Kriptolar:
32355
Bitcoin:
$98.745
% 1.12
BTC Dominasyonu:
%59.8
% 0.27
Piyasa Değeri:
$3.25 T
% 4.66
Korku & Açgözlülük:
82 / 100
Bitcoin:
$ 98.745
BTC Dominasyonu:
% 59.8
Piyasa Değeri:
$3.25 T

OPEC+ toplantısı öncesinde ham petrol yükselişe geçti

Petrol fiyatları, majör üreticilerin üretim seviyelerini görüşmek üzere bir araya geleceği toplantı öncesinde ve Avrupa’ya gaz tedarikine ilişkin endişelerin artmasıyla Pazartesi günü güçlü yükseliş yaşadı.

ABD ham petrol %2,6 artışla 89,11 dolardan işlem görürken Brent %2,7 artışla 95,53 dolara yükseldi.

ABD benzin RBOB vadeli işlemleri %1,3 artışla 2,4951dolar oldu.

OPEC+ Pazartesi günü bir araya gelecek ve arz dar olmasına rağmen büyük oranda mevcut üretim seviyelerini koruması bekleniyor.

Ancak grubun fiili lideri Suudi Arabistan, kısa süre önce fiyatları desteklemek için üretim seviyelerini düşürme fikrini ortaya attı ve bu ihtimal piyasayı destekliyor.

Petrol fiyatları, Mart ayında son yılların en yüksek seviyelerine ulaştıktan sonra faiz artışları ve dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı olan Çin’in bazı bölgelerinde COVID-19 kısıtlamalarının küresel ekonomik büyümeyi yavaşlatabileceği ve petrol talebini azaltabileceği endişeleriyle son üç ayda düştü.

“Ancak OPEC+’nın önümüzdeki ay için üretim hedeflerini değiştirmeyeceğine inanıyoruz. Piyasa 100 ABD doları civarında işlem görürken üretim kesintisini haklı göstermek zor.” dedi.

“OPEC+’nın herhangi bir adım atmadan önce İran’ın nükleer müzakerelerinin daha da netleşmesini beklemesi daha mantıklı olacaktır. Bu görüşmeler, ABD’nin İran’ın son yanıtının ‘yapıcı olmadığını’ söylemesiyle daha da kötüye gitmiş gibi görünüyor.”

Pazartesi günü petrol piyasasını etkileyen bir diğer gelişme de Rusya’nın Kuzey Akım (Nord Stream) boru hattı üzerinden Almanya’ya gaz sevkiyatını süresiz olarak durdurması oldu. Bu gelişme, Euro Bölgesi’nde enerji kriziyle ilgili endişeleri artırdı ve petrol talebini destekledi.

ING, “Tedarikin durdurulması Avrupa’nın ayda 1 milyar metreküpe yakın doğal gaz arzını kaybedeceği anlamına geliyor. Piyasa şimdi Ukrayna ve TürkAkım üzerinden akışlar konusunda giderek daha tedirgin olacak.” diye ekledi.

Moskova’nın bu önemli boru hattı üzerinden gaz tedarikine son verme hamlesi, Ukrayna’da işgaline devam eden Devlet Başkanı Vladimir Putin hükümetini mali açıdan zayıflatmak amacıyla G-7 maliye bakanlarının Rus petrol ihracatına fiyat sınırı getirme planı üzerinde anlaşmalarının hemen ardından geldi.

Çin, Hindistan ve Türkiye gibi büyük alıcıların da yer alması gerekeceğinden bu planın etkililiği konusunda şüpheler var.

ING, “Özellikle Rusya’nın tavan fiyata uyan hiçbir ülkeye tedarik yapmayacağını söylemesinin ardından bu ülkelerin bunu yapacaklarının garantisi yok.” dedi.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir