Pozisyon başarıyla eklendi:
Pozisyon başarıyla eklendi:
Pozisyon başarıyla eklendi:
Pozisyon başarıyla eklendi:
Pozisyon başarıyla eklendi:
Investing.com – Ons altın bugün 1.615 dolara gerileyerek 6 Nisan 2020 sonrası en düşük seviyeyi gördü.
Yıla 1.828 dolardan başlayan kıymetli metal, Mart ayında artan jeopolitik riskler nedeniyle 2.070 dolara çıkarak tarihi zirveye yaklaştı.
Altın bu yıl ne kadar değer kaybetti?
Ons altın sene başı fiyatına göre %11,6 oranında değer kaybederken yıl içi zirveye göre ise %22 oranında kayıp verdi.
Altındaki düşüş neden hızlandı?
Fed başta olmak üzere merkez bankalarından gelen şahin açıklamalar, ülkelerin ekonomik daralmaya rağmen enflasyonu düşürmekte kararlı olduğu algısını güçlendirdi. Yüksek oranlı faiz artışları ve büyümeden feragat edilmesi altında baskı yarattı. Fiyat aylık bazda 6 aylık düşüş serisiyle 2018 sonrası en kötü dönemi geçiriyor.
Dolar 20 yılın zirvesinde
Dolar endeksindeki yükseliş başta olmak üzere tahvil faizlerindeki ralli ve azalan risk iştahının dolar talebini yükseltmesiyle altın bu ay düşüşünü hızlandırarak 2,5 yılın dip seviyesine indi. 1.600 dolar tabanının kırılması durumunda satışların hızlanabileceği dikkate alınırken haftalık kapanış seviyesi kritik görülüyor.
Onstaki kaybın hızlanmasıyla yurt içinde alttın fiyatları da geriliyor
Gram altın bugün 960 TL’ye inerek 21 Temmuz sonrası en düşük seviyeyi gördü.
Gram altın yıla 780 TL yakınında başladı ve yıl içinde özellikle dolar kurundaki yükselişin etkisiyle fiyat, Ağustos ayında 1.042 TL’ye çıkarak tarihi zirveye yaklaştı. Bugünkü seviye dikkate alındığında sene başına göre gram altın %23 primli işlem görürken yıl içi zirveye göre ise %8 kadar kayıp verdi.
Gram altında 15 Temmuz’da test edilen 946 TL önemli destek seviyesi olarak görülüyor, fakat fiyatı etkileyen dolar kurundaki yükselişin hızlanması düşüşleri yavaşlatabilir.
Yurt içinde altın satış fiyatlar:
- Çeyrek altın 1.622 TL
- Yarım altın 3.243 TL
- Cumhuriyet altını 6.457 TL
Yazar: Deniz Engin
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.