Private Key, özel anahtarı ifade etmektedir. Bir kullanıcıya kripto para göndermek veya almak için yaratılır.
Private Key Nedir?
Kripto para ticaretinde, bir kullanıcıdan kripto para almak veya göndermek için genel bir adres yaratılmaktadır. Bu genel adres, kripto paraların yatırıldığı ve alındığı açık adres olarak ifade edilmektedir. Ayrıca özel bir anahtar verilmektedir. Verilen özel anahtar, Private Key olarak ifade edilmektedir.
Private Key sayesinde kullanıcı adresindeki token’ları çekebilir. Kullanıcıya özel Private Key olmadığında, token’ları çekebilmek mümkün değildir. Private Key, genellikle birkaç farklı form almaktadır. Bir dizi alfenümerik karakterden oluşur, bu sebeple bilgisayar korsanlarının işini zorlaştırır.
Private Key, yalnızca belirli bir kripto para birimi adresinin sahibine özeldir ve ona aittir. Özel bir anahtarın kontrolüne sahip olunduğunda, bir işlem yapma ve o adrese bağlı varlıkları harcama gücüne de sahip olunmaktadır. Private Key, bir kişi veya varlıkla asla paylaşılmamalıdır. Ortak anahtar özel anahtardan oluşmaktadır. Karmaşık bir matematiksel algoritma aracılığıyla özel anahtardan oluşturulmaktadır. Ancak, ortak bir anahtardan özel bir anahtar oluşturarak işlemi tersine çevirmek neredeyse imkansızdır.
Bir kullanıcı özel anahtarını kaybetmemelidir. Private Key kaybedildiğinde, kripto paraları harcamak, çekmek veya aktarmak için erişim mümkün olmamaktadır. Bu nedenle, Private Key’in güvenli bir şekilde kaydedilmesi gerekiyor. Aksi takdirde fonlarınızı kaybedebilirsiniz. Private Key içeren bir dijital cüzdanın saklanmasının birkaç farklı yolu vardır.
Private Key Nasıl Saklanır?
Private Key’ler, özel anahtar ve QR kodu ile yazdırılmış belgeler olan kâğıt cüzdanlarda saklanır. Böylece bir işlem imzalanması gerektiğinde kolayca taranabilir. Private Key, çevrimdışı özel anahtarlar oluşturmak ve güvenliğini sağlamak için akıllı kartlar veya USB aygıtları kullanan bir donanım cüzdanı kullanılarak da saklanır.
Private Key’i saklamak için çevrimdışı bir yazılım cüzdanı da kullanılmaktadır. Bu cüzdan, Private Key için çevrimdışı ve genel anahtarların depolandığı çevrimiçi bir bölüme sahiptir. Çevrimdışı bir yazılım cüzdanıyla, yeni bir işlem dijital olarak imzalanmak üzere çevrimdışı olarak taşınır. Ardından kripto para ağında yayımlanmak üzere tekrar çevrimiçi olarak taşınır. Geri dönüşsüz işlemler yapmak için Private Key kullanılır. Bu işlemler, şifrelidir ve imzalı gibidir. Ve her işlem için bu imzalar, aynı Private Key’lerden oluşturulmuş olsalar bile benzersizdir. Bu özellik, kopyalanmalarını imkansız kılar. Private Key tekrar kullanılmaktadır.
Çevrimiçi cüzdanlarla da Private Key’in saklanması mümkündür. Çevrimiçi cüzdanlar internete bağlı olarak çalıştıkları için çevrimiçi cüzdan adını alır. Aynı zamanda sıcak cüzdanlar olarak da bilinmektedir. Tarayıcıya bağlı, kripto varlıkların satın alındığı platformlarda saklamak çevrimiçi cüzdana bir örnektir. Çevrimiçi cüzdanlar, internete bağlı olduğu için işlemlerin daha hızlı ve kısa sürede gerçekleşmesini sağlar. Ancak bağlantılı olmasının dezavantajı olarak, siber saldırılara da maruz kalabilir. Çevrimdışı cüzdanlar, siber saldırılara karşı daha dayanıklıdır. Ancak çevrimiçi cüzdanlar ile yapılan işlemler daha hızlı gerçekleşmektedir.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.
Pingback: Bitcoin Hesabı Nasıl Açılır? Bitcoin Alım-Satım Nasıl Yapılır? - Coin Mühendisi