Kriptolar:
32042
Bitcoin:
$68.664
% 0.08
BTC Dominasyonu:
%59.2
% 0.20
Piyasa Değeri:
$2.25 T
% 1.89
Korku & Açgözlülük:
70 / 100
Bitcoin:
$ 68.664
BTC Dominasyonu:
% 59.2
Piyasa Değeri:
$2.25 T

Petrol fiyatları, Çin’in COVID-19 gerginliği ve IMF uyarısı üzerine daha da düştü

Yazar – Ambar Warrick

Investing.com – Çin’de yeni bir COVID-19 dalgası ve kötüleşen küresel ekonomik görünümün talebi ciddi şekilde azaltacağına dair artan endişelerle, Çarşamba günü petrol fiyatları daha da düşerek önceki seanslarda yaşadığı sert kayıpları artırdı.

Brent petrol %0,7 düşüşle 93,66 dolara gerilerken ABD WTI %0,8 azalarak 88,58 dolara indi. Her iki sözleşme de bu hafta %4’ün üzerinde düşüş yaşadı.

Şangay ve Shenzhen gibi Çin’in büyük şehirlerinin COVID-19 testlerini artırması ve enfeksiyonlardaki artış nedeniyle yeni kısıtlamalar getirmesiyle, petrol fiyatları son seanslarda ciddi düşüş yaşadı.

Pekin’in COVID-19’a karşı sıfır tolerans politikası, bu yıl Çin’in ekonomik büyümesini durma noktasına getirirken hükümet büyük iş merkezlerinde bir dizi karantina uyguladı. Bu durum, ülkenin petrol ithalatının yıl boyunca giderek yavaşlamasına neden oldu.

Bu hafta Çin Komünist Partisi’nin 20. Ulusal Kongresine odaklanan piyasalar, hükümetin artan ekonomik sıkıntılar karşısında COVID-19 politikasını gözden geçirip geçirmeyeceğini görmek için bekliyor.

Cuma günü açıklanacak olan ticaret verilerinin de ülkeye yapılan ham petrol ithalatına ışık tutması beklenirken yerel rafinerilerin ihracat kotasını arttırması, talep açısından kötü bir işaret.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Salı günü yaptığı açıklamada, küresel resesyon riskinin arttığı uyarısında bulunarak petrol fiyatları üzerinde daha fazla baskı yarattı. Fon ayrıca artan faiz oranları ve enflasyonun toplam etkisini gerekçe göstererek 2023 yılı için küresel büyüme tahminini düşürdü.

Bu revizyon doları güçlendirirken çoğu varlık sınıfını zayıflattı. Ayrıca piyasalar, yavaşlayan ekonomik büyümenin talepte daha fazla yıkıma yol açmasından korktuğundan petrol fiyatlarında %2’lik bir kayba neden oldu.

Yatırımcıların, küresel bir durgunluğun ham petrole olan talebi ciddi şekilde düşüreceğinden korkması nedeniyle petrol fiyatları bu yıl düşüş yaşadı. Dolardaki güçlenme, birçok büyük tüketici için ithalatı daha pahalı hale getirerek ham petrolü olumsuz etkiledi.

ABD hükümeti de Kasım ayındaki ara seçimler öncesinde benzin fiyatlarını düşürmek amacıyla Stratejik Petrol Rezervi’nden sürekli olarak petrol kullanma yoluna gitti. Beyaz Saray geçtiğimiz günlerde OPEC+’nın arz kesintisi kararına karşılık olarak stoklardan daha fazla petrol çekeceği uyarısında bulundu.

Arz kesintisi geçen hafta petrol fiyatlarına büyük bir destek sağladı ve yakın vadede ham petrol için bir taban oluşturması bekleniyor. Ukrayna’daki savaş nedeniyle Rusya’nın üretimindeki aksaklıkların da bu yıl arzı daraltacağı düşünülüyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir