Kriptolar:
29739
Bitcoin:
$66.264
% 0.02
BTC Dominasyonu:
%54.6
% 0.12
Piyasa Değeri:
$2.35 T
% 1.30
Korku & Açgözlülük:
70 / 100
Bitcoin:
$ 66.264
BTC Dominasyonu:
% 54.6
Piyasa Değeri:
$2.35 T

Petrol fiyatları, enflasyon verileri öncesinde haftanın en düşük seviyelerine yakın

Yazar – Ambar Warrick

Investing.com – ABD’nin bugün açıklanacak olan enflasyon verileri öncesinde petrol fiyatları, haftanın en düşük seviyelerini korurken ham petrol talebinin kötüleşen görünümü, hissiyatı zayıflattı.

Brent %0,1 artışla 92,65 dolara yükselirken WTI %0,1 artarak 87,32 dolardan işlem gördü. Her iki sözleşme de Fed’den gelen şahin sinyallerin ve geçen haftaki büyük rallinin ardından gelen kâr realizasyonu nedeniyle bu hafta yaklaşık %6 düştü.

Talebin zayıflayacağı korkusu fiyatları düşürürken Çin’de COVID-19 enfeksiyonlarının tekrar canlanması, yatırımcıları, dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısında yeni karantinalar görüleceği endişesine sevk etti. Cuma günü açıklanacak Çin ticaret ve enflasyon verilerinin bu konuya daha çok ışık tutması bekleniyor.

Ancak bu hafta ilgi, Perşembe günü açıklanacak olan ABD TÜFE enflasyon verilerinde olacak. Bu verinin, ABD’de enflasyonun Eylül ayında inatçı bir şekilde yüksek kaldığını göstermesi ve Fed’e faiz oranlarını artırmaya devam etmesi için daha fazla ivme kazandırması bekleniyor.

Fed’in Eylül ayı toplantı tutanakları ise merkez bankasının şahin duruşunu yumuşatmayı planlamadığını gösterdi.

Petrol fiyatları bu yıl, artan enflasyon ve faiz oranlarının ekonomik faaliyetlere zarar vereceği ve ham petrol talebini azaltacağı endişesiyle sert bir düşüş yaşadı ve bu eğilimin yakın vadede devam etmesi bekleniyor.

Çarşamba günü OPEC, yavaşlayan ekonomik büyüme ve yüksek enflasyondan kaynaklı artan olumsuz faktörleri gerekçe göstererek 2022 ve 2023 yılları için petrol talebiyle ilgili tahminlerini düşürdü. Kartel, kısa bir süre önce ham petrol fiyatlarını desteklemek amacıyla günlük üretimi 2 milyon varil azalttı.

Arz kesintisi petrol fiyatlarının epey yükselmesine neden olurken durgun talebe ilişkin endişeler, söz konusu kazanımları yakın vadede tersine çevirebilir.

ABD ham petrol stoklarının geçen hafta 7 milyon varil arttığını gösteren Amerikan Petrol Enstitüsü verisinin ardından bugün, resmi hükümet raporunun da 1,7 milyon varil artış göstermesi bekleniyor.

ABD’nin Stratejik Petrol Rezervi’nden daha fazla petrol çekmesiyle fiyatlar daha fazla baskı altına girebilir – Biden yönetimi, OPEC’in arz kesintisi kararından sonra bununla tehdit etmişti.

Ancak petrol fiyatları kış aylarında özellikle ısınma amaçlı artan talepten de faydalanabilir. Ukrayna’daki savaşın şiddetlenmesi nedeniyle Rusya’daki arz kesintileri de fiyatlara yardımcı olabilir.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bu gönderi Genel’ te gönderildi ve , ’ te etiketlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir