Kriptolar:
33016
Bitcoin:
$96.551
% 1.01
BTC Dominasyonu:
%57.2
% 0.15
Piyasa Değeri:
$3.31 T
% 3.77
Korku & Açgözlülük:
79 / 100
Bitcoin:
$ 96.551
BTC Dominasyonu:
% 57.2
Piyasa Değeri:
$3.31 T

Paribu CEO’su Oral: Merkeziyetsizliği savunsak da bugün çözüm merkeziyetsizlik değil

SELÇUK OKTAY

Kripto varlık piyasası son günlerde FTX’in başına gelenler sonrasında tedirgin günler yaşarken, yatırımcılarda yaşananların ne kadar büyük bir risk oluşturduğuna ilişkin soru işaretleri de büyüyor.

FTX olayı etrafında yaşanan gelişmeler sektörün gücünü yitirdiği ve merkeziyetsiz finans fikrinin sönümlendiği yönünde yorumları da beraberinde getirdi.

Gelişmeler tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de yakından izleniyor. Paribu CEO’su Yasin Oral, FTX olayı sonrasında sektörde yaşanan gelişmeleri Bloomberg HT’ye değerlendirdi.

Oral, FTX ile ilgili olarak “Bu durum sektörel bir risk mi, evet. Ancak buradaki büyük problem, kullanıcı varlıklarının karşılığının olmaması” dedi.

Kendilerinin uzun zamandır bütün varlıklarının denetimlerini yayınladıklarını belirten Oral, bunun bir regülasyon kuralı olmadığını tamamen kullanıcılara karşı duydukları sorumluluktan dolayı bu denetimleri gerçekleştirdiklerini belirtti.

Oral, “Açıkçası bunu şu an dünyada yapan sayıca çok firma yok. Varlıklarını gösteren ‘işte bunlar kullanıcı varlıklarım’ diyenlerin bağımsız bir kuruluşa denetleme yaptırdığını görmüyoruz. Kullanıcıların kripto işlem platformlarında dikkat etmesi gereken özelliklerden biri de bu olmalı. Bunun bağımsız bir kuruluş tarafından denetlenerek yapılması gerekiyor. Biz de bu denetimi yaptırıyor ve onaylatıyoruz” dedi.

“Bugün merkeziyetsizliğin çözüm olduğunu söyleyemeyiz”

Son gelişmeler sonrasında merkeziyetsiz finans fikri önemli ölçüde sarsılırken Oral da nihai tüketicinin merkezi güvenliğe ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Oral, “Merkeziyetsizlik önemli ama merkeziyetsizlik konusunda son kullanıcıların merkeziyetsiz Borsaları öğrenmesi, buralara erişmesi, buralarda işlem yapması oldukça zahmetli ve nihai tüketici her şekilde bir yerde merkezi güvenliğe ihtiyaç duyuyor. O yüzden bu işin merkeziyetsizliğini her zaman savunsak da bugün çözümün merkeziyetsizlik olduğunu söyleyemeyiz. Belki daha sıkı denetim çözüm sağlayabilir” diye konuştu.

Yaşananlar Türkiye’deki sektörü nasıl etkiler?

Küresel olarak yaşanan gelişmeler Türkiye’de kripto varlık sektöründe yatırımları olan yatırımcılar tarafından da dikkatle izlendi.

Oral, yaşananların Türkiye’ye sıçraması riskine ilişkin şu yorumları yaptı:

Bu firmaların Türkiye’de kendi temsilcilikleri, Türk bankalarında hesapları var. Daha önce de dile getirdiğimiz kritik konular aslında bunlar. Çünkü bu firmalar banka hesaplarını açarken kullanıcının inisiyatifi dışında fonları tutuyor.

Dolayısıyla kullanıcının bu noktada yapabileceği bir şey yok. Benzer firmaların hemen hemen hepsinde aynı risk söz konusu. Bu şirketlerin beyan ettikleri gibi varlıkları sakladıklarına dair bir belge paylaşmaları gerekli.

Aslında tüm kripto para işlem platformlarının da bu konuya önem vermesi gerekiyor.

Kullanıcıların da platformların beyanlarının doğruluğuna dikkat etmesi gerekiyor.

Bugün yaşanan bu olay, yarın başka firmalar için de geçerli olabilir. O yüzden yatırımcı olarak tedbirli davranmakta fayda var.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir