Kriptolar:
32989
Bitcoin:
$95.845
% 2.78
BTC Dominasyonu:
%57.0
% 0.38
Piyasa Değeri:
$3.44 T
% 1.10
Korku & Açgözlülük:
73 / 100
Bitcoin:
$ 95.845
BTC Dominasyonu:
% 57.0
Piyasa Değeri:
$3.44 T

Petrol fiyatları, %5’lik düşüşün ardından dengeye kavuştu

Petrol fiyatları bir önceki seansta %5 düşüş yaşadıktan sonra Çarşamba günü, ABD’de benzin talebindeki güçlenme işaretlerinin, İran kaynaklı arz bolluğuna ve ham petrol stoklarındaki artışa ilişkin endişeleri hafifletmeye yardımcı olmasıyla yükseldi.

Washington ve Tahran’ın nükleer anlaşmayı yenilemek için bir anlaşmaya vardığı haberlerinin ardından Salı günü ham petrol fiyatları yaklaşık %5 düştü. Bu gelişmenin İran’a yönelik yaptırımları kaldırması ve günlük 1 milyon varilden fazla ek arzın piyasaya girişini sağlaması bekleniyor.

Ayrıca Amerikan Petrol Enstitüsünden (API) gelen ve ABD ham petrol stoklarının geçen hafta beklenmedik bir şekilde 593.000 varil arttığını gösteren veriler de fiyatlar üzerinde baskı oluşturdu.

Bugün ilerleyen saatlerde açıklanacak olan ABD Enerji Bilgi İdaresi (EIA) resmi verilerinin ise stoklarda 1,5 milyon varillik bir düşüş göstermesi bekleniyor.

Brent petrol vadeli işlemleri 98,44 dolar civarında yatay seyrederken WTI %0,5 artışla 92,17 dolara yükseldi.

Genellikle EIA’dan da benzer bir okumanın habercisi olan API verileri, benzin stoklarının da geçen hafta 3,4 milyon varil azaldığını gösterdi.

Bu veri, ülkede artan enflasyon ve faiz oranlarına rağmen tüketicilerin benzine olan talebinin devam ettiğine işaret ediyor.

ABD’nin toptan benzin fiyatları da Rusya-Ukrayna çatışması öncesinden bu yana en düşük seviyesine gerileyerek ABD’li tüketiciler için daha fazla rahatlamaya işaret etti. Bu durum aynı zamanda Beyaz Saray’ın yerel gaz fiyatlarını istikrara kavuşturmak amacıyla ABD Stratejik Petrol Rezervini (SPR) azaltmaya devam ettiği bir döneme denk geliyor.

ABD Enerji Bakanlığı tarafından tutulan bir acil durum stoku SPR, şu anda yaklaşık 38 yılın en düşük seviyesinde.

Ancak dünyanın büyük bölümünde yavaşlayan ekonomik büyüme ve yükselen enflasyon, ABD dışında özellikle de Asya’nın büyük ithalatçılarından gelen ham petrol talebinin durgunlaşacağı endişelerine yol açıyor.

En büyük ham petrol ithalatçısı olan Çin’in bu yıl ekonomisinde ciddi bir yavaşlama görüldü ve bu da ülkedeki ham petrol ithalatını azalttı.

Yine de OPEC+ bu yıl fiyatları desteklemek için üretimi azaltma sözü verdi. Kartelin önümüzdeki hafta yapacağı toplantıda planlanan kesintiler konusunda daha fazla netlik sağlanması bekleniyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bu gönderi Genel’ te gönderildi ve ’ te etiketlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir