OPEC ve müttefikleri, ABD Başkanı Joe Biden’e meydan okuyarak petrol üretiminde büyük bir kesinti planlıyor. ADP, Çalışma Bakanlığının İş Olanakları anketinin boş pozisyonlarda ciddi bir düşüş yaşandığını göstermesinden bir gün sonra özel sektör işe alım tahminini açıkladı. İngiltere Başbakanı Liz Truss, politikalarının yönü konusunda biraz netlik sağlamaya çalışacak. Ve Elon Musk’ın Twitter’a teslim olmasının artçı sarsıntıları ABD borsalarında yankılanıyor.
İşte 5 Ekim Çarşamba günü finans piyasalarında bilmeniz gerekenler:
1. OPEC+ üretim kotalarında büyük bir düşüşe hazırlanıyor
Dünyanın en büyük petrol ihracatçıları Viyana’da yapılacak toplantıda Kasım ayından itibaren ciddi bir üretim kesintisi üzerinde anlaşmaya varmaya hazırlanıyor.
Haber bültenleri, OPEC+’nın düşen fiyatları desteklemek için üretim kotalarını günde 2 milyon varile kadar düşüreceğini öne sürerken bazı raporlar, Suudi Arabistan’ın tek taraflı olarak daha fazla adım atabileceğine de işaret ediyor.
Herhangi bir kesinti; Kasım ayındaki ara seçimler öncesinde yerel benzin fiyatlarını düşürmek için Stratejik Petrol Rezervi’nden (SPR) milyonlarca varil petrol kullanan ABD Başkanı Joe Biden yönetimi için büyük bir hayal kırıklığı olacaktır.
Ham petrol fiyatları, üyelerin müzakere pozisyonlarına ilişkin ayrıntıların sızmasıyla (ve ABD stok verilerinin aşağı yönlü sürpriz yapmasıyla), Salı günü üç haftanın en yüksek seviyesine ulaşsa da sakin bir tempoya geri döndü: WTI %0,1 artışla 86,41 dolardan işlem görürken Brent %0,1 artarak 91,73 dolara yükseldi.
2. Twitter hisseleri Musk’ın devralım niyetine henüz tam olarak inanmıyor
Elon Musk yaralarını sarıyor ve Carl Icahn, Musk’ın tüm yaz anlaşmadan çekilmeye çalıştıktan sonra Twitter (NYSE:TWTR) için 54,20 dolarlık orijinal teklifiyle devam edeceğini kabul etmesinin ardından kâr elde edecek.
Musk’ın Salı günü yaptığı fikir değişikliği, Twitter’ın Delaware’deki davasıyla bağlantılı olarak ifadesinin alınmasından günler önce geldi. Ancak piyasa, hâlâ devralma işlemini tamamlanmış bir anlaşma olarak fiyatlandırmıyor: Twitter hisseleri piyasa öncesinde %0,6 düşüşle 51,76 dolara gerileyerek Musk’ın teklif fiyatının yaklaşık %5 altına indi.
Son gelişmeler, faiz oranları son on yılın en yüksek seviyesindeyken gerçekleştirilen kaldıraçlı bir satın alma işleminin ilginç bir gösterisine sahne oldu. Bu durum zar zor kâr eden sosyal medya şirketini, Musk’ın değerlemesini olduğundan daha zorlu gösterecek bir faturayla baş başa bırakacak.
3. ADP raporu iş gücü piyasası tablosuna renk katacak
ADP, Çalışma Bakanlığının ülke çapındaki iş olanaklarında şimdiye kadarki en büyük aylık düşüşlerden birini açıklamasından bir gün sonra ABD’de Eylül ortasına kadar olan ay bazında özel sektör işe alım tahminini yayımlayacak.
Rakamlar, Fed’den politik bir geri dönüşe bahis oynamaya giderek daha açık olan bir piyasa için fitili ateşledi. Ancak verilerin ardından Fed Yöneticisi Philip Jefferson ve San Francisco Fed Başkanı Mary Daly tarafından yapılan yorumlar bu umutları kırdı ve doları yukarı, risk varlıklarını ise aşağı çekti.
Yeni Zelanda Merkez Bankası (RBNZ) 50 baz puanlık bir artışla, Avustralya’daki meslektaşlarının Salı günü 25 baz puanlık daha küçük bir artışla bir trend başlatmış olabileceği umutlarını azaltınca dolar, yüzde yarım puan kazanmış oldu. Polonya, Romanya, ve İzlanda merkez bankalarının toplantıları bugün gerçekleşiyor.
4. Hisse senetleri sert yükselişin ardından düşüşle açılacakken Fed, politik bir değişim umutlarını azalttı
Katılımcıların, kısa vadeli sert bir rallinin ardından mola vermesiyle ABD hisse senedi piyasaları açılışta Salı günkü kazançlarının yaklaşık üçte birini kaybetmeye hazırlanıyor.
Dow Jones 286 puan düşerken S&P 500 ve Nasdaq 100 de benzer bir düşüş yaşadı.
İlgi çekebilecek hisse senetleri arasında doğal olarak Twitter ve Tesla (NASDAQ:TSLA) bulunuyor. Musk’ın, sosyal medya şirketini satın almak için ihtiyaç duyacağı kredilere karşılık hisseleri rehin vermesi üzerine hissede ne kadarlık bir fazlalık yaratılacağına ilişkin belirsizlik nedeniyle Tesla, piyasa öncesinde %1,2 düşüşle işlem gördü.
5. Truss’un konuşması sterlin ve tahvil getirileri ile ilgili endişeleri hafifletemedi
İngiltere Başbakanı Liz Truss, Muhafazakâr Parti’nin yıllık konferansında yaptığı -nispeten- net bir konuşmayla, görevdeki ilk ayında yaşanan iletişim fiyaskosuna bir sünger çekmeye çalıştı.
Truss, hükümetinin “her zaman mali açıdan sorumlu olacağı” sözünü verdi ve ayrıca İngiltere Merkez Bankasının bağımsızlığını bitirme yönünde yaptığı önceki tehditlerini geri çekerek merkez bankasının faiz oranlarını siyasi müdahaleden uzak bir şekilde belirlemesinin doğru olduğunu söyledi.
Bununla birlikte vergi indirimlerinin nasıl finanse edileceğine dair herhangi bir ayrıntı vermeden vergileri düşürme taahhüdüne de bağlı kaldı. Konuşma öncesinde sterlin, dolar karşısında yaklaşık bir sent değer kaybetti ve konuşma başladığında da düşmeye devam etti. Devlet tahvilleri de bundan pek memnun değildi: 10 yıllık tahvil getirisi 14 baz puan artarak %4’e yükseldi.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.