Yaklaşık 19.000 altcoin projesinin bulunduğu kripto para piyasasında, bazılarının silinip gideceği kaçınılmazdı. İstatistiklerine göre, şimdiye kadar 1.700’den fazla altcoin başarısızlığa uğramış veya değeri sıfırlanmış durumda.
Dolandırıcılık artıkça ‘ölü’ altcoin projelerinin sayısı 1.700’ü aştı
20 Nisan’da ölü altcoin analiz portalı 99Bitcoins’den elde edilen istatistiklere göre, 6 Nisan 2022 itibariyle ölü altcoin’lerin sayısı 1.700’ü aştı. Bilinen ölü altcoin’ler arasında BitConnect (BCC), VegasCoin (VEGCOIN) ve Storeum (STO) bulunuyor.
Ölü altcoin’ler, dolandırıcılık olarak ortaya çıkan, ekipleri tarafından terk edilen, finansman eksikliği nedeniyle başarısız olan veya başka herhangi bir nedenle başarısız olan ve bu nedenle artık işlevsel veya operasyonel olmayan kripto para birimleridir. Nadir durumlarda, bu kripto paralardan bazıları, yeterli sayıda yatırımcı onlarla ilgilenirse canlanabilir ve değerleri artabilir.
Ölü altcoin’ler listesindeki 1.700 isme ek olarak, birçoğu, diğerlerini öldüren aynı koşullar nedeniyle onlara katılma potansiyeli gösteriyor. SafeMoon bunlardan biri ve çok sayıda uzman uzun süredir bunun bir pump-dump operasyonu olduğu konusunda uyarıyor. Şirketin eski pazarlama müdürü Ben Philips, kısa süre önce, token fiyatını ‘pompalamak’ ve sadece onu şişirilmiş oranlarda satmak için pozisyonunu kullandığı tipik bir 12 milyon dolarlık pump-dump dolandırıcılığına yakalandı.
Dolandırıcılık yaygın ve insanların paralarını çalıyorlar
coinmuhendisi.com haberlerinde yer verdiğimiz bir diğer scam proje, Netflix dizisinden ilham alan, ancak proje kapatıldığında altı ay önce değeri neredeyse sıfıra düşen Squid Game (SQUID). SQUID’in CoinMarketCap web sitesindeki duyuruya göre, geliştiriciler milyonları çaldıktan sonra “projenin artık topluluk tarafından yönetildiği iddia ediliyor”.
Ölen kripto paraların bazı isimleri tanıdık gelebilir ve bunun iyi bir nedeni var. Örneğin, BitConnect ekibi, yatırımcılardan 2 milyar doları aşan dev bir ponzi dolandırıcılığı olduğunu saklamak için pazarlamaya dev fonlar ayırdı. Ne yazık ki, br diğer örnekte SQUID yatırımcıları, ‘rug pul‘ olarak adlandırılan dolandırıcılıktan bile vahim haldeler. 2021’de, bu tür dolandırıcılıkların bir sonucu olarak yaklaşık 2,8 milyar dolarlık mağduriyet yaşandı, yani her gün ortalama 7 milyon dolardan fazla.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.