Kriptolar:
32940
Bitcoin:
$96.340
% 0.42
BTC Dominasyonu:
%57.5
% 0.19
Piyasa Değeri:
$3.28 T
% 1.74
Korku & Açgözlülük:
73 / 100
Bitcoin:
$ 96.340
BTC Dominasyonu:
% 57.5
Piyasa Değeri:
$3.28 T

Orbiter Finance Nedir? Ne İşe Yarar?

Orbiter Finance Nedir

Orbiter Finance Nedir?


Orbiter finance, Ethereum gibi kripto paraları katmanlar arası transfer etmeye imkan sunan cross-rollup Katman 2 bir köprü projesidir. Katman 2 altyapısı olan yerel kripto paraları Dydx, Optimism, Arbitrum, ağlara aktarmak için kullanılan bir çapraz toplama köprüsüdür. Amacı düşük maliyetlerle hızlı trasfer işlemlerini gerçekleştirmektir.

Dikkatinizi çekebilir; Blok Zincirin’de Layer (Katman) 2 Nedir?

Nasıl Çalışır?


Bir köprü protokolü olarak ucuz ve hızlı işlem sunmanın yanı sıra güvenlik en önemli şeydir. Orbiter’ın çapraz toplama işleminin hem “Gönderen” hem de “Yapan” için yeterince güvenli olmasını sağlayan özel mekanizması nedir?

  • Gönderen: Ethereum gibi ilk veya “kaynak” ağdan Maker’a para gönderir.
  • Yapıcı: Gönderilen fonların alınması üzerine, Yapıcı fonları hedef ağdaki Gönderene gönderecektir.

Yapımcılar, “Gönderenler” için çapraz toplama hizmetini sunmadan önce Orbiter’in sözleşmesine fazla fon yatırmak zorundadır. Bu marj, Gönderen parasını Yapıcı’dan hızlı bir şekilde almazsa tazminat olarak kullanılır. Yapımcılar her başarılı işlemle gelir elde eder.

Orbiter Finance’da her işlemin bir güvenlik kodu vardır. Kod, transfer için gerekli bilgileri belirtmek için transfer tutarının sonuna dört haneli bir sayı olarak eklenir. Bir Maker dürüst değilse güvenlik kodu, teminat sözleşmelerinden para talep etmeniz için gerekli kanıt olacaktır.

Orbiter Finance’ı Özel Kılan Nedir? 

  1. Güvenli Olması: Safe Orbiter, güvenlik toplama tekniğine dayalı olarak diğer çapraz L1 (Layer-1) köprüler gibi hiçbir riske sahip değildir.
  2. Uygun Ücretlendirme: Ucuz ve Anında Aktarım, hem ‘Kaynak’ hem de ‘Hedef’ ağlarda ‘Gönderen’ ile ‘Yapanın’ EOA’sı (harici olarak sahip olunan adres) arasındadır. ‘Gönderenler’, sözleşme ile etkileşime girmez. 
  3. Ethereum’a özgü varlıklar: Varlıkları mint (basmaya) etmeye gerek yoktur, bu nedenle likidite merkezi olmayan bir şekilde tamamen desteklenebilir. Likidite tamamen merkezi olmayan bir şekilde desteklenir ve varlıkların basılmasına artık gerek yoktur.

Orbiter Finance İşlem Ücretleri Nasıl Hesaplanır?

Orbiter ücretleri, İşlem Ücreti ve Stopaj Ücretinden oluşur.

Alım Satım Ücreti: Platforma ve Maker’a ödenen ve transfer tutarının belirli bir yüzdesi olarak alınan ücretler.

Stopaj Ücreti: Hedef ağ transferi için gaz ücretini ödemek üzere Maker’a önceden ödenen ücret.

Örneğin, Mainnet’ten zkSync’e 1ETH transfer ettiğinizde, İşlem Ücreti transfer tutarının %0,03’ü ve Stopaj Ücreti 0,0014ETH’dir, transferin maliyeti:

%0,03 * 1ETH + 0,0014= 0,0017 ETH’dir. 

Orbiter Finance Ağı Nasıl Kullanılır?


  1. Öncelikle https://www.orbiter.finance/ adresine gidiyoruz ve “Connect a wallet” sekmesine tıklayıp cüzdanımızı bağlıyoruz.
  2. Cüzdanımızı bağladıktan sonra transfer etmek istediğimiz coinin bulunduğu ağı ve hedef ağı seçiyoruz.Orbiter Finance Testnet
  3. Desteklenen varlıklar arasından göndermek istediğimizi seçiyoruz. Göndermek istediğimiz varlığın miktarını giriyoruz. Sonrasında “Send” butonuna tıklıyoruz.
  4. Karşımıza çıkan sayfada gerçekleştireceğimiz işlemle ilgili bilgiler bulunmaktadır. Cüzdanımızdaki kaynak ağından çıkacak toplam miktar ve hedef ağa geçecek miktar gibi detaylar görülmektedir. Aynı zamanda “Security Code” olarak adlandırılan dört haneli bir kod da görülmektedir. Bu sayfayı inceledikten sonra, “Onayla ve Gönder” butonuna tıklıyoruz ve işlemi cüzdanımızla onaylıyoruz.Orbiter Finance
  5. Son olarak işlemin onaylanması için beklemek gerekiyor. İşlem başarılı olduğunda 2 tik oluyor. 

 

Desteklediği Cüzdanlar


  • Metamask
  • OKXWallet
  • WalletConnect
  • Coinbase
  • TallyHo
  • BlockWallet

Orbiter Finance’in Çalıştığı ağlar


  • Ethereum Ağı
  • Arbitrum Ağı
  • Loopring Ağı
  • Polygon Ağı
  • Optimism Ağı
  • ZKSpace Ağı
  • Immutable X
  • Metis Ağı
  • Starknet Goerli  Ağı
  • Boba Ağı
  • BNB Chain ağı
  • Optimism
  • Dydx

Orbiter Finance Token ve Yatırımcıları


İcodrops sitesine göre Projenin tokeni yakın zamanda çıkacak. ERC-20 Tokeni olarak çıkacak fakat projenin tokenin ne zaman çıkacağı merak konusu. Twitter adreslerinden duyurdukları kadarıyla ilk finansman turunda aşağıda gördüğünüz şirketler projeye yatırım yaptılar.

Orbiter Finance


Sonuç olarak Orbiter Finance erken aşamada bir platformdur. Henüz bir yerel tokeni yoktur, bu yüzden projnin tokenomik’i nasıl olacak belli değildir. Proje erken aşamada olduğu için tokeni çıktığı zaman bir airdrop yapma olasılığı vardır. Bu yüzden desteklenen ağlarda ve tokenlerle işlemler yapabilir, projenin likidite sekmesini kullanarak maker olabilirsiniz.

Konu hakkındaki düşüncelerini bizlere yorum olarak sunabilirsiniz. Ayrıca bu tür anlık haberler için bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir