı yaklaşan bir durgunluğa işaret etti.

Commerzbank analistleri, “Verimlerdeki fark şu anda son 22 yılda herhangi bir zamandan daha büyük” dedi. “Altın bundan gerçekten güvenli liman olarak faydalanmalı. Önümüzdeki aylarda ve çeyreklerde daha yüksek altın fiyatları öngörmemizin bir nedeni de bu.”

İzlenecek veriler

Önümüzdeki hafta Fed’in faiz artırımı beklentilerine odaklanılacak. Ancak Fed, Cumartesi günü karartma dönemine girerken konuyla ilgili sessiz kalacak. Bu, 27 Temmuz toplantısı öncesinde Fed yetkililerinden ek bir görüş olmayacağı anlamına geliyor.

  • Salı: ABD inşaat izinleri ve konut başlangıçları
  • Çarşamba: ABD mevcut ev satışları
  • Perşembe: ECB faiz kararı, ABD işsizlik başvuruları, Philadelphia Fed imalat endeksi

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir