Kriptolar:
32940
Bitcoin:
$94.343
% 2.44
BTC Dominasyonu:
%57.5
% 0.19
Piyasa Değeri:
$3.28 T
% 1.74
Korku & Açgözlülük:
73 / 100
Bitcoin:
$ 94.343
BTC Dominasyonu:
% 57.5
Piyasa Değeri:
$3.28 T

Pozitif talep işaretlerine rağmen petrolün üç günlük rallisi son buldu

Yazar – Ambar Warrick

Investing.com – Perşembe günü petrol fiyatları; Fed’den gelen şahin sinyallerin, ABD ekonomisinin sağlığı üzerindeki belirsizliği artırması ve talep görünümünün iyileşmesine rağmen üç günlük bir rallinin ardından kâr realizasyonuna teşvik etmesiyle düştü.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Çin’in COVID-19 kısıtlamalarını azaltması ve ABD ve küresel enflasyonun gevşemeye başlamasıyla önümüzdeki yıl petrol talebinde bir toparlanma olacağını tahmin ediyor. Bu durum Çarşamba günü ham petrol fiyatlarında güçlü artışlara yol açtı.

Ancak Fed’in, piyasaların beklediğinden daha şahin bir tonda konuşmasının ardından petrol fiyatlarındaki ralli kısa sürdü. Merkez bankası, faiz oranlarını 50 baz puan ile nispeten daha yavaş bir tempoda artırırken borçlanma maliyetlerinin, 2023’te beklenenden daha yüksek seviyelerde zirve yapacağı konusunda da uyarıda bulundu.

Fed Başkanı Jerome Powell, bankanın ekonomik büyümeyi bir nebze yavaşlatmayı hedefleyeceği konusunda uyardı.

Brent %0,9 düşüşle 82,03 dolara gerilerken WTI %0,9 düşüşle 76,57 dolara indi. Ancak her iki sözleşme de enflasyonun Kasım ayında daha da azaldığına dair işaretlerin etkisiyle haftalık %7’nin üzerinde artışla işlem gördü.

Parasal koşulların sıkılaşması ve dolardaki güçlenmenin ham petrol alımını daha pahalı hale getirmesiyle, artan faiz oranları bu yıl petrol fiyatları üzerindeki en büyük baskı unsurlarından biri oldu. Doların güçlenmesine yol açması muhtemel olan faiz artışlarının devam etmesi ihtimali, fiyat görünümünü karartıyor.

Talep görünümü iyileşirken ABD ham petrol stoklarındaki beklenmedik sıçrama, yakın vadede tüketimin durgun kaldığına işaret etti. ABD stokları, hükümetin stratejik petrol rezervinden petrol kullanmayı bırakmasına rağmen 9 Aralık haftasında 10 milyon varil gibi şaşırtıcı bir artış gösterdi.

Benzin stoklarındaki artış beklenenden iki kat daha hızlı gerçekleşerek tüketicilerin akaryakıt talebinin baskı altında kaldığına işaret etti.

Stoklardaki artış, Kanada-ABD arasındaki büyük bir petrol boru hattında yaşanan sızıntının neden olduğu arz kesintilerine rağmen gerçekleşti. Keystone Boru Hattı’nda henüz çözülemeyen kesintinin, ABD ham petrol arzını eninde sonunda daraltması bekleniyor.

Çin’de de ham petrol talebi, hükümetin nda COVID-19 kısıtlamalarını azaltmasının ardından kara yolu ve hava yolu seyahatlerinin artmasıyla bazı toparlanma işaretleri gösterdi.

Ancak ülkenin COVID-19 vakalarında ciddi bir artışla mücadele etmesinden dolayı piyasalar, ekonomik toparlanmanın zamanlaması konusunda net değil.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bu gönderi Genel’ te gönderildi ve , ’ te etiketlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir