Kriptolar:
32937
Bitcoin:
$96.477
% 2.11
BTC Dominasyonu:
%57.7
% 0.64
Piyasa Değeri:
$3.34 T
% 0.30
Korku & Açgözlülük:
73 / 100
Bitcoin:
$ 96.477
BTC Dominasyonu:
% 57.7
Piyasa Değeri:
$3.34 T

Özel Röportaj: MetaMask, Güveni Tekrar Kazanabilecek mi?

Kripto cüzdan platformu MetaMask, kullanıcılarının verilerini topladığına yönelik tartışmalara dair açıklamalarda bulundu.

Geçtiğimiz günlerde, kripto cüzdan platformu MetaMask hakkında çeşitli tartışmalar yaşandı. Bu tartışmaların en dikkat çekeni, şirketin kullanıcı verilerini topladığına yönelik söylemler oldu. Merkeziyetsiz kripto cüzdan hizmeti sunan MetaMask, verileri aldığını kabul etti. Şirket yaptığı açıklamada, verilerin ConsenSys tarafından toplandığını ve bunların kullanılmadığını belirtti. Merkeziyetsizlik algısının, gizlilik ve güvenlik olarak tabir edilmesi akıllarda soru işareti bıraktı. Kullanıcılar, gizlilik ilkesini ihlal eden bir merkeziyetsizlik olamayacağını öne sürdü. Tüm bu tartışmaların ortasında şirket, kullanıcı verileriyle ilgili detaylı bir açıklamada bulundu. Coinkolik olarak, MetaMask kurucu ortağı Dan Finlay‘a ulaştık ve kullanıcı verileri hakkında sorularımızı ilettik.

MetaMask, Kullanıcılarından Hangi Verileri Alıyor?

Merkeziyetsiz kripto platformu MetaMask, dün yaptığı açıklamada kullanıcı verilerini sadece bir haftalığına tutacağını açıkladı. Yeni güncellemeler ve açıklananlar arasında, RPC değişiklikleri de yer aldı.

MetaMask, kullanıcılarının IP adresi ve cüzdan bilgilerini gerekli izinler dahilinde aldığının altını çizdi. Ayrıca cüzdan, aktiviteler ve bakiye gösterimi gibi konularda “okuma” izniyle hareket ediyor. Şirketin yaptığı bir açıklamada, alınan bilgilerin herhangi bir şekilde satılmadığı da belirtildi.

Coinkolik olarak, merkeziyetsiz bir borsa ve kripto cüzdanı olan MetaMask‘ın neden kullanıcı verilerini topladığını sorduk. MetaMask kurucu ortağı Dan Finlay, sorularımızı yanıtladı.

Dan Finlay, gizlilik ve şeffaflığın şirket değerlerinin merkezinde yer aldığını aktardı. Finlay, kullanıcıların Infura‘nın RPC uç noktalarını kullanarak işlem yaptıklarını belirtti. Bu işlemler, “yazma” olarak onay sürecinden geçtikten sonra cüzdan bilgilerini ve IP adresini topluyor. Ancak Finlay, toplanan bu bilgilerin ilişkilendirilecek kadar saklanmadığının altını çizdi. Toplanan bu bilgilerin amacı; işlemleri gerçekleştirme, DDoS koruması, Infura tarafından sağlanan yük dengeleme ve yürütme olarak açıklandı.

Kullanıcı verilerinin toplanması ve saklanmasına yönelik sorumuza Dan Finlay, “Veri saklama politikamız uyarınca IP adresi ve cüzdan adresi gibi kullanıcı verilerini saklıyor ve siliyoruz. Saklama süresini 7 güne indirmek için çalışıyoruz ve bu saklama politikalarını yakında yapılacak bir güncellemede gizlilik politikamıza ekleyeceğiz.” dedi.

MetaMask kullanıcıları, hesap bakiyelerini kontrol etmek amacıyla Infura aracılığıyla “okuma” talebinde bulunuyor. Bu talep ile birlikte, hesap adres bilgilerinin saklanmadığını ve IP adresleriyle ilişkilendirilmediği belirtildi. Yani kullanıcıların cüzdanları, IP adresleriyle eşleştirilmiyor.

Verilerin satıldığı yönündeki iddialara da değinen Finlay, “Topladığımız hiçbir kullanıcı verisini asla satmadık ve satmayacağız. Verileri kesinlikle gizlilik politikamızda açıklanan kullanım sınırlamalarına uygun olarak kullanırız.” dedi.

MetaMask, Neden Kullanıcılarından Veri Çekme İhtiyacı Duyuyor?

Coinkolik olarak, MetaMask kurucu ortağı Dan Finlay‘a merkeziyetsiz bir şirketin neden kullanıcılarından veri çekme ihtiyacı duyduğunu sorduk.

Merkeziyetsizlik, gizliliğin ve güvenliğin en önemli öncelik olduğu bir teknolojidir. Web3‘ün popülerlik kazanması, gizliliği ve güvenliği kullanıcılara taahhüt etmesiyle doğrudan ilişkilidir.

Kurucu ortak Finlay, merkeziyetsiz uygulamaların blockchain ağlarına bağlanmak için bir yol izlemesi gerektiğini belirtti. Finlay, Infura sisteminin daha geniş iş imkanını daha düşük bir giriş engelleriyle sunduğunu aktardı. RPC, uzaktan prosedür çağrısı anlamını taşımaktadır. Bu kapsamda Infura, MetaMask‘tan istek alır ve bu istekleri gerçekleştirir.

Kullanıcı verilerinin neden alındığına değinen Finlay, “İşlemler Infura API aracılığıyla gönderildiğinde, Infura temel teknik işlevleri yerine getirmek için IP adresinizi ve hesap adresinizi alır. Birincisi, bir blockchain ağına gönderilen talebin bir parçası olduğu için hesap adresi gereklidir. Yanıtı istek sahibine geri yönlendirmek için IP adresi de gereklidir. Bu veriler ayrıca istenmeyen e-postaları caydırmak, sistemlerimizin güvenliğini sağlamak ve kullanıcı tarafından talep edilen hizmetleri fiilen sağlamak için DDoS koruması sağlar.dedi.

Yaptıkları güncellemelerden bahseden Finlay, şunları söyledi;

Kullanıcı seçimine olan bağlılığımızı güçlendirmek için MetaMask’ta da bazı güncellemeler yapıyoruz. Kullanıcılar MetaMask’ı yüklediklerinde Infura önceden yüklenmiş varsayılan RPC sağlayıcısı olsa da, bazen bir kullanıcı alternatif bir üçüncü taraf RPC atamak veya kendi düğümünü kendi kendine barındırmak ister. Gizlilik açısından bakıldığında, bu alternatiflerin aslında daha fazla gizlilik sağlamayabileceği konusunda uyarıda bulunuyoruz; alternatif RPC sağlayıcılarının farklı gizlilik politikaları ve veri uygulamaları vardır ve kendi kendine bir düğüm barındırmak, insanların Ethereum hesaplarınızı IP adresinizle ilişkilendirmesini daha da kolaylaştırabilir.

MetaMask, Topladığı Verileri Neden Bir Hafta Tutuyor?

Coinkolik olarak, MetaMask‘ın yeni politikası gereği verileri bir hafta tutma kararının nedenlerini sorduk.

Finlay, bir hafta olarak belirlenen sürenin tuttukları anlamına gelmediğini belirtti. Bu sürenin, kendilerine verilen yasal bir izin olduğunu öne sürdü. MetaMask, bu süreyi veri gizliliği denetimleri ile saklama politikalarına uyumlu halde yürüttüğünü açıkladı. Ayrıca şirket, tutulan verilerin kullanıcıları tanımlayamayacağının da altını çizdi.

MetaMask kurucu ortağı Dan Finlay, gizlilik politikaları ile birlikte ConsenSys, MetaMask ve Infura‘nın veri koruma açısından en iyisi olduğunu belirtti. Ayrıca Finlay, topluluk güvenini korumanın örnek teşkil ettiğine inandıklarını iletti.

MetaMask Kurucu Ortağı: MetaMask Büyümesini Topluluğuna Borçludur

MetaMask kurucu ortağı Dan Finlay, şirketin bu noktaya gelmesinde ve büyümesinde topluluğun önemine değindi. Finlay, büyümelerinin topluluk sayesinde olduğunun altını çizdi.

Topluluk ile ilgili açıklamada bulunan Finlay, “Sürekli olarak inşa etmek ve organize etmek için yeni yollar buluyorlar ve bizi her zaman sayısız şekilde gelişmeye itiyorlar.” dedi. Kurucu ortak ayrıca, kullanıcılarına bağlı olarak heyecan verici bir geleceklerinin olduğunu aktardı.

MetaMask, 20 Yıl Sonra da Var Olabilecek mi?

Kripto endüstrisinde yaşanan çalkantılı süreçler ve büyük oyuncuların çöküşü, yatırımcılarda gelecek kaygısını doğurdu. Bu kapsamda, MetaMask‘ın 20 yıl sonra da var olabileceğini merak ettik.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan MetaMask kurucu ortağı Dan Finlay, MetaMask‘ın kullanıcıların Web3 ile etkileşim kurmasındaki birinci yol olduğunu belirtti. Ayrıca Finlay, şunları söyledi;

Önde gelen kendi kendine saklama cüzdanı olan MetaMask, Web3 için bir dijital otorite yöneticisi görevi görür. Yalnızca web sitelerinin ve uygulamaların bir kullanıcının izin verdiği verilere erişmesine izin verir. Tüm bunlar önümüzdeki yıllarda önemlidir.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir