Petrol, hatanın son işlem gününde %2 yükseliş yaşıyor.
Bu hafta içinde 103 dolar üzerine çıkan Brent petrol dün ise vadeli işlemlerde 91 dolara yaklaşarak Şubat ayı sonrası en düşük seviyeyi gördü. Bu hafta %5 değer kaybeden fiyatta sene başı getiri de %20’ye düştü.
Çin’den bu hafta açıklanan PMI verileri, sektörde daralmanın devam ettiğini gösterdi. Çin’deki ekonomik yavaşlama daha az üretim anlamına geleceği için petrol talebini de azaltıyor.
Savaş etkisiyle Mart’ta yaşanan ralli sonrası küresel ekonomideki durgunluğu ana senaryo olarak fiyatlayan petroldeki baskı da artıyor. Nisan-Ağustos döneminde %20’den fazla gerileyen fiyat savaş dönemindeki kazancını da sildi.
Dolardaki yükseliş petrolde baskı oluşturuyor
Dolar, küresel piyasalarda 20 yılın en yüksek seviyesinde. Bu yükselişte faiz artışı beklentileri ve küresel risk iştahındaki azalmanın dolara talep yaratması etkili oluyor. Bugün açıklanacak istihdam rakamlarındaki artış dolar için pozitif olsa da petrol için de olumlu bir gösterge. Çünkü alt detaylarında artan istihdamın servis ve yol ihtiyaçları doğurması akaryakıt tüketiminin artması ve dolarlı olarak da petrol ihtiyacının artması anlamına geliyor.
Olumlu istihdam verisi bugün yükselen petrolün kazancını korumasını sağlayabilir. Ancak haftalık bazda petrol düşüşle kapanış yapmaya hazırlanıyor.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.